Welk kerstcadeau geef je een foodie?

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 14:00

Tot zo'n vijf jaar geleden had ik nog nooit van de term 'foodie' gehoord. En nu vrees ik dat ik er zelf één genoemd kan worden. En ik kan je vertellen dat dat voor mijn wederhelft echt niet altijd een feestje is. Oké, hij kan dagelijks genieten van mijn culinaire hoogstandjes (en missers), maar de term ‘foodie’ wordt in de Dikke van Dale niet voor niets gedefinieerd als ‘gastronomiefreak’. Met de nadruk op freak.
Met hand in eigen boezem gestoken, bespreek ik in dit artikel enkele ‘freaky’ eigenschappen. Daarnaast heb ik ook wat tips voor jullie bedacht om het leven met een foodie draaglijker te maken en leuke ideeën voor cadeaus waar je elke foodie blij mee zult maken.

Leven met een foodie, de irritaties

Na uitgebreid onderzoek (lees: ik heb manlief even gevraagd naar waar hij in dit kader het meeste last van heeft) ben ik gekomen tot de volgende ergernissen-top 5:

  1. Met stip op nummer 1 staat uiteraard het feit dat alles (ALLES!) wat er gegeten wordt, moet worden vastgelegd op de gevoelige plaat. Voor Instagram, een website of dat (nog te schrijven) kookboek. Dat het met zorg bereide gerecht daardoor koud wordt, is voor een foodie een overkomelijk detail. Voor de eventuele huisgenoten van de foodie wat minder prettig, maar dat terzijde.

  2. De verzameling servies, kookboeken en -apparatuur kan voor een foodie niet groot genoeg zijn. Dit irritatiepunt behoeft geen uitleg. Wel extra opbergruimte.

  3. Het uit eten gaan met een foodie is op zijn zachtst gezegd een ervaring: restaurants worden met de grootst mogelijke zorg uitgezocht, maar dat bezorgt de foodie meestal wel aardig wat keuzestress (wat dan weer niet altijd bevorderlijk voor het humeur van de foodie is). Er gaat vaak een hoop ge-Google aan vooraf om het beste restaurant uit te kiezen. Want alles (sfeer, bediening en menukaart) moet kloppen in zo'n restaurant. Da's belangrijk, want anders heeft de foodie weer een hoop te klagen achteraf en dat wil. je. niet. Geloof me (of mijn Prins).

  4. En als dat dan gelukt is, kost het kiezen van het juiste tafeltje (en de plek aan die tafel) de foodie ook nog de nodige hoofdbrekens. Want op welke plek is het licht (voor de foto's die er later uiteraard van de gerechten genomen zullen worden) het beste? Het gebeurt regelmatig dat ik tóch liever aan de andere kant van de tafel (of erger nog, het restaurant) wil zitten.

  5. En dan het moeilijkste van alles... bestellen. Want de foodie wil natuurlijk wel alles proeven wat de kaart te bieden heeft. Wees erop bedacht dat een foodie altijd zal proberen een dealtje met tafelgenoten te maken. Om gerechten te delen. Of om op z'n minst een hapje van de ander te bietsen. Bij ondergetekende slaat de stress dan pas goed toe. Met hoofdletters. En daardoor wissel ik mijn keuze zelfs na het doorgeven van mijn bestelling nog 1 of meerdere keren. En het allerergste? Het gebeurt me regelmatig dat ik dan uiteindelijk tóch verkeerd gekozen heb. Dat de gerechten van Jelle (of van de mensen aan het tafeltje naast ons) dan véél lekkerder blijken te zijn. Dat Jelle* nog bij mij is, mag een klein wonder genoemd worden. 

Kerstcadeaus voor foodies

Leven met een foodie, wat tips (lees: 1 tip)

Tja, verwacht in dit kader geen lijstje met tips. Want deze zullen allemaal op hetzelfde neer komen. Laat de foodie in jouw leven lekker haar (of zijn) gang gaan, spreek hem (of haar) niet tegen en incasseer dat afgekoelde eten zonder tegensputteren. Ter compensatie van al dat 'leven met een foodie-leed' eet je immers wel vaak heel lekker. Dus niet zeuren.

