Pasta met zalm uit de oven

Gepubliceerd op 22 juni 2018 15:31

Zoals eerder gezegd kook ik het liefst op gevoel. Ik kijk wat ik op voorraad heb en bedenk wat ik daarmee kan maken. Zelfs tijdens het koken kunnen die ideeën nog worden bijgesteld. Zo ook bij dit gerechtje. Ik was van plan om een spinaziesaus voor over de pasta te maken en deze te serveren met een moot gegrilde zalm. De spinazie belandde uiteindelijk samen met de zalm in de oven en voor de pasta maakte ik een soort witte wijnsaus met ansjovis. Super lekker!


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 moten zalm met huid. 
  • 200 gram verse bladspinazie
  • 175 gram spaghetti
  • 8 cherrietomaatjes
  • 1 teentje knoflook 
  • een half blikje ansjovisfilets (op olie) 
  • 1/2 citroen
  • 15 gram verse peterselie
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 30 gram ongebrande amandelen
  • 4 el creme fraîche
  • een scheut witte wijn
  • 1/2 el olijfolie
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de huid van de zalmfilets af, dit gaat het best met een scherp fileermes. Dep de zalm en de huid goed droog met een stuk keukenpapier. 
  • Halveer de tomaatjes en zet apart. 
  • Plet de knoflook met platte kant van een koksmes en snijd hem vervolgens zo fijn mogelijk (echt, dit komt de smaak ten goede). 
  • Snijd de ansjovisfilets ook fijn.
  • Verhit de olie uit het blikje ansjovis in een koekenpan en fruit de knoflook en de ansjovis gedurende 1 minuut.
  • Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. 
  • Laat de spinazie uitlekken in een zeef of vergiet, maar vang het vocht op (dit wordt de basis voor je pastasaus). Druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit.
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de (helft van) citroen.
  • Hak de spinazie, de walnoten, citroenschil en 2/3 deel van de peterselie fijn in een keukenmachine of hakmolentje (van de staafmixer).
  • Bedek de zalm met dit mengsel (zorg ervoor dat alle zijden bedekt zijn) en verpak de moten in aluminiumfolie.
  • Bak de zalm in zo'n 20 minuten gaar.
  • Breng water met wat zout aan de kook en kook de spaghetti in ongeveer 9 minuten beetgaar en giet af.
  • Breng het vocht van de spinazie samen met de witte wijn en de creme fraîche aan de kook en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer de saus door de spaghetti en voeg de cherrytomaatjes toe.  
  • Verhit 1/2 el olijfolie in een koekenpan en bak de huid van de zalm totdat hij krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zeezout uit de molen*.
  • Serveer de spaghetti en de zalm met de krokante huid en wat peterselie. 

Eet smakelijk!

* Ik ben persoonlijk dol op dat krokante huidje van de zalm, vriendlief denkt er anders over. Het hoeft niet dus. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.