Botox als remedie tegen migraine, helpt dat? In mijn zoektocht naar een oplossing tegen mijn migraine, stuitte ik meerdere keren op de optie 'Botox'. Ik las er artikelen over en sprak mensen die er reuzeveel baat bij hadden. Ik was benieuwd of dit ook voor mij zou gelden en maakte een afspraak bij Velthuis kliniek. In dit artikel deel ik mijn twijfels, vooroordelen & overwegingen én hoop ik antwoord te kunnen geven op de vraag: Botox tegen migraine, helpt dat?
Dit artikel is geschreven vanuit míjn perspectief. De conclusies die ik trek zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Wellicht overbodig om te vermelden, maar ik doe het lekker toch: ik ben geen arts.
Op zoek naar een oplossing tegen migraine
Zo rond mijn 25e kreeg ik mijn eerste migraineaanval. Ik wist niet wat me overkwam, maar wist wel dat ik nog nooit zo'n afschuwelijke en allesoverheersende pijn had ervaren. In de 20 jaar die volgde, had ik periodes waarin ik wekelijks aanvallen had, maar er gingen ook maanden voorbij zonder ergens last van te hebben. In de loop der tijd heb ik van alles geprobeerd om aanvallen te voorkomen of deze zo goed mogelijk te bestrijden. Van zware medicatie en afschuwelijk vieze Chinese thee tot een heel scala aan behandelaars. You name it en ik heb het geprobeerd. In Hoofdpijndossier 'migraine' lees je alles over mijn persoonlijke ervaringen met deze #!@$€-aandoening en de weg die ik heb afgelegd op zoek naar een remedie. Aan het eind van dat verhaal overweeg ik een behandeling met Botox in de hoop dat dit zal helpen om mijn migraine te verminderen.
Botox, dat is toch niks voor mij?
In geen 100 jaar had ik kunnen voorspellen dat ik ooit 'aan de Botox' zou gaan. Niet dat ik er duidelijk op tegen was, maar het leek me gewoon niet iets voor mij. In mijn beleving was Botox meer iets voor 'een ander slag mensen'. De soort die met strakgetrokken en zonnebank gebruinde hoofden door het leven gaat. De BN'ers voor wie een prikje hier of daar hetzelfde is als een bezoekje aan de kapper. En voor de veel te jonge influencers die tegenwoordig allemaal dezelfde verbaasde uitdrukking en opgespoten lippen lijken te hebben.
Dat is natuurlijk allemaal heel erg gechargeerd, maar ik denk wel dat dit is hoe er door veel mensen over Botox gedacht wordt.
Maar los van het feit dat ik mezelf niet in bovenstaande stereotypen herkende, leek een behandeling met Botox me ook een schadelijke aangelegenheid. Mijn grootste nachtmerrie was dat ik er de rest van m'n leven zou bijlopen als die man uit die oude Casino-reclame, die met z'n emotieloze pokerface een agent sommeert om 'boeven te gaan vangen'.
Beren genoeg dus, maar het kwam erop neer dat ik geen idee had wat Botox is, hoe het werkt en op welke manier het zou kunnen helpen bij hoofdpijn.
Op naar Velthuis kliniek
Ik heb goede ervaringen met Velthuis kliniek, dus het was voor mij een logische stap dat ik daar een afspraak maakte voor een oriënterend gesprek over deze behandeling. Ter info: ik onderging er al eerder een onder- en bovenooglidcorrectie en schreef daar dit artikel over. Dit was overigens óók een operatie die in mijn beleving alleen gedaan werd door de Patty's en de Patricia's van bekend Nederland, maar ook dat bleek een misplaatst vooroordeel te zijn.
Het grappige was dat naarmate ik zelf vaker deelde dat ik Botox overwoog, er steeds meer mensen in mijn omgeving 'toegaven' het ook wel eens te gebruiken. En dat ook dat waren geen van allen BN'ers of 18-jarige Instagrammodellen. Er heerst blijkbaar nog steeds een behoorlijk taboe op het gebruik van Botox.
Waarom Botox bij hoofdpijn en migraine?
Drs. Lizenka Adriaanse (Velthuis kliniek Rotterdam) is gespecialiseerd in 'injectables' waaronder botuline toxine (Botox) en zij legde mij uit: "Botox is een tijdelijke spierontspanner die ervoor zorgt dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren stagneert. Wanneer dit in de fronsrimpel gespoten wordt, zal deze ontspannen en dit kan voor een vermindering van hoofdpijn zorgen".
Ze vertelde ook dat een echte migrainebehandeling met Botox wel wat meer omvat dan alleen het inspuiten van de fronsrimpel. Bij deze aanpak wordt er op 31 plekken op en rondom het hoofd Botox geïnjecteerd. Omdat Velthuis kliniek alleen cosmetische behandelingen uitvoert, bieden zij deze behandeling niet aan.
Het behandelen van alleen de fronsrimpel kán er dus voor zorgen dat mijn klachten zullen verminderen, maar er is geen garantie dat dit daadwerkelijk het geval zal zijn.