De beste cadeaus voor een foodie

Het laat zich raden dat het vinden van het juiste cadeau voor dit type mens geen gemakkelijke opgave is. Hier volgen enkele suggesties die zéker in de smaak zullen vallen bij de foodie in jouw leven.

Bij alles wat op de gevoelige plaat vastgelegd moet worden, geldt natuurlijk: het oog wil ook wat. Zo doet servies het altijd goed bij mensen die van koken houden, maar om iets extra persoonlijks te geven kan ik ook een kringloopwinkel van harte aanbevelen. Hier zijn vaak de leukste bordjes, schaaltjes en kommetjes voor een prikkie te vinden. Een foodie kan hier nooit genoeg van hebben. De prachtige bordjes op de foto komen van ‘Rataplan’ in Delft, een in juni 2016 geopende vestiging van Stichting Kringloopbedrijven. Naast het enorme assortiment biedt Rataplan een tweede kans aan medewerkers die op de arbeidsmarkt vaak buiten de boot vallen.
Er zijn ook prachtige (en betaalbare serviezen) te koop bij Casa. Het zou kunnen dat ik een groot deel van hun collectie inmiddels in mijn eigen bezit heb.
Wil je echt iets bijzonders geven? Kijk dan eens op de website van Hip Tafelen. Zij verkopen super mooie items die elke gedekte tafel extra bijzonder maken.
Op mijn eigen verlanglijstje voor kerst (en nu moet mijn Prins even opletten) staan het prachtige mosselbestek en de amuseschelpen van Anovi. Echte sieraden voor op de tafel!

Ik word overigens niet gesponsord door de hierboven genoemde bedrijven. Ben gewoon hartstikke fan.

Wil je echt iets origineels geven? Kijk dan eens op de webshop van collega foodblogger Andrea (van het foodblog AnniePannie). Zij verkoopt in haar webshop de tofste cadeaus voor foodies. Met groente bedrukte mokken, keukenschorten, broodtrommels, tassen en zelfs mondkapjes... Super tof! Ze heeft zelfs een hele kledinglijn voor mannen, vrouwen, kinderen en baby's! Ik woon tegenwoordig in mijn paarse hoodie met mango erop en de eerste baby die geboren wordt, krijgt van mij een romper met een radijs. Of een chilipeper. Dat hangt een beetje af van het karakter van de kleine spruit 😂

Kookboeken zijn altijd goed, maar niet alle kookboeken zijn goed
Naast het feit dat deze tekst niet zal misstaan op een tegeltje (ook een leuk cadeau), is het een waarheid als een koe. Het is me al te vaak gebeurd dat een fantastisch lijkend kookboek, toch tegenviel. Gelukkig heeft mijn foodievriendin (wat zeg ik, mijn BFFF (best foodiefriend forerver) Ilona de Wit (beter bekend achter het blog 'Worstenbrood en Wijn') een kookboekenpodcast in het leven geroepen. Hierin bespreekt zij op geheel eigen Brabantse wijze, wekelijks een aantal van haar lievelingskookboeken. Niet goed voor mijn portemonnee, maar wel heel leuk om naar te luisteren.

Het kookboek wat in elk geval niet mag ontbreken in de verzameling van een foodie, is het Bourgondische Bitterballenboek. Niet geheel toevallig geschreven door eerdergenoemde Ilona de Wit (beter bekend als de Bitterballenkoningin). Snappen jullie het nog?

Online wijncursus | Alle wijnliefhebbers opgelet, dit kerstcadeau is een musthave voor iedereen die meer wil leren over ... wijn! "Maak met deze online wijncursus kennis met de wereld van wijn én leer proeven als een pro. Ontdek jouw eigen voorkeuren tussen alle smaakprofielen en de belangrijkste druivenrassen".

