Pasta met inktvis in pittige tomatensaus

Gepubliceerd op 13 januari 2019 om 10:06

In het kader van 'wie wat bewaart, heeft wat' aten wij onlangs deze spicy pasta met uit de vriezer opgeduikelde pijlstaartinktvisjes. Het schoonmaken van de inktvisjes is even een minder prettig (lees: ronduit smerig) werkje, maar de rest van het recept is een eitje. De toevoeging van harissa geeft het gerecht aardig wat pit. Harissa is een Noord-Afrikaanse mix van specerijen (met o.a. pepers, komijn, koriander en knoflook). Harissa is zowel als pasta en in een droge poedervorm te verkrijgen. Mocht je niet van pittig houden, dan kun je de harissa ook goed vervangen door (gerookt) paprikapoeder.  

Het originele recept komt uit het kookboek '60X spicy recepten' dat de Australische Valli Little in opdracht voor Delicious magazine schreef.

Recept voor pasta met pijlinktvis in pittige tomatensaus

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 6 (kleine) pijlstaartinktvisjes 
  • 200 gram spaghetti
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 50 ml rode wijn
  • 1 tl harissa (poeder of pasta)*
  • 2 tl Italiaanse gedroogde kruidenmix
  • peper en zout (naar smaak)
  • verse peterselie

    * wanneer je niet van te pittig houdt, kun je natuurlijk ook minder harissa toevoegen of in plaats daarvan (gerookt) paprikapoeder gebruiken. 

Aan de slag:

  • Begin met het schoonmaken van de inktvisjes (dan ben je er maar direct van af, want het is best een vies werkje). Trek de kop van de inktvis eraf en snijd de tentakels er vlak boven de ogen af. De rest van de kop gooi je weg.
  • Trek het harde doorzichtige “botje” uit het lijfje en verwijder vervolgens de melkachtige smurrie (en ja, da;s dus echt een kwestie van met je vinger eruit peuteren).
  • Spoel de inktvissen goed schoon onder de kraan en dep ze daarna droog met wat keukenpapier.
  • Snijd de lijfjes in ringetjes en laat de tentakels heel.
  • Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een kleine wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg na een minuut of twee de paprika en de inktvis toe en bak enkele minuten mee.
  • Blus de boel af met de rode wijn (en schenk jezelf ook een glaasje in. Mijn ervaring leert dat dat het kookproces enorm bevordert). 
  • Voeg de tomaten uit blik toe en roer goed door. Ook de Italiaanse kruiden en de harissa mogen er nu bij. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Laat het gerecht op een laag pitje lekker door pruttelen en kook ondertussen de pasta. Roer de saus af en toe even door.
  • Serveer de pasta met de saus eroverheen en strooi er wat  verse peterselie overheen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.