Feiten en fabels
Net zoals ik deze zelf had, merkte ik dat er bij veel mensen nogal wat vooroordelen over Botox bestaan. Een groot deel daarvan is, zo weet ik inmiddels, gebaseerd op fabels. Zo is Botox bijvoorbeeld totaal iets anders dan een filler, dus de door mij gevreesde 'duckface' kan er niet mee bereikt worden.
Ook kun je niet 'verslaafd raken aan Botox', niet aan het middel althans. Het steeds opnieuw willen bereiken van het positieve cosmetische effect ervan, zou je als een geestelijke verslaving kunnen zien.
En ja, technisch gezien is Botox vergif, een neurotoxisch gif welteverstaan. Als je er teveel van binnenkrijgt, is dat gevaarlijk. Maar in kleine doseringen kan het juist heel mooie dingen doen. Het is daarom wel belangrijk dat je voor een goede specialist kiest.
Risico's
Ik vroeg uiteraard ook naar de risico's van Botox, maar die zijn er eigenlijk niet. Of, zoals drs. Adriaanse zegt 'een verdoving bij de tandarts brengt meer risico's met zich mee'. Je kunt er hoogstens een verkeerd effect mee bereiken (bij verkeerd of teveel inspuiten), maar je kunt er nooit blijvende schade mee veroorzaken. Botox wordt door het lichaam afgebroken, waardoor het effect ervan tijdelijk is en na enkele maanden volledig verdwijnt.
Het behandelen van mijn frons met Botox, maakt natuurlijk ook dat deze rimpel verdwijnt. Tijdelijk weliswaar, maar wel even foetsie. En daar had ik gek genoeg dan wel wat bezwaren tegen. Want mijns inziens horen rimpels bij het ouder worden en daarnaast blijk ik nogal gehecht aan die van mij. Maar ook de angst voor een gladgetrokken voorhoofd en/ of de eerder genoemde pokerface bleek niet terecht.
Het zou in mijn geval alleen gaan om de frons tussen mijn wenkbrauwen en eventueel wat extra vlak daarboven. En omdat het 'mijn eerste keer' is, beginnen we met een halve dosering om te kijken wat het effect daarvan is. Niet elke rimpel 'reageert' namelijk hetzelfde op Botox.
Iedereen aan de Botox?
Positieve effecten zonder noemenswaardige risico's, dus iedereen aan de Botox?
Met Botox kan relatief eenvoudig een frissere en minder vermoeide uitstraling bewerkstelligd worden. Dat is super fijn natuurlijk, maar het resultaat moet uiteindelijk wel bij je leeftijd passen. Vind ik dan.
Rimpels zijn de bewijzen van het leven. Van fronsen bij boosheid of pijn. Van knijpen met je ogen van het lachen of bij verdriet. Van ouder 'mogen' worden en daar trots op zijn.
En gelukkig denken ze hier bij Velthuis kliniek net zo over. Drs. Adriaanse vertelt vaak genoeg 'nee' te zeggen op verzoeken van cliënten. Op het moment dat deze onrealistische verwachtingen betreffen bijvoorbeeld. Als de huidconditie slecht is, zijn bepaalde resultaten gewoonweg niet haalbaar. Dokter Adriaanse zegt ook geen extreme behandelingen uit te voeren, het moet allemaal passen binnen de natuurlijke kaders. Niet alleen vanwege het ethische aspect, maar het is ook gewoon onverantwoord en niet veilig. Zij zal in dergelijke gevallen eerder het advies geven om eens met iemand te praten over 'het waarom' achter deze wensen.
De behandeling
Op 28 maart werd ik voor de behandeling bij Velthuis kliniek verwacht. Gek genoeg was ik hier zenuwachtiger voor dan ik destijds voor mijn ooglidcorrectie was. Spoileralert: die zenuwen waren totaal niet nodig.
Drs. Adriaanse legde me vooraf uit hoe de behandeling in zijn werk zou gaan. Ik moest eerst flink fronsen, zodat ze kon zien waar ze de Botox moest inspuiten. Dit gebeurt met heel kleine naaldjes, waarvan je niet meer voelt dan speldenprikjes. Ik vond het te vergelijken met het epileren van je wenkbrauwen.
Na een kwartiertje stond ik weer buiten en dit was inclusief slechte grappen van de zenuwen (van mijn kant) en de heldere uitleg van de dokter vooraf. De behandeling zelf, neemt slechts enkele minuten in beslag. Er waren na afloop alleen wat kleine rode stipjes te zien, maar deze trokken heel snel weg.
Ik kreeg de opdracht om gedurende een uur of 2 extra te fronsen, zodat de Botox zich optimaal aan de juiste spieren kon hechten. Ook moest ik mijn hoofd rechtop houden, om te voorkomen dat de vloeistof naar een verkeerd deel van mijn gezicht zou zakken.
Verder waren er geen restricties, dus ik ben in één keer naar de Appie doorgereden waar ik iedereen voor de zekerheid extra boos heb aangekeken. Alles voor het beste resultaat natuurlijk!
Botox werkt pas na ongeveer 48 uur. Vanaf dat moment zal het fronsen steeds lastiger worden. Ook zal de rimpel zich gaan 'ontvouwen' waardoor deze minder zichtbaar zal zijn. Het uiteindelijke resultaat zie je na één tot twee weken.