Kirsten van Harten leert je in deze cursus in begrijpelijke taal (!) alles wat je altijd al hebt willen weten over wijn en het proeven daarvan. Haar enthousiasme spat van het scherm af en maakt het volgen van deze cursus tot een waar wijnfeestje. Succes verzekerd wanneer je deze cursus met kerst cadeau geeft aan familie, vrienden en/ of je eigen partner (wat in het laatste geval natuurlijk stiekem ook een cadeautje voor jezelf is).  

Klik hier om deze cursus die overigens slechts €75,- voor maar liefst 11 modules kost) cadeau te doen (aan jezelf of aan een ander).

En dan de laatste (en tevens duurste) cadeautip. Je maakt elke foodie blij met keukenapparatuur. Zonder uitzonderingen. Echt, ik heb persoonlijk liever een nieuwe keukenmachine onder de boom, dan een duur parfum of iets met diamanten. Hieronder een selectie van mijn favoriete items in de keuken. Wanneer je ze via de links op mijn website koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag (maar betaal jij daar niks extra's voor. Win win voor iedereen :-) En om het de gever wat makkelijker te maken, heb ik de cadeautips op volgorde van goedkoop naar (iets) duurder gezet. Kijk zelf maar hoe lief je de ontvanger vindt...

Deze smoker is met stip m'n leukste apparaatje in de keuken. Ik kreeg 'm voor m'n verjaardag en heb 'm sindsdien veelvuldig gebruikt. Super makkelijk met grootse resultaten. Je kunt met dit rookapparaat gewoon binnen op het aanrecht extra rookaroma's toevoegen. Of al rokend gerechten of dranken aan tafel serveren! En daar maak je de blits mee hoor!

Soepen pureer je fluweelzacht met deze staafmixer. Echt, zelfs de schilletjes van tomaten (of de takjes van tijm die ik er altijd vergeet uit te halen) verdwijnen als bij toverslag nadat je de soep (of saus) met deze keukentovenaar bewerkt hebt.

Deze beauty heeft weinig uitleg nodig. Een super mooie braadpan die het niet verdient om te worden weggestopt in één of ander keukenkastje. Nope, deze blikvanger staat standaard op mijn gasfornuis. Meer weten over deze fijne pan? Dat lees je hier.

Als ik maar 1 ding zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, dan zou ik voor mijn messenset van Global kiezen (en een set vind ik dan als één ding gelden). Het is dan ook niet voor niets het merk dat ze bij Masterchef Australië ook gebruiken. Ik denk dat elk foodiehart sneller gaat kloppen van deze messen, dus succes gegarandeerd.

Net zoals het met de BK Bourgogne het geval was, was het ook liefde op het eerste gezicht (van mijn kant vooral) voor deze keukenmachine van KitchenAid in de kleur 'Pistachio'. Ik heb er ook nieuwe schoenen in de zelfde kleur bij gekocht. I'm just saying... 

Heb jij nog ideeën voor leuke foodcadeaus? Laat het me weten in de reacties. Zou ik leuk vinden. En mocht je, ik kan het me bijna niet voorstellen, nog andere irritante foodie-eigenschappen weten dan kun je ze hier ook kwijt. Maar dat laatste wordt vooral door mijn Prins gewaardeerd.

* Ik krijg net van mijn kersverse echtgenoot door dat ik ook nog wel mag toevoegen dat hij de regel 'Wie niet kookt, ruimt op' waardeloos vindt omdat ik er altijd zo'n enorme bende van maak. 

Reactie plaatsen

Reacties

Sweet & Spicy
3 jaar geleden

Echt geweldig dit artikel haha moest zo vaak lachen bij die 5 punten. Herken mijzelf er meteen in. Zo leuk geschreven. En die cadeautips kloppen ook super goed haha echt leuk Mandy 😁

Liefs Kelly

Mandy
3 jaar geleden

haha, ik denk (hoop) dat veel van onze collega foodbloggers zich wel in 1 of meerdere punten zullen herkennen :-)
Bedankt voor je leuke reactie, lieve Kelly.

Lianne
3 jaar geleden

Wat een leuk artikel, ik ben ook dol op eten en mooi servies. Hoewel ik van dat laatste al veel te veel heb eigenlijk. :)