Gebakken radijsjes met za'atar

Gepubliceerd op 7 augustus 2021 om 09:29

Ik heb onlangs twee* dingen ontdekt: gebakken radijsjes en za'atar. Op zichzelf al super lekker, maar de combinatie van gebakken radijsjes met za'atar is dus helemaal hemels. En recept daarvan kon ik jullie uiteraard niet onthouden (alhoewel het met moeite een recept te noemen is, maar daarover later meer).

* Drie als je meetelt dat ik er ook pas achter gekomen ben dat ik totaal,  maar dan ook totaal ongeschikt ben voor het verven van muurtjes. Maar dit terzijde.

Gebakken radijsjes

Om met de eerste te beginnen, tot voor kort wist ik dus helemaal niet dat je radijsjes ook warm kon eten. Ik hapte er bij wijze van een gezond tussendoortje wel eens wat uit het vuistje weg, strooide ze door de salade of belegde mijn broodje avocado met wat plakjes van deze pittige knolletjes, maar daar bleef het wel zo'n beetje bij. Ik geloof dat ik ergens op Instagram voorbij zag komen dat je ze ook kunt bakken en dat maakte me nieuwsgierig. Door radijsjes te bakken, worden ze veel zachter van smaak. Ideaal als je niet zo van die uitgesproken pittige smaak van radijsjes houdt, maar ook gewoon lekker voor als je eens iets anders wilt. 

Za'atar

Toen ik onlangs een bestelling bij Esther's Cookery deed, kreeg ik er een zakje za'atar bij. Ik had natuurlijk weleens van dit kruidenmengsel uit het Midden-Oosten gehoord, maar moet tot mijn schande bekennen dat ik het nog nooit gegeten had. Za'atar is overigens de naam van een wilde oregano (die zowel naar oregano als naar tijm smaakt), maar ook de naam van het mengsel waar bij er sesamzaad en sumak aan het kruid zijn toegevoegd. Za'atar is heerlijk over de salade, in een marinade voor bijvoorbeeld kip of geroerd door een goede olijfolie om een broodje in te dippen. Of, zoals in dit recept, een hemelse combinatie met gebakken radijsjes.

Recept voor gebakken radijsjes met za'atar

Ingrediënten voor één bakje:

  • 200 gram radijsjes (zonder loof)
  • 1 klontje boter of een scheutje olijfolie
  • 1 eetlepel za'atar
  • evt. wat zeezout wanneer dit nog niet aan de za'atar is toegevoegd.

Aan de slag:

  • Was de radijsjes en snijd ze in vieren. 
  • Verhit een klontje boter/ scheutje olijfolie in de pan en bak de radijsjes gedurende een minuut of 5 totdat ze beginnen te kleuren. 
  • Haal de pan van het vuur en strooi de za'atar erover.
  • Hussel alles goed door elkaar en serveer.

That's it. Ik zei toch dat het amper een recept te noemen was? Mocht je dit nu echt te simpel vinden (de smaak is dat allesbehalve hoor), dan kun je de radijsjes ook als voorgerechtje serveren met een 'moesje' (want smurrie klinkt niet zo smakelijk) van avocado, Griekse yoghurt, knoflookpoeder, chilipeper, citroensap en wat zout. Een feestje op je bord hoor!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.