Het recept voor de perfecte lemon curd

Gepubliceerd op 12 augustus 2019 18:36

Als ik op een menukaart een gerecht met lemon curd zie staan, dan moet (MOET) ik dat bestellen. En ja, dat het dan meestal gaat om een taartje of een ander gerecht met veel teveel calorieën, daar kan ik dan ook niets aan doen. Ik vind het gewoon zó lekker!
Het zelf maken van lemon curd leek me altijd een vrij ingewikkeld gebeuren, maar dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen. Ik heb het inmiddels al zó vaak gemaakt, dat ik er het perfecte recept voor heb nu (wat gewoon neerkomt op een beetje van dit recept, een beetje van dat recept en een beetje van mezelf). Enfin, hierbij een kan-niet-mislukken-recept-voor-lemon-curd. En mocht je nu eens gek willen doen, vervang de citroen dan voor een andere citrusvrucht òf (nog gekker) passievrucht of frambozen. Die leuke Anniepannie heeft ook een heerlijk recept voor een mangocurd met limoen op haar blog staan. Maken!!!


Het recept voor de perfecte lemon curd (die altijd lukt)

Ingrediënten voor 1 potje (à 200 ml)

  • 3 eidooiers (of 1 ei + 1 eidooier) 
  • 50 gram kristalsuiker
  • de geraspte schil van 1/2 citroen*
  • 60 ml citroensap
  • 30 gram roomboter (in blokjes)

    * Gebruik een biologische (en dus onbespoten) citroen. 

Aan de slag:

  • Zorg ervoor dat je een hittebestendige kom hebt klaarstaan die past op een pannetje (je moet de kom in de pan kunnen 'hangen' zonder dat deze de bodem raakt).
  • Klop de eieren samen met de suiker gedurende zo'n 2 minuten totdat het mengsel lichtgeel van kleur is en licht begint te schuimen. Dit gaat het best met een garde of een handmixer. 
  • Breng een laagje water aan de kook, draai het vuur lager en hang de kom met het eimengsel in de pan.
  • Voeg het citroensap en de rasp er aan toe en roer (met een garde) goed totdat het mengsel dikker begint te worden. Het is belangrijk dat je goed blijft roeren en dat het vuur niet te hoog staat.
  • Zodra het mengsel de gewenste dikte heeft (dikker dan drinkyoghurt, maar dunner dan gewone yoghurt) haal je de kom uit de pan en roer je de blokjes boter erdoor.
  • Laat een beetje afkoelen, voordat je het gebruikt of in een potje* schenkt.
  • En tenslotte mijn favoriete onderdeel van dit recept: lik alle gebruikte materialen goed af, voordat je ze in de afwasmachine stopt!

    * In een gesteriliseerd potje blijft de curd zo'n 2 à 3 maanden goed. Zo schijnt. Want bij ons is ie altijd binnen een week op. 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.