Asperges met ei, ham en Hollandaisesaus

Gepubliceerd op 3 april 2018 om 20:00

De lente is mijn favoriete seizoen. Met stip. Want de lente zit vol met eerste keren na die koude en donkere winter. De eerste keer zonder jas naar buiten. De eerste keer in het zonnetje op het terras. De eerste keer dat je 's morgens wakker wordt gezongen door de vogeltjes. De eerste voorjaarsbloempjes die hun kopjes boven de grond uit steken. De eerste nieuwe blaadjes aan de bomen. Dartelende pasgeboren lammetjes. En de eerste asperges van het seizoen. Ik eet ze echt niet heel vaak, maar als ik ze dan eet...dan moeten ze zijn klaargemaakt zoals dat hoort. Met ham, Hollandaisesaus en een eitje. Maar dat vind ik. 


Recept voor asperges met ham, ei en een klassieke Hollandaisesaus 

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 500 gram witte asperges
 • Een paar (iets kruimige) aardappels
 • 4 eieren (van 2 daarvan gebruik je alleen de dooiers)
 • 100 gram roomboter
 • 1 el citroensap
 • 4 plakjes biologische ontbijtspek
 • 50 gram gerookte biologische schouderham
 • 1 stengel lente-ui 
 • Peper en zout uit de molen
 • 1 tl suiker

Aan de slag (dit gerecht is niet moeilijk, het vraagt wel om een flinke dosis tijdmanagement):

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd de ham zo fijn mogelijk. Ook de lente-ui snijd je alvast in heel dunne ringetjes. Zet apart voor later gebruik.
 3. Splits 2 eieren en zet de eidooiers apart (het eiwit gebruik je niet).
 4. Schil de asperges met een dunschiller van iets onder het kopje naar het uiteinde (en doe dit vooral niet te zuinig).
 5. Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges af (ongeveer 2 cm).
 6. Bewaar de asperges in koud water.
 7. Kook de schillen en de uiteinden gedurende zo'n 15 minuten in een pan waar de asperges (later) liggend in passen. Je kunt ook een speciale aspergepan gebruiken, waar ze rechtop in een mandje worden gekookt. 
 8. Giet vervolgens af boven een vergiet, maar vang het kookvocht op. Bewaar de schillen voor een lekker aspergesoepje met gamba's  (zie recept onder 'soepen').
 9. Breng het kookvocht met een beetje zout en de suiker opnieuw aan de kook en kook de asperges in zo'n 15 minuten gaar. Giet af en houd de asperges warm tot gebruik.
 10. Schil de aardappels, spoel ze af onder koud water en snijd ze in grove stukken.
 11. Breng water (met wat zout) aan de aan de kook en kook de aardappels in zo'n 15 à 20 minuten gaar. Giet af en laat ze met het deksel op de pan uitdampen. Let op: stap 16 moet ergens binnen de kooktijd van de aardappels plaatsvinden. 
 12. Bak de plakjes spek in de oven (op bakpapier op de bakplaat) in zo'n 10 minuten krokant. Leg het uitgebakken spek op een keukenrol en laat afkoelen. Breek het vervolgens in zo klein mogelijke stukjes.
 13. Kook de 2 overgebleven eieren halfzacht (7 minuten in kokend water, dan zijn ze wat mij betreft perfect). Pel de eieren op het laatste moment en snijd ze in tweeën. 
 14. Smelt de boter in een steelpannetje (hij mag niet verkleuren) en laat hem iets afkoelen in een maatbeker (of iets anders waar je uit kunt schenken).
 15. Klop intussen de eidooiers in een hittebestendige kom tot een bleke crème (dit duurt zo'n 2 minuten). Klop het citroensap er doorheen.
 16. Zet de kom op de pan waar de aardappels in gekookt worden. (Pas op dat dit niet te heet wordt, je wilt geen roerei).
 17. Schenk de boter er druppelsgewijs doorheen terwijl je flink blijft door kloppen.
 18. De saus moet zo dik worden dat hij op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Breng de saus op smaak met peper en zout. 
 19. Serveer zoals op de foto (of anders...dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten).

Eet smakelijk!


Asperges over? Maak er een lekker soepje van. Of verwerk ze in een salade....

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.