Vispannetje met zalm, garnalen, wortel, prei en zoete aardappel

Gepubliceerd op 15 januari 2019 om 20:14

Ik ben een groot fan van gerechten zoals dit. Men kiepert alles wat (voordat het pootjes krijgt) echt op moet, in een pan. Wat bouillon erbij, beetje op smaak brengen met kruiden et voilà! Het idee voor deze vispannetjes ontstond op bovenstaand omschreven manier en ik kan niet anders zeggen dan dat het een succes was. Gamba's, zalm, zoete aardappel, wortel en prei in een saus van witte wijn*, visbouillon en crème fraîche op smaak gebracht met dragon, dille en laurier.

* Idealiter gebruikt men witte wijn voor dit gerecht, maar aangezien ik geen nieuwe fles wilde opentrekken (iets met goede voornemens), heb ik er cava doorheen gekieperd. Daar had ik nog zo'n miniflesje van staan. Ik denk niet dat je echt verschil proeft. Het bruiste wel heel geinig.


Recept voor een vispannetje met zalm, garnalen en groenten

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:

  • 250 gram zalm (diepvries is prima)
  • 250 gram (ongepelde) gamba's
  • 200 gram wortelen
  • 200 gram zoete aardappel
  • 1 prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml visbouillon (van een blokje)
  • 125 ml crème fraîche 
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl gedroogde dragon
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 klontje bakboter
  • peper en zout (naar smaak)

Aan de slag:

  • Ontdooi de zalm en de gamba's. Snijd de zalm in niet al te kleine stukken.
  • Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de prei in ringen en de wortelen in plakjes. Schil de aardappel(en) en snijd in dobbelsteentjes.
  • Verhit een klontje boter in een braad- of hapjespan. Fruit de knoflook, ui en prei een paar minuutjes aan.
  • Schep de zoete aardappel en wortel mogen er ook bij, schep even goed door.
  • Schenk de witte wijn erbij en na een minuutje ook de bouillon. Zodra het begint te koken, voeg je de laurierblaadjes toe en laat je het gerecht met een deksel op de pan op een laag pitje een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Schep de crème fraîche erbij en roer even goed door. De vis en kruiden mogen er nu ook bij. Laat het gerecht nog een minuut of vijf op een laag pitje staan en draai dan het vuur uit.
  • Breng op smaak met het citroensap, peper en zout. Verwijder de laurierblaadjes.
  • Serveer het gerecht in kleine pannetjes (staat heel gezellig) met wat brood erbij. 

    Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.