Bananenbrood (cake) met walnoten, chocola en koffie

Gepubliceerd op 11 april 2020 om 07:50

Ik denk dat er elke dag wel één kind uit mijn klas iets roept over een bruine banaan die niet meer te eten zou zijn. En dat snap ik. Want zo'n veel te zachte banaan smaakt vaak een beetje weeïg en daar doe je de juf ook geen plezier mee. Maar zo'n bruine banaan leent zich juist weer fantastisch als zoetstof voor het betere bakwerk. Bananencake, muffins met banaan, banana pancakes en natuurlijk bananenbrood. 
Nicole, van de website Cookies & Carrot Sticks, is er dol op. Haar blog puilt uit van de recepten met banaan. Ik telde alleen al 9 (!) bananenbroodvarianten. Dus toen ik voor de swiepswoepswap iets van haar mocht koken/ bakken, was mijn keus snel gemaakt. Ik heb Nicole's recept voor een klassiek bananenbrood als basis gebruikt en er zelf deze variant met walnoten, pure chocolade en koffie van gemaakt. Door het gebruik van olie, wordt het brood heerlijk luchtig. Ik vind het daardoor eigenlijk meer een cake, dan een bananenbrood. Bedankt voor de inspiratie, lieve Nicole!

Recept voor een bananenbrood (cake) met walnoten, chocola en koffie

Ingrediënten:

  • 2 kleine bananen
  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 100 gram crème fraîche
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 150 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 30 gram walnoten (gehakt)
  • 30 gram pure chocolade* (gehakt)
  • 1 el oploskoffie** (poeder)

    * Hagelslag kan ook heel goed
    ** Ik heb Chikko Not Coffee gebruikt, een instant cafeïne vrij drankje gemaakt van geroosterde cichorei

 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C

  • Klop het ei, de (vanille)suiker, crème fraîche, olie en oploskoffie met een garde tot een glad mengsel. 
  • Zeef de bloem, baksoda en het bakpoeder en spatel dit door het natte mengsel.
  • Prak de banaan en voeg deze, samen met de walnoten en chocolade toe aan het beslag en roer goed.

  • Bekleed een platte bakvorm (van 17 X 28 cm) met bakpapier. Dit lukt het best door het bakpapier even nat te maken, goed uit te knijpen en dan in de vorm te leggen. Op deze manier kun je het papier ook goed in de hoekjes drukken.
  • Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant even glad af.

  • Bak het bananenbrood (of cake, wat jij wilt) in zo'n 50 minuten gaar. Prik tegen die tijd met een satéprikker in het brood om de gaarheid te controleren. Komt de prikker er schoon uit, dan is je bananenbrood klaar.

Ben je ook zo dol op bananenbrood? Check dan ook even het recept voor mijn bananenbrood 'met zonder' suiker.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.