Dit recept is ontstaan vanwege het feit dat ik nog een lekker Aziatisch gerechtje zocht om bij mijn sticky bloemkool en gebakken rijst te serveren. Ik vond in de koelkast nog een gerookte makreel en wat tomaten die heel nodig op moesten et voilà: Deze makreel in pittige tomatensaus was geboren. Nou ja, niet gelijk natuurlijk. Want hoewel dit Indische gerechtje met makreel en tomaten de eerste keer al heerlijk smaakte, had het nog wel wat finetuning nodig voordat ik het met jullie wilde delen.
Makreel in pittige tomatensaus (Pepesan Ikan)
Door mijn makreel in pittige tomatensaus te vergelijken met Pepesan Ikan (ook al is het dan tussen haakjes), begeef ik me natuurlijk wel een beetje op glad ijs. Want Pepesan Ikan wordt in Indonesië traditioneel gemaakt met verse vis (vaak makreel) en ik heb gekozen voor een gerookte variant. En met pepesan wordt dus het stomen als bereidingstechniek bedoeld (het liefst in bananenblad zelfs) en dat heb ik voor dit gerechtje óók al niet gedaan. Er zitten wel heel veel Indische smaakmakers in én het is gewoon kneitertje lekker. Het is daarom toch wel met trots dat ik u presenteer: een totaal niet authentieke Pepesan Ikan, oftewel Mandy's makreel in pittige tomatensaus. Die, al zeg ik het zelf, bíjna precies zo smaakt zoals ik het zelf in Indonesië gegeten heb.
Recept voor makreel in pittige tomatensaus (pepesan ikan)
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram gerookte makreel (ik heb hiervoor deze filets van de Albert Heijn gebruikt)
- 500 gram lekker rijpe tomaten (de soort maakt niet zo uit)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm gember
- 2 stengels citroengras (sereh)*
- 4 blaadjes kaffir lime*
- 1 tl trassi*
- 1 flinke tl sambal badjak *
- 1 el ketjap *
- 1 tl basterdsuiker
- olie (zonnebloem of arachide)
- peper en zout (naar smaak)
* Ik koop dit soort dingen allemaal bij de Amazing Oriental supermarkt die in heel Nederland filialen hebben, maar waarbij je ook vanuit je luie stoel heel makkelijk online kunt bestellen.
Aan de slag:
- Laat ik beginnen met te vertellen dat de hoeveelheden niet zo nauw nemen in dit recept. Voor de saus is het ook eigenlijk gewoon een kwestie van 'een beetje van dit en een beetje van dat'. De genoemde hoeveelheden zijn op basis van hoe ik dat zelf lekker vind. Houd je van pittig? Gooi er dan gerust wat meer sambal door.
- Dat gezegd hebbende begin je met het fruiten van een uitje, de knoflook en de gember (die je natuurlijk wel eerst gesnipperd, geperst en geraspt hebt) in een scheutje olie (die je eerst verhit hebt) in een wok of hapjespan.
- Voeg achtereenvolgens (tussendoor steeds even roeren) de trassi, sambal, suiker en tenslotte de ketjap toe.
- Snijd de tomaten in grove blokjes (elke tomaat in achten is prima) en voeg dit toe aan het boemboe-achtige mengsel (laat ik hier nu niet weer met authentieke termen gaan smijten).
- Breng de boel aan de kook en blijf onderwijl goed doorroeren.
- Zet het vuur zachter en voeg de kaffir lime blaadjes en de sereh (citroengras) toe. Om de smaak van die laatste zo goed mogelijk tot z'n recht te laten komen, is het belangrijk dat je de stengels eerst even met een vijzel of de achterkant van een flink koksmes bewerkt (kneust). Ik snijd de stengels daarna altijd in drie stukken, maar dit hoeft niet per se.
- Leg nu de makreelfilets in de tomatensaus en zorg dat ze helemaal bedekt zijn.
- Laat de boel nu een minuut of 30 op een laag pitje lekker pruttelen tot de tomaten niet meer als zodanig te herkennen zijn. De smaken kunnen nu lekker in de makreel trekken.
- Je kunt ervoor kiezen om de makreelfilets heel te laten, maar je kunt ze ook na een minuut of 25 uit de saus halen, 'uit elkaar trekken' (dit gaat het best met twee vorken) en door de saus heen roeren.
- Serveer de makreel in pittige tomatensaus met de eerder genoemde sticky bloemkool , gebakken rijst en zoetzure komkommer. Ik maakte er overigens ook super lekkere boontjes in kokosmelk bij, maar dat recept moet ik nog uitwerken.
Selamat makan!
Reactie plaatsen
Reacties