Bieslook en polenta

Gepubliceerd op 14 juni 2018 om 13:22

Mijn zus besloot op haar twaalfde dat ze vegetariër wilde worden. Mijn moeder deed daar niet zo moeilijk over. In plaats van een karbonaadje of gehaktbal kreeg zuslief voortaan een vegaburger of een stukje Quorn. En dat die vleesvervangers destijds nog naar karton smaakten, daar had niemand het over.
Er is inmiddels veel veranderd in Vegaland. De schappen in de supermarkt liggen vol met heerlijke producten die bijna niet meer van 'echt vlees' te onderscheiden zijn.  Ook is het stoffige imago wat om de vegetarische medemens heen hing, zo goed als verdwenen. Geen geitenwollensokken-gedoe meer, maar gewoon bewuste keuzes maken over dat wat je in je mond stopt. Voor mijzelf geldt dat ik steeds vaker vegetarisch kook. En wanneer er wel vlees op tafel komt, is dat altijd biologisch. Dit kookboek laat zien dat vegetarische gerechten net zo spannend (en smakelijk) zijn als gerechten met vlees of vis. 


Bieslook & Polenta...vegetarisch koken op z'n Berlijns. Wat de recepten in dit kookboek dan zo Berlijns maakt is mij een raadsel, maar verder is het boek echt een aanrader. Of je nu vegetarisch bent of niet. Auteurs Susann Probst en Yannick Schon (uit Berlijn, aha) zeggen in hun voorwoord dat het hun passie is om samen te koken. En als je dat maar vaak genoeg doet, ga je vanzelf op elkaar lijken blijkbaar. Want echt, ik zweer je dat ik dacht dat dit schrijversduo broer en zus was. Maar nee, het is een romantisch setje en ze hebben elkaar helemaal gevonden in hun liefde voor koken, fotograferen en gezond eten. En gelukkig maar, want man, man, man, wat een smakelijke recepten hebben zij verzameld in dit boek! 

Susann en Yannick maken zoveel mogelijk gebruik van verse producten. Geen pakjes en zakjes en alles zo onbewerkt mogelijk. Zij doen hun boodschappen het liefst op de boerenmarkt in Berlijn (ik begin de titel steeds beter te snappen) en zijn altijd op zoek naar bijzondere ingrediënten. Gelukkig doen ze ook suggesties ter vervanging van die minder bekende producten, zodat het voor iedereen haalbaar blijft om alle gerechten te maken.

De fruitige tomatenrisotto of geroosterde bloemkool met gepofte knoflook staan bij ons regelmatig op tafel. En ook de polenta met wilde kruiden werd hier met succes ontvangen.
Het boek boek bevat naast zo'n 200 recepten ook veel foto's van mooie producten, Duitse (althans dat denk ik) landschappen en foto's van het kokende liefdeskoppel zelf. Je moet een beetje door de gebreide vesten, scheefgeknipte pony's en picknickmandjes op de hei heen kijken, maar verder is het een prachtig boek.

Reactie plaatsen

Reacties

Anouk
5 jaar geleden

Ik heb het boek zojuist gekocht. Heel veel zin om hier uit te koken.