Zoals eerder gezegd, is dit effect tijdelijk, maar na meerdere behandelingen wordt vaak gezien dat de spier het fronsen zal 'ontwennen'. Het automatisme van het fronsen verdwijnt als het ware uit je systeem. Een goede huidverzorging in combinatie met veel drinken (water dan hè) en niet roken zijn ook factoren die ervoor kunnen zorgen dat eerdere lijntjes minder diep terug zullen komen.
Het resultaat
Een paar dagen na de behandeling merkte ik al dat het moeilijker werd om te fronsen. Ook zag ik dat mijn fronsrimpel minder diep werd, zonder dat dit naar of strak aanvoelde. En geleidelijk aan verdween ook de druk op mijn hoofd die er voorheen eigenlijk altijd was.
Ik merkte wel dat ik ter compensatie van het niet kunnen fronsen, wat meer met mijn ogen ging knijpen. Toen ik dit bij de controle aangaf, hebben we besloten om de andere helft van de dosering ook in mijn kraaienpootjes te spuiten.
Deze tweede behandeling is inmiddels anderhalve maand geleden en ik ben meer dan tevreden met het resultaat. Ik kan nog wel fronsen (nog nét genoeg voor een strenge juffenblik), maar ik moet daar echt moeite voor doen.
En dat voelt zoveel prettiger. Het fronsen was inderdaad iets dat ik voorheen (onbewust) deed wanneer ik moe was of een lichte hoofdpijn voelde opkomen. Dit zorgde er vaak voor dat mijn hoofdpijn verergerde en dat kon dan weer de trigger voor een echte migraineaanval zijn.
Botox tegen migraine, helpt dat?
Of mijn migraine nu helemaal weg is? Nee. Maar ik heb de afgelopen weken beduidend minder aanvallen gehad en ook de voorheen altijd aanwezige 'gewone hoofdpijn' is bijna weg. Ik heb natuurlijk geen harde bewijzen om aan te tonen dat dit door de Botox behandeling komt, maar ik ben van 2 á 3 aanvallen per week naar zo'n 4 aanvallen in de maand gegaan. Dat is een wereld van verschil met voorheen en voor mij genoeg reden om over een maand of wat weer een nieuwe behandeling in te plannen.
En wanneer ik in de spiegel kijk, zie ik nog steeds dezelfde Mandy. Inclusief een bescheiden fronsje en kleine kraaienpootjes als ik lach. And I love it!
Update
Het is vandaag (bijna) precies een half jaar geleden sinds mijn eerste Botoxbehandeling. En 4 maanden sinds ... mijn laatste migraineaanval. Ja, je leest het goed. Ik heb de laatste maanden geen noemenswaardige migraine gehad. En dat is een onbeschrijflijk gevoel. Van 2 tot 3 aanvallen per week, naar .... niks. Ik heb mijn leven weer terug en dat is allemaal te danken aan de Botox. Ja. Of aan het gebruik van mijn Cefaly (= elektrische neurostimulator). Of aan, en dat is wat ik zelf denk, een combinatie van die twee. Samen hebben ze gemaakt dat mijn dagelijkse hoofdpijn zo goed als verdwenen is. Een hoofdpijn die, daar ben ik steeds meer van overtuigd, tóch vaak de trigger voor migraineaanvallen is geweest.
Fingers crossed dat ik er nu voor eens en voor altijd van af blijf.
Nog even dit...
Bovenstaande 'remedie' bleek voor mij het verschil te maken. Dat hoeft niet voor jou zo te zijn. Als er iets is dat mijn zoektocht naar DE oplossing tegen migraine mij geleerd heeft, is dat ie niet bestaat. Zoveel mensen, zoveel soorten migraine. En wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Maar zeker het proberen waard!
Dit artikel betreft een samenwerking. Meer informatie over deze behandeling bij Velthuis kliniek vind je hier. En op deze pagina vind je meer informatie over wat Velthuis kliniek kan betekenen bij de behandeling van hoofdpijn en/ of migraine.
Dank je wel dat jij de moeite hebt genomen om mijn verhaal helemaal te lezen. Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Een reactie hieronder of via mijn mail (info@mandyandmore.nl) waardeer ik altijd enorm. Ook het delen van jouw eigen ervaringen kun je hier kwijt.
Reactie plaatsen
Reacties
WoW Mandy !
Ik hoop zo dat de werking van Botox jou van je migraine afhelpen of beperken !
Je ziet er fantastisch uit ! 🤩
Liefs Jacquelien
Hi Mandy, fijn dat jij baat lijkt te hebben van de behandeling. Maar wordt deze als migraine-behandeling dan ook vergoed door de zorgverzekering? (Ik vraag dit omdat ikzelf chronische hoofdpijn plus migraine aanvallen heb.)
Whoooppp! En minder hoofdpijn én geen fronsrimpel! Ik zeg: win-winsituatie! 😘
Hoi Mandy.
Wat fijn voor je dat dit helpt en wat zie je er goed uit!
Wat fijn voor je! 🍀🍀