1 jaar Mandyandmore

Gepubliceerd op 5 januari 2019 om 08:34

"Eindelijk iets gaan doen met dat wat ik al zolang wil", dat is wat ik een jaar geleden zei toen ik met mijn foodblog begon. Maar waarom? Ik ben namelijk echt niet de beste kok of fotograaf. En er is aan mij ook geen groot schrijver verloren gegaan doordat ik hier niet mijn beroep van heb gemaakt. Dat maakt ook helemaal niet uit, want ik doe wat ik doe omdat ik dat leuk vind.

1 jaar foodblog mandyandmore
1 jaar foodblog mandyandmore

Kort gezegd komt het er op neer dat mijn blog een combinatie is van mijn drie grootste hobbies: koken, fotograferen en schrijven. En ik heb inderdaad lang geroepen dat ik daar meer mee wilde doen. Ik heb zelfs even overwogen om mijn baan in het onderwijs op te zeggen om mij helemaal te kunnen richten op... Ja, op wat eigenlijk? Een kookboek? Een baan in de horeca? Ik wist het niet... Een foodblog leek mij een laagdrempelige stap in die richting.

En nu zijn we gewoon alweer een jaar verder. 1 jaar Mandyandmore. Een mooi moment om terug te kijken... Ik had nooit kunnen voorspellen dat het me zoveel zou brengen. Ik heb het afgelopen jaar heel veel geleerd over het maken van een website, over foodfotografie en over hoe je meer bezoekers naar je website kunt 'lokken' (dat laatste wil nog niet zo lukken, maar dat terzijde). Ik heb inmiddels 135 artikelen geschreven (grotendeels recepten), ik ben naar super leuke events geweest, ik ben een aantal heuse samenwerkingen aangegaan, ik beschik tegenwoordig over een eigen logo (inclusief visitekaartjes, whoehooo) en heb ontzettend veel leuke mensen ontmoet....


Ik ben super trots op het feit dat steeds meer mensen de weg naar Mandyandmore.nl weten te vinden (en dat dat voornamelijk nog familieleden, vrienden en collega's zijn, maakt mij eigenlijk helemaal niet uit). Ik doe met mijn 1300 volgers ook nog lang niet mee met de grote foodbloggers op Instagram, maar toch merk ik dat ik voorzichtig begin op te vallen. Die naamsbekendheid is niet alleen fijn voor mijn blog, maar ook omdat er via deze weg allemaal leuke dingen op mijn pad komen. Mijn ambassadeurschap voor de Albert Heijn bijvoorbeeld. Hoe leuk was het dat ik daarvoor gevaagd werd! Toch kleven er ook nadelen aan die grotere bekendheid (geen zorgen, ik word nog niet lastig gevallen op straat).....

Onlangs werd mij 'verweten' dat ik als ambassadeur van de Albert Heijn minder authentiek zou overkomen. Dat ik alleen maar een bepaalde ovenschotel maakte, omdat dat mij gevraagd werd. Of dat ik producten gebruikte, alleen omdat die mij door de Appie waren opgestuurd. Eerlijk gezegd schrok ik daar wel een beetje van. Ik heb het idee dat ik altijd dicht bij mijzelf ben gebleven bij de dingen die ik in het kader van Mandyandmore deed. Zouden meer mensen hier zo over denken?

Het heeft me wel aan het denken gezet... Met het groeien van Mandyandmore, krijg ik steeds vaker de vraag of ik producten wil uit proberen of wil samen werken met bedrijven. In het begin heb ik me wellicht een beetje teveel mee laten slepen door het hele 'zo leuk dat ik eindelijk een beetje begin op te vallen in foodbloggersland-gevoel'. En dan zeg je ja op het ontvangen van gezonde drankjes (want...best wel een eer dat een bedrijf mij - wie ben ik nou helemaal - iets wil opsturen). En voor je het weet zit je dan opgescheept met 24 blikjes 'gezonde' energiedrankjes. Drankjes waarover ik met de beste wil van de wereld niks positievers kon melden dan dat ik de blikjes mooi vormgegeven vond. Dat heb ik het bedrijf toen ook maar gemaild. Met de vraag of ik de blikjes terug moest sturen. Dat hoefde niet. Maar ik heb er vervolgens wel iets over gepost. En daar heb ik toen niet bij gezet dat ik die blikjes gekregen heb. Niet bewust hoor, ik had gewoon werkelijk geen idee dat dat de bedoeling was wanneer je iets krijgt. Naïef? Tuurlijk! Maar al doende leert men(dy).

