Witlofsalade met appel en ei

Gepubliceerd op 11 april 2018 21:02

Je zou het misschien niet zeggen, maar in mijn studententijd kon ik echt niet koken. Ik woonde samen met mijn beste vriendinnetje op een etage in Rotterdam (héél gezellig) en ons eten bestond meestal uit aardappels, groenten (bij voorkeur iets à la crèmerigs) en een visstick. Lang leve de Knorr wereldgerechten die rond die tijd hun opwachting maakten. Dat leek tenminste nog ergens op. 
Witlofsalade was destijds ons succesgerecht. Het bestond uit witlof, ham, ei, een appel en heel veel mayonaise. En we aten het met bakken tegelijk! Het recept is in de loop der jaren wel iets aangepast (lees: verbeterd), maar het behoort nog steeds tot mijn lievelingseten. 
Ook lekker met walnoten en gorgonzola!


Ingrediënten voor 2 à 3 personen:

  • 4 stronken witlof
  • 1 zoetzure appel
  • 3 eieren
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • 2 el mayonaise
  • 2 tl zonnebloemolie
  • 1 tl mosterd
  •  1 tl honing
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1 tl balsamico-azijn
  • 10 gram verse bieslook
  • 1 el dille (gedroogd)

Aan de slag:

  • Bak de plakjes ontbijtspek in een koekenpan (zonder boter of olie) totdat ze bruin en krokant zijn.
  • Laat ze afkoelen op een stukje keukenpapier en breek ze vervolgens in zo klein mogelijke stukjes.
  • Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd het witlof in reepjes en doe in een schaal.
  • Snijd de bieslook fijn en roer deze samen met de dille en de mayonaise door de witlof.
  • Maak een dressing van de olie, mosterd, mosterdzaadjes, azijn en honing en zet apart.
  • Kook de eieren (half zacht of hard, 't is maar wat je lekker vindt), pel ze en snijd ze doormidden. 
  • Verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne partjes. Ik vind het wel mooi staan wanneer de schil er nog omheen zit, maar dit hoeft niet natuurlijk.
  • Schep de witlof op een mooie schaal en druppel de dressing eroverheen.
  • Leg de eieren en de partjes appel bovenop en strooi de stukjes spek erover.
  • Garneer eventueel nog met wat langere sprietjes bieslook en maal er peper en zout (naar smaak) overheen.

 

Lekker met gebakken aardappeltjes of een stuk brood. Eet smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.