IJsschotsen van vanillevla met vers fruit

Gepubliceerd op 29 mei 2019 21:20

Ik ben dol (DOL) op geitjes. Om te aaien, te knuffelen en om bovenaan mijn verlanglijstje te hebben staan. Want ja, ik zou serieus zelf wel een geitje willen. Voor op het balkon. Maar omdat ik denk dat het beestje in kwestie daar zelf niet zo heel erg gelukkig van zal worden, heb ik dat idee maar laten varen. Jullie begrijpen dat ik geen seconde hoefde te twijfelen toen ik onlangs door Francine van Heerlijke Happen uitgenodigd werd voor een heuse geitjesbelevingsdag bij melkgeitenhouderij Lekker Gemekker in Andel. En een beleving werd het. Samen met een heleboel andere gezellige foodbloggers maakten we kennis met geitenboer Johan die ons vol passie over zijn bedrijf, zijn geitjes en hun ambachtelijk gemaakte boerenijs van geitenmelk vertelde. 

Geitenijs (jaja, eigenlijk heet het ijs gemaakt van geitenmelk, maar ik vind geitenijs gewoon een leuk woord) had ik nog nooit gegeten. En dat is een gemis kan ik jullie zeggen. Want geitenijs is verrassend lekker. Ik houd heel erg van de sterke smaak van geitenkaas, maar het is juist die smaak waardoor ijs van geitenmelk mij niet zo aan trok. Die angst bleek ongegrond, want er was weinig van die voor geitenkaas zo karakteristieke smaak te bekennen. Het was gewoon lekker ijs. En heerlijk luchtig in vergelijking met roomijs van koeienmelk. Het schijnt ook beter verteerbaar te zijn. En het feit dat er bij Lekker Gemekker alleen maar natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd, stemde mij natuurlijk helemaal tevreden.

Na de heerlijke lunch was het dan eindelijk tijd voor mijn persoonlijke hoogtepunt van de dag: er mocht geknuffeld worden. Met geitjes. Met elkaar vast ook, maar daar kwamen we niet voor.
Ik kan er weinig meer over zeggen dan dat ik het iedereen kan aanraden om zo één keer in de zoveel tijd eens goed met een geitje te knuffelen. Of beter nog, met een heleboel geitjes. Daar word je enorm gelukkig van, kan ik jullie vertellen. En behoorlijk zen ook. Daar kan geen yogales tegenop. Alhoewel, ik zag onlangs iets voorbij komen over yoga met geitjes.....
De lunch werd overigens verzorgd door Meat Jess die ons bokjesvlees serveerde vanuit haar super coole foodtruck, Heerlijke Happen (met haar verrukkelijke salades) en Bettine geitenkaas.

Alle mooie foto's zijn trouwens gemaakt door Xander van den Bos
(marketing manager bij Bettine Geitenkaas)


Recept voor IJsschotsen (bark) met geitenvla, mango en aardbeien

Op zoek naar anders-dan-anders recepten met (geiten)melkproducten, kwam ik uit op het idee voor een bark met (geiten)yoghurt. Nu had ik  nog nooit van een zogeheten bark gehoord, maar een zoektochtje op het wereldwijde web leerde mij dat het hier gaat om een heuse trend. Want na de frozen yoghurt, lijkt de bark terrein te gaan winnen. Even voor de duidelijkheid, een bark is dus niets anders dan een plak bevroren yoghurt (of vla in dit geval) opgeleukt met wat vers fruit, nootjes of andere verse ingrediënten. Maar aangezien de naam mij doet gruwelen, heb ik deze koude snack omgedoopt tot "IJsschotsen*" (wat naar mijn idee de lading ook veel beter dekt). Heerlijk als gezond tussendoortje of om op een warme zomerdag mee te ontbijten. Ik maakte deze schotsen van de geitenvanillevla van Den Eelder en da's echt een aanrader kan ik jullie vertellen. Mocht je die geitenvla nou toch wat spannend vinden, dan kan dit recept uiteraard ook van de koeienvariant gemaakt worden. 

* Met dank aan Deb's Bakery & Kitchen voor de suggestie!


Ingrediënten:

 • 500 ml (geiten)vanillevla of -yoghurt
 • 125 gram aardbeien*
 • 1 mango*
 • 2 el pistachenootjes
 • een stukje (witte) chocolade

  *Of ander fruit, je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten.

Aan de slag:

 • Pureer met een staafmixer de helft van de mango en de helft van de aardbeien (afzonderlijk van elkaar).
 • Snijd de rest van de mango in kleine stukjes en de aardbeitjes in plakjes.
 • Hak de pistachenootjes en de chocolade zo fijn mogelijk.
 • Bekleed een bakplaat of platte schaal (van ongeveer 25X20 cm) met bakpapier en schenk daar de vla in. 
 • Swirl eerst de ene vruchtenpuree en daarna de andere erdoorheen. Voor het mooiste effect is het belangrijk dat je de puree er niet volledig doorheen roert. 
 • Verdeel het fruit over de vla en strooi daarna de nootjes en de chocolade erover.
 • Zet de schaal gedurende minstens 3 uur in de vriezer. 
 • Snijd de bark in stukken en bewaar deze in diepvrieszakjes in de vriezer.

  Eet smakelijk! 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marja Mooijman
3 maanden geleden

Super lekker lijkt me dit recept. Ga het met mijn verjaardag proberen. Ipv een machtig toetje na de bbq!