Het afgelopen jaar ontving ik elke maand een pakketje van 'mijn vrienden van de Appie'. Dol als ik ben op verrassingen en kerstpakketten was het altijd een feestje om zo'n pakketje te mogen ontvangen. Elke maand weer spannend welke opdracht de dames (heren?) nu weer voor ons verzonnen hadden... 
Naast de gratis producten en leuke opdrachten, heeft mijn ambassadeurschap me ook heel veel leuke contacten met mede-ambassadeurs (en via via weer met andere foodbloggers) opgeleverd. Er zijn zelfs een aantal echte vriendschappen uit voortgekomen. 


En ja, het levert Albert Heijn en al die andere bedrijven een hoop gratis reclame op. Maar moet ik het daarom niet doen? Uit principe 'nee' zeggen tegen al deze super toffe dingen? Ik kan tegenwoordig in alle eerlijkheid zeggen dat ik niets post waar ik niet achter sta. Zo zaten er bijvoorbeeld een keer prachtige rode appeltjes in het AH-pakket. Wonderschoon en enorm fotogeniek, maar werkelijk niet te eten. Daar ben ik dan dus gewoon eerlijk over. Ook ben ik onlangs gevraagd voor een serieuze samenwerking met een restaurant in Rotterdam. Vereerd als ik was, kwam ik even in de verleiding om er ja op te zeggen. Ik heb het niet gedaan. Juist vanwege die authenticiteit waar ik zoveel waarde aan hecht. Ik kan onmogelijk oprecht en geloofwaardig overkomen wanneer ik ergens niet volledig achter sta.


Onder foodbloggers wordt er de laatste tijd veel gediscussieerd over het feit dat veel bedrijven handig gebruik (misbruik) maken van deze goedkope reclame. Er wordt opgeroepen om je te laten betalen wanneer je gevraagd wordt om een product uit te proberen. En dat stuit mij dan toch ook weer tegen de borst. Want op het moment dat ik me daarvoor laat betalen, gaat dat wat mij betreft juist ten koste van die authenticiteit. Want zeg nou eerlijk, zou ik dan in alle oprechtheid gezegd hebben dat ik de chocoladereep met yuzu zeewier (geen grap) die ik ooit ontving echt niet te vr.... vond? Ik denk het niet. 
Voor foodbloggers die daar hun werk van hebben gemaakt, is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Je kunt nou eenmaal niet leven van een paar gratis opgestuurde blikjes bonen en pakken hagelslag. Maar ik doe dit niet om van te leven. Ik doe dit omdat ik het leuk vind. Ik vind het leuk om te koken, fotograferen en te schrijven. En wanneer ik daar dan een doosje boodschappen of een cadeaukaart van €25,- voor terugkrijg, word ik daar heel blij van. 


Ik ga alleen niet overal meer ja op zeggen. Alleen op de dingen die ik leuk, lekker of fijn vind. Enne, mijn baan in het onderwijs opzeggen ga ik ook niet doen. Inmiddels ben ik er wel achter dat ik veel plezier beleef aan mijn werk als intern begeleider op een basisschool en dat mijn hobby gewoon lekker een hobby moet blijven (anders moet ik ook weer op zoek naar een nieuwe hobby en die liggen echt niet zomaar voor het oprapen). 

Een begin van een nieuw jaar is tevens een mooi moment om vooruit te blikken: want, wat wil ik nu eigenlijk verder nog met mandyandmore? Het antwoord is vrij eenvoudig. Ik hoef geen wilde plannen of serieuze doelen te bedenken (want, hobby...je weet toch), ik ga gewoon lekker door met koken, schrijven en fotograferen. En in het kader van 'al doende leert men', hoop ik me daarin te blijven ontwikkelen. Daarnaast hoop ik dat steeds meer mensen de weg naar mandyandmore.nl zullen weten te vinden. En ik hoop dat ik die mensen dan kan inspireren... met lekkere recepten waardoor ze kunnen ervaren dat koken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn. Maar dat het eigenlijk gewoon een kwestie is van durven, doen en heel veel proeven. En wijn. Wijn is ook belangrijk. Proost!

