Pasta Puttanesca

Gepubliceerd op 21 maart 2018 23:00

Pasta Puttanesca staat hier regelmatig op tafel. En niet alleen omdat deze 'hoerenpasta' (da's de letterlijke vertaling, kan ik ook niks aan doen) lekker, makkelijk en supersnel te maken is, maar voornamelijk vanwege de herinnering aan mijn lieve en veel te vroeg overleden oom Marcel.

Il capo di famiglia vertelde ons altijd verhalen over zijn Italië en ondersteunde deze met gepassioneerde handgebaren. Hij ging er het liefst een paar keer per jaar met mijn tante Riet naar toe en toverde de lekkerste Italiaanse gerechten op tafel. Kortom, mijn oom was een Italiaan in hart en nieren. Een klein detail, er stroomde geen spoortje Italiaans bloed door zijn aderen...

Ik zou graag zeggen dat ik mijn liefde voor het koken (en de Italiaanse keuken) van mijn oompje geërfd heb. Genetisch gezien niet echt mogelijk, maar zijn passie in de keuken werkte zeker aanstekelijk. Ik kan me nog herinneren dat we met de hele familie een dagje gingen varen. Oom Marcel ging niet mee, hij had andere dingen te doen. Bij thuiskomst stond er in de tuin een gedekte tafel op ons te wachten. Zo'n hele lange, zoals je die in Italiaanse films ziet. Oomlief had zich niet alleen in de keuken enorm uitgesloofd, bij elk bord stond een door hem zelf gemaakte menukaart. Gniffelend om zijn eigen grapje wachtte hij af totdat we deze wat beter bekeken hadden....op elke kaartje had hij een foto van een schaars geklede dame geplakt. Voor bij de hoerenpasta.

Zes jaar geleden overleed hij. Heel onverwacht. Op zijn crematie werd er Italiaanse wijn gedronken en haalden we herinneringen op. Na afloop vertrokken we met vrienden en familie naar het huis van mijn oom en tante, waar ik samen met mijn zus voor iedereen gekookt heb. In zijn (piepkleine) keukentje probeerden wij zijn Pasta Puttanesca te evenaren. Dat werd een puinhoop en lang zo lekker niet als dat ik gehoopt had. Inmiddels weet ik dat de perfecte Pasta Puttanesca geen poespas nodig heeft. Alleen een beetje liefde, aandacht en de pure smaken van Italië. En ik weet zeker dat mijn huidige versie de goedkeuring van oom Marcel wel kan wegdragen. 

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 150 gram pasta
  • 2 el olijfolie
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • Een half blikje ansjovis
  • 1 chilipepertje
  • 1 el kappertjes
  • 2 el zwarte olijven (evt. in plakjes)
  • 1 blikje tomatenblokjes à 400 gram
  • 2 tl gedroogde oregano
  • verse  peterselie

 

Aan de slag:

  • Snijd de chilipeper, knoflook en ansjovis fijn. 
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak daarin de chilipeper, knoflook en ansjovis even kort.
  • Voeg de tomatenblokjes, kappertjes en oregano toe en laat dit op hoog vuur ongeveer 5 minuten inkoken (af en toe roeren).
  • Voeg de olijven toe aan de saus.
  • Giet de pasta af en meng door de saus.
  • Serveer met wat verse peterselie.

 

Heerlijk met een Italiaanse salade van bijvoorbeeld spinazie, tomaten, rode ui, croutons en olijfolie.

 

Buon appetito!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Sylvia Hauser
9 maanden geleden

Dank je wel lieve nicht, wat een eer voor mijn paps die er helaas niet meer is. Echt lief, xx Sylvia