Indiase boterkip

Gepubliceerd op 30 januari 2019 om 17:51

In India is boterkip (beter bekend onder de naam butterchicken) een populair gerecht, zo heb ik me laten vertellen in elk geval. Ik ben er zelf nog nooit geweest, dus dat moet ik dan maar geloven. In mijn zoektocht naar een lekker recept voor boterkip, kwam ik er al snel achter dat HET recept ervoor niet bestaat. Onderstaand recept is dus een combinatie van ingrediënten die ik in verschillende recepten voor boterkip tegenkwam. Geen idee of het voldoet aan de officiële Indiase richtlijnen (voor zover die bestaan dan). Dat maakt mij eigenlijk ook helemaal niet uit. Ik vond het lekker en dit is mijn website, dus wat mij betreft was het volledig gerechtvaardigd om het te plaatsen. En aangezien India hoog op mijn reiswensenlijstje staat, kan het altijd nog aanpassen wanneer ik eenmaal in India geweest ben. 

Recept voor Indiase boterkip (butter chicken)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kip en marinade

  • 3 kardemompeulen
  • 3 kruidnagels 
  • 1 tl komijn
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember van 1 cm
  • 6  el volle yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
  • 30 gram roomboter
  • 400 gram kippendijen

    Voor de saus:
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 chilipepertje
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl fenegriek
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 curryblaadjes
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 30 blanke amandelen (zonder schil)
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 40 gram roomboter 
  • 15 gram verse koriander

Aan de slag:

  • Rooster de kardemonpeulen, kruidnagel, garam masala, chilivlokken en het paprikapoeder gedurende 1 minuut in een droge koekenpan. Hierdoor zullen de smaken van de specerijen goed loskomen.
  • Stamp de geroosterde specerijen met een vijzel fijn en vis de schilletjes van de kardemompeulen eruit.
  • Pers de knoflook en rasp de gember en meng dit goed met de yoghurt en het citroensap.
  • Laat de roomboter smelten in een pannetje en roer dit ook door de marinade.
  • Snijd de kippendijen in grove stukken en leg ze in de marinade. Roer even goed door zodat de kip volledig bedekt is. Laat de kip minstens 2 uur marineren (maar een hele nacht is eigenlijk nog beter).

  • Hak de amandelen even fijn met een groot mes of in de vijzel.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook, de chilipeper en de steeltjes van de koriander fijn. De blaadjes van de koriander gebruik je later.
  • Vis de stukken kip met een vork uit de marinade (even laten uitdruipen) en leg apart op een bord.
  • Verhit scheutje olie in een braad- of hapjespan en bak de stukken kip aan beide kanten bruin. Voeg de marinade toe en warm een minuut of 2 mee. Schep alles op een bord (de kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn) en zet apart.
  • Verhit (indien nodig) nog een beetje olijfolie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook, chilipeper en koriandersteeltjes even aan. Voeg het bouillonblokje, korianderpoeder, kaneelstokje, de kurkuma, fenegriek, curryblaadjes en steranijs toe. Ook de amandelen mogen erbij. 
  • De tomaten, kokosmelk en boter mogen er nu ook bij. Roer even goed door en laat een minuut of 20 pruttelen. 
  • Voeg na 15 minuten de kip (en marinade) toe. Check na 5 minuten of de kip goed gaar is.
  • Vis voor het serveren de curryblaadjes, steranijs en het kaneelstokje eruit.
  • Serveer de boterkip met rijst of naanbrood.

    Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.