#winactie

En wie jarig is...deelt uit, dus ik heb speciaal voor deze gelegenheid een (al zeg ik het zelf) super toffe #winactie voor jullie. Deze kekke (haha) tas met bakproducten t.w.v. €50,- kun je winnen. Hoe? Heel simpel, laat mij via onderstaand formulier en/ of op Instagram weten dat je meedoet aan deze actie. Ook hoor ik graag van jullie welke recept van mijn blog jij binnenkort gaat maken! Meedoen kan t/m donderdag 10 januari. 

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
5 jaar geleden

Mooi verwoord Mandy! Ik ben blij dat ik gezelschap heb van jou in het foodbloggerswereldje; authentiek & doen wat we leuk vinden. De winactie gun ik graag aan anderen; ik ben niet zo'n bakker ;) Maar ik wil wel een Mandy & More tas!

Mandy
5 jaar geleden

Aaaahhh, lief (en heel erg wederzijds). Enne, ik heb al een tas voor je apart liggen :-)

Nicolet
5 jaar geleden

Gefeliciteerd met je 1 jarig bestaan 🎂 het recept dat ik graag van jouw blog wil maken zijn de appel/kaneel muffins! Ik vind dat zo'n heerlijke smaakcombi!

Mandy
5 jaar geleden

Dank je wel Nicolet, succes met het maken van de muffins, ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

Judith
5 jaar geleden

Gefeliciteerd Mandy. Ik ken je niet anders dan zoals je over jezelf schrijft. Ik ben geen koker, dat laat ik aan mijn man en jongste dochter over, dan eten we namelijk wel lekker 😋. Die jongste is jou welbekend. Voor haar zou ik het pakket wel winnen. Ik hou het zelf bij lezen van je leuke foodblogs😁

Mandy
5 jaar geleden

Haha, bedankt Judith, lief! (en Thirza staat op mijn lijstje)

Elise
5 jaar geleden

Gefeliciteerd Mandy!
Mooi geschreven, en precies zoals is het zit! Het is inderdaad belangrijk om dicht bij je jezelf en wat jij leuk vindt te blijven...kunnen genoeg foodbloggers nog iets van leren!
Dus ga vooral door met het plaatsen van lekkere recepten. Ik heb verschillende gerechten van je website op de planning staan. Als eerste is de pindasoep aan de beurt!
En natuurlijk wil ook ik graag een Mandy and more tas...dus ik doe graag mee aan de winactie!

Mandy
5 jaar geleden

Bedankt voor je lieve reactie, Elise. Leuk dat je meedoet! Enne, ik ben benieuwd naar welke gerechten je nog meer gaat maken de komende tijd!

Marjan Herbert
5 jaar geleden

Van Harte Gefeliciteerd🎉🎉
Ga vooral zo door ! Het is altijd een feestje om jou berichtjes te lezen , ook vind ik het leuk dat als het mis gaat en je het gewoon post ! Blijf gewoon je zelf 😘 Bij mij staat op het lijstje om jou borrelbrood voor m'n verjaardag te maken ! Fijn weekend en ga zo door op naar een mooi nieuw jaar 😘

Mandy
5 jaar geleden

Dank je wel (en ook voor je support het afgelopen jaar), lieve Marjan. Leuk dat je meedoet!

