Ovenschotel witlof met prosciutto en gorgonzola

Gepubliceerd op 8 december 2018 19:22

Met opgetrokken neus vertelde één van mijn leerlingen mij pas dat zij snotlof  zo ongeveer de meest vieze groente ter wereld vond. En inderdaad, wanneer je kinderen vraagt wat zij niet lusten, wordt witlof vaak in één adem genoemd met spruitjes of boerenkool. Maar in tegenstelling tot mijn leeftijdsgenootjes was ik als kind wèl dol op witlof. Tot snot gekookt, rauw verwerkt in een salade of -mijn persoonlijke favoriet- met ham en kaas uit de oven. Waar mijn moeder vroeger achterham en geraspte kaas gebruikte, heb ik voor dit recept gekozen voor prosciutto en een bechamelsaus met gorgonzola. 


Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de puree:

  • 500 gram aardappels
  • 100 ml melk
  • 20 gram roomboter
  • 1 el grove mosterd
  • snufje zout (naar smaak)

Voor de witlof:

  • 3 à 4 stronken witlof
  • 70 gram prosciutto (7 plakken)

Voor de kaassaus:

  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 75 gram gorgonzola
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout uit de molen (naar smaak)

Aan de slag:

  • Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels in zo'n 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en laat met de deksel op de pan een paar minuten droog stomen.
  • Voeg de melk, roomboter, mosterd en een snufje zout toe en stamp tot een grove puree.
  • Schep de aardappelpuree in een (kleine) ovenschaal en zet apart.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Snijd de stronken van de witlof, halveer in de lengte en verwijder de harde kern. 
  • Kook de witlof gedurende 4 minuten in kokend water. Giet af en laat afkoelen.
  • Verdeel de blaadjes witlof over de plakjes ham en rol op.
  • Leg de rolletjes over de aardappelpuree en zet apart.

  • Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de bechamelsaus ermee in (het teentje gebruik je verder niet).
  • Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
  • Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
  • Voeg de melk al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
  • Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
  • Brokkel de gorgonzola in stukjes en laat deze mee smelten in de saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de saus over de witlof en zet de schotel gedurende zo'n 25 minuten in de voorverwarmde oven. 

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.