10 vragen aan ... Koken met Elefteria

Gepubliceerd op 23 maart 2019 om 08:34

Als kind gingen wij regelmatig uit eten bij 'De Griek' (die in mijn beleving dus ook echt zo heette). Ik at dan een souvlaki of bifteki (en als ik bofte allebei) en daar kreeg je dan ongevraagd een enorme berg gyros bij. Veel verder dan dat ging mijn kennis over Griekse gerechten destijds niet. Totdat ik Elefteria leerde kennen. Deze enthousiaste foodblogster kan met recht de koningin van de Griekse keuken genoemd worden. Door haar is mijn to cook-lijstje uitgebreid met gerechten als kolokithokeftedes (say what?), chortopita en natuurlijk moussaka. Op haar blog Koken met Elefteria vind je niet alleen tientallen heerlijke authentieke Griekse gerechten, maar kun je ook terecht voor Griekse producten, afhaalmaaltijden (ja echt) en informatie over de kookworkshops die Elefteria geeft. Ik zou zeggen, lees eerst dit interview met deze leuke Grieks-Brabantse dame en check daarna even haar website

1. Stel jezelf eens voor... 

Op mijn 10e verhuisde ik van Griekenland naar Nederland. Ik kwam terecht in een Brabants stadje. Mijn moeder is Nederlands, dus ik sprak gelukkig al wel wat Nederlands. Kort na aankomst werd ik uitgenodigd door buren om te komen eten. Ze aten aardappels, spruitjes en vlees met jus. De kinderen moesten voor ieder levensjaar een spruitje eten. Dus ik kreeg er 10. De buurman vroeg: “Lust je twee aardappels, of wil je rustig aan beginnen?” Vol ongeloof keek ik de buurman aan: “Ik wist niet dat je aardappels op je bord kon tellen”.
Dit was voor mij een traumatische ervaring en heeft mij sterk gevormd 😊 Mijn Griekse roots zijn niet alleen bepalend voor wat ik kook, maar voornamelijk voor hoe ik kook. Pakjes en zakjes vermijd ik en niemand gaat met honger naar huis. Er zijn maar weinig keukens die ik niet kan waarderen, maar mijn voorliefde ligt wel bij de Mediterraanse keukens en de Arabische keuken/ keuken uit het Midden Oosten.
Mijn blog ben ik gestart door mijn docentschap. Ik geef les op de afdeling Marketing Evenementen van een MBO-instelling. Ik vond het lastig dat ik les gaf over social marketing en bloggen, maar dit niet zelf in de praktijk bracht. Aangezien mijn grootste passie ligt bij Griekenland en de Griekse keuken, besloot ik daar online mee aan de slag te gaan. Dat het zo zou lopen had ik nooit gedacht. Ik heb inmiddels een website over de Griekse keuken en Griekenland, ik maak video’s, verkoop Griekse producten en geef kookdemonstraties en kookworkshops.

2. Wat voor soort gerechten staan er op jouw blog?

Ik kook graag Grieks, grote porties en comfort food. Ik wil als mensen bij mij thuis eten, dat ze met een volle buik weggaan. Ik houd van goede ingrediënten en niet van pakjes en zakjes. Ik vind het een prettig gevoel als de tafel vol staat.

3. Wat is onmisbaar in jouw keuken?

Mijn oven! Zo vaak zie je dat mensen geen oven hebben, of alleen zo’n klein ding waar nog geen stokbroodje in past.

4. Wat vind jij echt niet lekker?

Erwtensoep! Eigenlijk ben ik helemaal geen liefhebber van soep....

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Sardina in Tilburg. Als je van vis houdt, moet je hier geweest zijn. Goed eten, voor een vriendelijke prijs.

6. Wat is jouw grootste misser in de keuken?

Ik had nog nooit andijviestamppot gegeten en wilde dat weleens proberen. Dus ik maakte dat. Het smaakte echter zo ontzettend vreemd. Maar het vervelende is dus dat ik niet weet of ik zelf iets fout heb gedaan (de andijvie wellicht rot was) of dat ik andijvie gewoon erg vies vind. Dat is lastig als je geen referentiekader hebt. Überhaupt is mijn kennis over de Nederlandse keuken schandalig laag. Ik zou weleens in de keuken willen staan van zo’n Nederlandse oma die nog haar eigen jus trekt.

7. Wie is jouw voorbeeld op het gebied van koken?

Ik heb een aantal Griekse koks die ik volg, maar ik ben ook bijzonder gecharmeerd van Choumicha, een Marokkaanse kokkin. Ik volgde vroeger een kookprogramma van haar waarbij ze op bezoek ging bij Marokkaanse oma’s en samen met hen kookte. Het programma was in het Marokkaans (dus ik verstond er niets van), maar was helemaal betoverd door de gerechten en haar manier van koken. 
Daarnaast zijn uiteraard mijn familieleden een voorbeeld voor mij geweest. En mijn Griekse dorpje is nog steeds een inspiratiebron. Eieren van je eigen kippen, tomaten uit eigen tuin en etentjes waarbij samen gekookt wordt en tafelen tot in de laatste uurtjes….

8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Met instructievideo’s op YouTube (die van mij bijvoorbeeld) kom je al een heel eind! 😊

9. Welke dromen heb jij nog op het gebied van eten?

Een kookboek met het dorp waar ik mijn jeugd heb doorgebracht in de hoofdrol lijkt me geweldig!

10. Wat is jouw succesrecept?

Een gerecht dat eigenlijk iedereen wel graag eet is garides saganaki (garnalen afgeblust met ouzo in een saus).
En mij persoonlijk kun je wakker maken voor lamsvlees uit de oven met aardappels.

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
5 jaar geleden

Ik zie Elefteria al zitten met die spruitjes 🤣 En heeft ze nou alweer een nieuw logo? Die had ik gemist.

Nicole
5 jaar geleden

Leuke 10 vragen aan weer! En Elefteria, ik zeg, schrijven dat kookboek! Met recepten én verhalen uit je dorp. Ik reserveer er alvast eentje ;)

Carmen
4 jaar geleden

Ik was op zoek naar een ,kookboek van u, maar helaas .😢 Welk boek zou u mij adviseren, wat een beetje lijkt op uw recepten.
Alvast bedankt en ik blijf u volgen
Carmen