Marieke Hulst - La Croix
5 jaar geleden

Hoi Mandy,
Gefeliciteerd met jouw jubileum!
Ik volg je altijd met veel plezier. Ik vind dat je altijd eerlijk en ontspannen overkomt. Ik kan moeilijk zeggen: als jezelf.... want daar heb ik je echt al veel te lang ( een jaar of 20🙈) niet voor gesproken. Maar dat gevoel geef je met jouw manier van schrijven wel, dat het echt als ‘jezelf’ is. Knap! Daarnaast maak je heerlijke dingen en zeer smakelijke foto’s. En ik ben wel geïnteresseerd in ‘food’foto’s aangezien mijn broer daar midden in zit. Misschien ken je hem wel? Niels La Croix, hij werkt o.a. voor Nosh en was gastjurylid bij ‘het perfecte plaatje’ over foodphotografy dit seizoen. Nou ja, leuk dus, en mijn interesse!
Maar to the subject: tuurlijk doe ik graag mee voor de tas! Ik ga denk ik binnenkort de spinaziesalade net gegrilde avocado maken. Hoewel de salade iets daarboven op het blauwe bord er ook heel aantrekkelijk uitziet, maar daar zie ik helaas geen recept bij staan, misschien komt dat nog?

Geniet van je feestje!
Groetjes Marieke

Mandy
5 jaar geleden

Bedankt voor je leuke reactie, Marieke. Wat tof dat jouw broer foodfotograaf is (en wat voor één). Mocht ie workshops geven, ik houd me aanbevolen!
De salade op het blauwe bord stamt nog uit de tijd voor dit blog, daar heb ik helaas geen recept van. Maar ik zet m direct op mijn lijstje om weer eens te maken. Leuk dat je meedoet met de winactie!

Saskia
5 jaar geleden

Gefeliciteerd Mandy!! En geen schrijftalent verloren gegaan? Ik ken weinig foodbloggers die met zo veel humor, sarcasme en af en toe zelfspot kunnen schrijven. Heerlijk om te lezen! En wat een leuke winactie! Ik zou dan toch binnenkort de erwtensoep van Oma Tine willen maken!

Mandy
5 jaar geleden

Aaahhh, super lief Saskia (word er helemaal verlegen van). Leuk om te horen dat mijn manier van schrijven gewaardeerd wordt. En leuk dat je meedoet aan de winactie :-)

Ria Hollander
5 jaar geleden

Dag Mandy, ik heb je ouders vorige jaar op onze Zuid Afrika reis leren kennen, en heb al eerder op je site gekeken! Wat een heerlijke recepten staan daarop, wat ik nu wil gaan maken is het bananenproducent met zonder suiker!

Mandy
5 jaar geleden

Leuk dat je meedoet, Ria. En bedankt voor het compliment, heel leuk om te horen!

Marjolein
5 jaar geleden

Hey Mandy,
Gefeliciteerd met je 1-jarig bestaan! Wat schrijf je toch altijd leuk! Ik heb nog steeds op mijn lijstje staan om de herfstschotel (kan ook in de winter toch?) te maken. Maar ook de couscous met gegrilde groente of de pastasalade met pesto en makreel staan nog op het lijstje. Zit alleen met 2 lastige eters (lees kids) thuis. Dus als je daar nou een alternatief voor weet te verzinnen.....😉. Veel succes nog met je site/blog!

Mandy
5 jaar geleden

Leuk om te horen, Marjolein. Enne, dit bakpakket is aan jou wel besteed, dacht ik zo!

Jiske
5 jaar geleden

Hahahah lekker ding. Zat hobby’s te bedenken voor je!!! Servies schilderen bijvoorbeeld😉 om al dat mooie eten van te nuttigen. Passende servetringen erbij maken van je kralen, oh nee, die heb je pas weggedaan...
Maarre: ik vond juist dat je altijd eerlijk was over de producten en van je appie-producten maakte je vaak iets anders dan het voor-de-hand-liggende. Ik moet nog eens een van je soepies maken. En die ene salade die wel mooi op de foto staat, maar waarvan ik t recept maar niet kan vinden🙈

mandy
5 jaar geleden

Bedankt voor je lieve reactie, Jis. Ik gok zomaar dat het om dezelfde salade gaat als bij Marieke in een paar reacties eerder. Moet 'm toch maar weer eens gaan maken dan :)

Tessa
5 jaar geleden

Gefeliciteerd!!!!! In de winter ben ik dol op soepen en je hebt genoeg leuke recepten. Marokkaanse linzensoep of pompoensoep....moet ze allebei binnenkort maar eens maken!

