Gevulde aubergine met vegetarisch gehakt en parelcouscous

Gepubliceerd op 6 maart 2019 om 18:54

De maand maart is sinds een paar jaar gebombardeerd tot de maand waarin er minder vlees gegeten wordt. Zo vindt van 11 t/m 18 maart de tweede week zonder vlees plaats. Wat mij betreft een super initiatief om mensen te stimuleren om minder vlees te eten. In dat kader hebben wij ervoor gekozen om deze hele maand geen vlees te eten. Aan de slag met vegetarische recepten dus. Zoals deze heerlijke gevulde aubergines bijvoorbeeld. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een vleesvervanger, maar die kan je wat mij betreft ook prima weglaten. De kaas en noten in het gerecht vervangen al genoeg (voor zover er iets vervangen moest worden). Mijn vleesetende lover werd overigens wèl heel blij van dit nepgehakt van Quorn. 


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 aubergines
  • 175 gram vegetarisch gehakt *
  • 75 gram parelcouscous
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram blanke rozijnen
  • 30 gram gemengde (ongezouten) noten
  • 100 gram feta
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie

    * Ik heb voor dit gerecht gebruik gemaakt van het fijngehakt van Quorn. Lekker, maar kan wat mij betreft ook prima weggelaten worden zonder dat het afbreuk doet aan de smaak van dit gerecht. 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking en zet apart tot later gebruik.
  • Snipper de ui, pers de knoflook en hak de noten fijn. 
  • Maal de komijn samen met de andere kruiden fijn in een vijzel.
  • Snijd de aubergine in de lengte doormidden en kerf de aubergine in zoals op de foto.
  • Bestrijk de aubergine met olijfolie en strooi er wat peper en zout overheen. 
  • Leg de aubergines met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Bak de aubergines in zo'n 20 minuten gaar. De binnenkant moet zacht zijn en de buitenkant een beetje gerimpeld. Laat de aubergines even afkoelen.
  • Zet de oven nu op 225 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie en fruit daarin de ui en knoflook even aan.
  • Voeg het vegagehakt (nogmaals, dit kun je ook weglaten), de rozijnen en specerijen toe en bak even mee.
  • Schep de aubergine met een lepel uit de schil (dit gaat vrij makkelijk, maar let erop dat de schil heel blijft). Snijd de aubergine fijn en voeg toe aan het gehaktmengsel. Roer de boel nog een minuutje mee en zet dan het vuur uit.
  • Verkruimel de feta boven het mengsel en schep dit er samen met de noten en de parelcouscous doorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. 
  • Leg de aubergineschillen als bakjes op de bakplaat (in een ovenschaal mag natuurlijk ook) en vul ze met het mengsel. 
  • Zet de aubergines gedurende een minuut of 10 in de oven.

    Eet smakelijk!

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.