Wat haal je in huis voor een feestje?

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 10:46

Een lange tijd werden verjaardagen en andere heuglijke gebeurtenissen helemaal niet meer, op afstand (lang leve Zoom) of in ‘zeer afgeslankte vorm’ gevierd. En hoewel ik dat stiekem soms best makkelijk en lekker rustig vond, was het natuurlijk verre van gezellig. Dus hoe fijn is het dat feestjes weer gevierd mogen worden!

Maar het organiseren van zo’n feestje betekent ook een hoop geregel (iets wat ik persoonlijk absoluut niet gemist heb). Neem nou het doen van de boodschappen. Best een lastige klus, want inschatten hoeveel er precies gegeten en gedronken gaat worden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Enerzijds wil ik dat iedereen iets te eten en drinken heeft wat in de smaak valt en dat er ook aan het einde van de avond nog iets te kiezen valt, maar ik wil na afloop van het feestje niet nog met allerlei eten en drinken zitten dat nooit meer op gaat. Dus, wat haal je in huis voor een feestje? Hierbij enkele do’s en dont’s!

Disclaimer: Dit artikel betreft een samenwerking.

Wijnen: houd het algemeen

Maak op basis van de gastenlijst een schatting van de verhouding wijn-, bier- en frisliefhebbers. Je kunt hierbij aanhouden dat de meeste mensen zo’n 2 tot 3 drankjes per uur drinken. Ben je van plan om wijn te schenken? Dan is dit misschien niet het moment om die ene heel bijzondere wijn met die aparte smaak in huis te halen. Je vindt hem zelf misschien heel lekker, en een deel van de gasten kan hem wellicht ook waarderen, maar zeker weten doe je dat nooit. Zeker wijnen met een uitgesproken smaak kunnen ook minder goed ontvangen worden. Bovendien is het op feestjes vaak praktischer om een wijn te schenken die makkelijk drinkt, niet eentje waarvan je in alle rust de smaaknoten wilt ontleden.

Wijn kopen? Bij het inkopen van de wijn, kun je het dus beter wat algemener houden. Een gangbare droge witte wijn en eventueel een zoete variant, aangevuld met een niet al te zware rode wijn en je bent op zich klaar. In de zomer zou ik ook kiezen voor nog een fijne rosé erbij. Of, zeker als er iets moois te vieren valt, een fles bubbels. Zo heb je wijnen in ieders smaak, zonder daarbij al te uitgesproken te zijn. De kans is groot dat iedereen wel een variant kan vinden die in de smaak valt en lekker wegdrinkt, zonder dat je met flessen blijft zitten die niemand bleek te lusten. En om ervoor te zorgen dat je zelf niet met flessen hoeft te sjouwen, bestel je deze lekker online!

Voor ieder een hapje, maar let ook op je eigen smaak

Het valt bijna niet te voorkomen dat er op het gebied van hapjes (net als bij drankjes) wat restjes overblijven. Je wilt tenslotte ook niet dat er aan het einde van de avond niets meer te eten of drinken is. Daarom is het goed om een beetje te letten op wat jij zelf lekker vindt. Als er dan eten overblijft, kun je hier tenminste op een later moment lekker zelf nog van genieten.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om wat lekkere kant en klare hapjes bij de supermarkt te kopen. Chips, nootjes, plakjes worst en blokjes kaas doen het immers altijd goed. Maar zelfgemaakte hapjes worden ook erg gewaardeerd. En om te voorkomen dat je op jouw eigen feestje alleen maar in de keuken staat, is het handig om te kiezen voor hapjes die je van te voren goed kunt voorbereiden. Kleine moeite, groots effect!

Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een lekker gevuld stokbrood. Die hoef je op de avond zelf alleen nog maar in de oven te schuiven. Of deze schattige mini kaasbroodjes of spinaziehapjes met geitenkaas. Die doen het goed op elk feestje.

Serveer de zelfgemaakte borrelhapjes aan het begin van de avond, dan is de kans het kleinst dat je hier na afloop nog mee blijft zitten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.