Mandy
5 jaar geleden

Dank je wel, Tessa! Ik ben ook dol op soep, dus keus zat op mijn website. Leuk dat je meedoet :-)

Annemie
5 jaar geleden

Gefeliciteerd Mandy, ik volg je via Instagram sinds kort. Heb lol om je kookavonturen! Ga aan de slag met je wortel en pastinaak soep.

Mandy
5 jaar geleden

Bedankt voor het compliment (we moeten het wel een beetje luchtig houden, haha). Leuk dat je meedoet met de winactie, Annemie!

Petra
5 jaar geleden

Ha Mandy,
Op één oud andere manier was je blog tot nu toe nog niet onder mijn aandacht gekomen, maar wat ben je actief! Er staat al zoveel op in een jaar tijd. Erg leuk en lekker. Ik ga vanavond jouw aziatische zalm maken. Laat ik daar nou net alles voor in huis hebben.
Gefeliciteerd met je blog verjaardag en veel succes van je oude studiegenoot.
Ga zo door.

Mandy
5 jaar geleden

Hé Petra, da's nog eens leuk om jou hier tegen te komen! Bedankt voor je leuke reactie en succes met de zalm! Ik hoor graag wat je ervan vond :-)

Marlies de Jong
5 jaar geleden

Het recept dat ik heel vaak maak is: salade met feta en watermeloen. Gisteren nog gemaakt bij de kaasfondue.
Wat ik beslist binnenkort ga maken is de erwtensoep en het zuurkoolgerecht.
Mandy, ik blijf je volgen en veel kookplezier!

Mandy
5 jaar geleden

Ha Marlies, jij volgt me al vanaf het begin en ik vind het zo leuk om te lezen dat je dat nog steeds doet. Bedankt voor je lieve reactie en hopelijk tot snel! Maarre...watermeloensalade voor bij de kaasfondue, is dat wat?

Annemie
5 jaar geleden

Ik had al een bericht geplaatst maar vindt het niet terug, dus nog een keer proberen maar. Van harte proficiat, ik geniet van je leuke berichten over je kookavonturen. De wortel pastinaak soep komt deze week bij mij op het menu. Ik wens je veel succes met je kookkunsten. Vriendelijke groeten van Annemie.

Anja Scheij
5 jaar geleden

Wat een leuke maar vooral eerlijke blog! Ik doe graag mee met de wedstrijd! Welk recept ik zou maken??🧐🧐🧐 Eerlijk? Ik lees graag recepten, maar ben heel slecht in het volgen van recepten😉. Put er inspiratie uit maar geef er altijd een eigen draai aan. Jouw recepten heb ik net ontdekt, maar wauw mijn hersenen werken als een gek. Wat een nieuwe inspiratie vind ik daarin! Blijf je zeker volgen! 👍🏻😘

Aline Bouma
5 jaar geleden

Hieperdepiep.....GEFELICITEERD!! Wat een ontzettend leuke actie! Ik zie het nu pas dus doe nog even op de valreep mee want dit wil ik écht niet missen😊 Fijne avond!💋

Funkyfoodbyniki
5 jaar geleden

Hoi Mandy,

Wat een leuk stuk heb je geschreven, ik vind dat je juist heel authentiek blogt. Ik ken je niet persoonlijk, maar juist op instagram krijg ik het idee dat je heel dicht bij jezelf bent gebleven. Ik ben mijn blog begonnen om dezelfde reden als jij, om gewoon lekker mijn ei kwijt te kunnen. En mijn recepten een keer op te schrijven terwijl ik het maak, zodat ik het ook zelf nog een tweede keer kan maken haha. In 1 jaar 1300 volgers vind ik een hele prestatie! Ga zo door met de dingen waar je blij van wordt bedankt voor het delen van al je leuke recepten. Ik ga binnenkort op verzoek van vriendlief aan de slag met je Aziatische speklapjes.

Groetjes Niki van funkyfoodbyniki

Mandy
5 jaar geleden

Hai Nikki, bedankt voor je super lieve reactie en mooie complimenten....en leuk dat je meedoet met de winactie natuurlijk (kon nog net, haha).