Homemade blauwe bessenjam

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 14:51

Als kind mocht ik in de zomer altijd een week logeren bij mijn opa en oma in hun caravan op de Veluwe. M'n zusje mocht de week erna, dus dat betekende onverdeelde aandacht van opa en oma voor mij. Ik begreep later pas dat ze het vooral deden zodat de zusjes geen ruzie konden maken.

Mijn oma was de allerbeste 'hoe krijg je vitamines in een kind, zonder dat dat kind dat doorheeft-verzinner' van de hele wereld. Thuis at ik het liefste met een grote boog om mijn groente heen, maar oma kreeg het voor elkaar dat we bij haar altijd extra groente en fruit aten. Zonder tegenzin. Hoe? In de eerste plaats maakte oma van elke maaltijd een feestje op je bord. Rauwkostgezichten en dieren van fruit, mijn oma draaide haar hand er niet voor om. En verder kon ze gewoon super lekker koken. En altijd vers en gezond! De beste herinneringen heb ik aan haar appeltaart, erwtensoep en zelfgemaakte jam. Dan gingen we eerst bosbessen, kruisbessen, aalbessen of bramen plukken en dan maakte zij er later jam van. Ik heb geen idee hoe ze 'm maakte, maar deze komt aardig in de buurt. Ik mis alleen nog een beetje extra liefde van oma voor erin.  

Recept voor zelfgemaakte blauwe bessenjam

Ingrediënten voor twee potjes jam:

  • 300 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
  • 100 gram kristalsuiker
  • rasp en sap van 1 limoen

Aan de slag:

  • Boen de limoen goed schoon, rasp de schil en pers daarna uit.
  • Doe de blauwe bessen, kristalsuiker, limoenrasp en -sap in een steelpannetje.
  • Verhit de bessen op een middelhoog vuur tot de boel een beetje gaat pruttelen. Blijf gedurende een minuut of 5 goed roeren en zet daarna het vuur lager.
  • Laat de bessen nog een minuut of 20 zachtjes doorkoken. Je kunt de bessen nu ook met de bolle kant van een lepel een beetje kapot drukken. Blijf ook goed roeren.
  • Zet het vuur uit en laat de jam ongeveer een kwartiertje afkoelen.
  • Verdeel de jam over de twee gesteriliseerde* jampotjes.
  • Draai de dekseltjes er stevig op en zet de potjes op z’n kop om verder af te koelen.

Je kunt de jam ongeopend zo'n 2 à 3 maanden bewaren. Als het potje open is, adviseer ik om hem binnen een week of twee op te eten. Wil je weten hoe je zelf jampotjes kunt steriliseren? Dat lees je hier

Deze jam smaakt heerlijk over pannenkoeken met gekarameliseerde appeltjes, in de yoghurt met wat granola of gewoon op een beschuitje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.