10 vragen aan ... The Baking Bucketlist

Gepubliceerd op 9 maart 2019 om 08:57

Voor de nieuwste editie van deze rubriek vroeg ik Saskia van foodblog 'the Baking Bucketlist' het hemd van het lijf. Ik ontmoette deze goedlachse Brabantse op de bitterballenborrel van collega-foodblogger Ilona en dat klikte meteen. Naast onze liefde voor onderwijs, delen wij een passie voor koken en lekker eten en daarover raakten wij niet uitgepraat. Enkele weken daarna organiseerde Saskia een Italiaanse proeverij bij haar thuis. Er waren verschillende wijnen te proeven en Saskia zou daar dan wat hapjes bij maken. Dat laatste kwam in de praktijk neer op een uitgebreid en verrukkelijk 5-gangen diner voor 12 personen. De burratasalade met bramen, vijgen en groene asperges was mijn persoonlijke favoriet, alhoewel de porchetta ook niet te versmaden was! Enne, ik geef me bij deze op voor de 'zen-in-de-keuken-cursus' of de 'ik-lijk-wel-oververhit-maar-heb-alles-onder-controle-workshop' die Saskia toch zeker gevolgd moet hebben.

1. Wie ben je? 

Ik ben Saskia, 31 jaar en in het dagelijkse leven geef ik les op een middelbare school. Ik geef geschiedenis, en ben sinds een tijdje team-coördinator van de havo-onderbouw. Een ontzettend leuke school met heel veel leuke leerlingen en collega’s. Maar dat koken hè... al van kleins af aan vind ik koken leuk. Dat begon bij mijn oma waar ik recepten uit het Boodschappenblad of de Okki mocht uitknippen en in een map mocht plakken. En een aantal van deze recepten mocht ik samen koken. Dit deed mijn oma vroeger ook voor haarzelf. En zo begon ik met een soort eigen kookboek.
Ook mijn ouders houden heel erg van koken, dus ik mocht al snel meekijken en meehelpen. Maar op de middelbare school begon ik met af en toe echt koken. Van gegratineerde aardappelen, een stamppot en linzensoep tot appelkruimel-taart. Toen ik op kamers ging in mijn studententijd groeide de liefde voor lekker eten en koken. Ik kookte vaak voor studiegenootjes en mijn leuke huisgenootjes (waar ik nog steeds af en toe voor kook!). Een paar jaar geleden begon het toch echt te kriebelen… ik wilde meer doen met mijn liefde voor koken. En dat begon met af en toe een foto plaatsen op Instagram. Maar dat groeide al snel uit tot een wekelijkse hobby en een eigen website. Nu geniet ik ervan om mijn recepten te delen. En nog meer als ik zie dat mensen mijn recepten hebben uitgeprobeerd.

2. Wat voor soort gerechten staan er op jouw blog?

Ik vind het leuk om moeilijke klassiekers zo uit te leggen dat iemand dit recept toch aandurft. Het zijn voor mij dus ook gerechten die op mijn lijst stonden om een keer te maken. Dus denk aan stoofpotjes, zelf brood maken of bijvoorbeeld Aziatische dumplings. Gerechten die je graag eet in een restaurant, maar niet zo snel thuis zelf zou maken.

3. Wat is onmisbaar in jouw keuken?

Een goed mes en een goede pan. Dat is wel de basis die ik voor ieder gerecht nodig heb. Niets zo vervelend als een pan die snel aanbrandt. Ik moest dan ook super erg wennen toen ik na mijn verhuizing afgelopen jaar voor de eerste keer inductie kreeg in plaats van gas. De meeste pannen werkten niet meer, dus ik moest weer op zoek naar nieuwe fijne pannen.

4. Wat vind jij echt niet lekker?

Koriander! Mijn god wat vind ik dat vies. Op mijn reizen in Zuid-Amerika en in Azië heb ik geleerd om van tevoren duidelijk te maken dat ik echt geen koriander lust. Wat soms tot grappige situaties leidde!

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Ik woon ‘helaas’ sinds een paar jaar niet meer in Brabant. Maar mijn favoriete restaurant kun je nog wel in Brabant vinden. Namelijk restaurant Disch in Den Bosch. Een ontzettend gezellige sfeer, met een heel vriendelijke gastvrouw. En nog belangrijker, méga lekker eten. Je kunt er heerlijk lunchen en dineren. Je kunt er kiezen uit heel veel lekkere, kleine gerechtjes die je met elkaar kunt delen.

6. Wat is jouw grootste misser in de keuken?

Oh jeetje, los van het laten aanbranden van eten, laat ik zó vaak dingen vallen! Maar de grootste missers zijn denk ik toch wel brood bakken zonder zout en koken met eekhoorntjesbrood dat ik niet gecontroleerd had...waardoor er wormpjes in de bouillon zwommen.

7. Wie is jouw voorbeeld op het gebied van koken?

Mijn oma blijft toch wel mijn grote voorbeeld. Zij kan van heel simpele ingrediënten de lekkerste gerechten maken. En ik ben super trots dat ze op haar 88e nog steeds zo goed voor zichzelf blijft koken. Van erwtensoep, kip uit de oven of gebakken scholfilet tot de lekkerste desserts.

8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Lees een recept twee keer door. Als ik iets heel nieuws ga proberen, wat ik zelf ook spannend vind? Dan lees ik het recept eerst een aantal keer goed door, zodat ik in mijn hoofd heb zitten welke stappen ik moet zetten. En zo voorkom je dat je halverwege het recept erachter komt dat bijvoorbeeld de boter op kamertemperatuur moest zijn. En de tweede tip is de ‘mise en place’. Het scheelt zo veel stress tijdens het koken als je alle ingrediënten (gesneden) klaar hebt staan.

9. Welke dromen heb jij nog op het gebied van eten?

Ik heb nu mijn eerste ‘boekingen’ staan als private chef (en dat klinkt meer 18+ dan dat ik het bedoel, haha) en ik zou het leuk vinden om daar meer mee te gaan doen. Lekker koken bij mensen thuis en hen een culinair avondje bezorgen!

10. Wat is jouw succesrecept?

Mijn recept voor gyoza blijft een topper. Het lijkt veel werk, maar als je alles in huis hebt is het helemaal niet moeilijk. En je maakt er altijd indruk mee!

Italiaanse proeverij bij the Baking Bucketlist thuis

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
5 jaar geleden

Weer super leuk om te lezen! En wat ben ik jaloers op jullie beide dat jullie nog een oma hebben om de liefde voor eten mee te delen. Extra van genieten meiden xxx

Mandy
5 jaar geleden

Dat is zeker iets om dankbaar voor te zijn, Ilona! Bedankt voor je reactie :-)

Nicole
5 jaar geleden

Ja, wat een leukerd, die Saskia. En wat hebben we lekker bij haar gegeten!! Erg toffe '10 vragen aan' weer.