Gezond eten duur? Welnee!

Gepubliceerd op 17 mei 2018 om 11:51

Deze maand moest (eh...mocht) ik van mijn vrienden bij de Albert Heijn aan de slag rondom het thema: 'goede producten voor een goed prijsje'. Aan mij de schone taak om te laten zien dat gezond eten helemaal niet duur hoeft te zijn.
Er wordt vaak gedacht dat je duurder uit bent wanneer je gezond wilt eten. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Met onderstaande tips bespaar je al snel een paar euro (of meer dan een paar) op je wekelijkse boodschappen. Ook op groente en fruit.


Maak gebruik van de aanbiedingen in de supermarkt! Dit klinkt als een enorme open deur, maar wanneer je goed gebruik maakt van de aanbiedingen, scheelt dit enorm! En nee, ik bedoel hier niet mee dat je van hot naar her moet rennen om bij verschillende supermarkten de aanbiedingen in te slaan. Brrr, dat klinkt als een nachtmerrie en totaal niet tijdbesparend.
Bij mijn favoriete supermarkt (de Appie!!!!!!!) zijn er wekelijks superveel producten 'in de bonus'. Ook hebben ze steeds meer 'Goedkoopjes' in het assortiment. Goede producten voor fijne prijsjes.
Ik maak daar optimaal gebruik van door mijn (digitale) boodschappenlijstje eerst te vullen met bonusartikelen en vervolgens aan te vullen met dat wat ik verder nog nodig heb. Lang houdbare aanbiedingen sla ik in grotere hoeveelheden in. Ook als ik ze op dat moment nog niet nodig heb (dit in het kader van 'er komt altijd wel een moment dat het wc-papier op is'). Vis en vlees eet ik het liefst biologisch en ja, da's vaak een stuk duurder dan de minder diervriendelijke variant. Wanneer er biologische producten in de aanbieding zijn, koop ik daar dus wat meer van en gooi het meeste ervan in de vriezer. Ook de meeste fruit en groentesoorten kun je makkelijk invriezen. Denk bijvoorbeeld aan bloemkoolroosjes, stukjes ananas of zakken met kant en klare wokgroenten. Ik schreef onlangs een artikeltje (zie onderstaande link) met daarin de tips & tricks voor de App van de Appie. Deze maakt het je nog makkelijker om optimaal gebruik te kunnen maken van de bonusaanbiedingen.
Het is wel slim om eerst nog even te checken of het huismerk wellicht nóg goedkoper is dan de aanbieding.


Op de markt is je gulden (lees: euro) een daalder waard... Ik ben dol op de markt! Al die geuren en kleuren geven me (in combinatie met een lekker zonnetje) een echt vakantiegevoel. Op nog geen vijf minuten fietsen van mijn huis is twee keer per week een waanzinnig leuke markt te vinden. Met ruim 400 kramen is deze markt in het centrum van Rotterdam één van de grootste markten van Nederland. Omdat deze markt geliefd is bij zowel Rotterdammers als mensen van (ver) buiten de stad, is het af te raden om er rond het middaguur te komen. Veel te druk! Ik kies er daarom meestal voor om aan het einde van de dag (zo tegen vieren) naartoe te gaan. Lekker rustig en (groot voordeel) de marktlui willen tegen die tijd echt van hun koopwaar af en geven het soms letterlijk gratis weg. Omdat aan het einde van de dag niet alles meer te verkrijgen is, ga ik er meestal zonder boodschappenlijstje heen en sla ik mijn slag. Op de fiets naar huis bedenk ik wat ik in grote lijnen met de ingekochte producten wil gaan maken en koop ik de ontbrekende ingrediënten bij de supermarkt (AH) om de hoek.
Binnerotte centrummarkt in Rotterdam (grenzend aan station Blaak) - dinsdag en zaterdag - van 8.00 tot 17.30 uur


Kook voor meerdere dagen...Meer maken is in verhouding goedkoper. Vooral eenpansmaaltijden lenen zich er uitstekend voor om ingevroren te worden. Ik doe dit altijd in 1-persoonsporties in een diepvrieszakje (zo eentje met een zipper). Op die manier kun je er heel platte pakketjes van maken. Ruimtebesparend in de vriezer en het ontdooit later veel sneller. Deze manier van koken wordt hier thuis enorm gewaardeerd. Wanneer ik eens niet thuis ben, ligt er voor vriendlief altijd wel een lekkere en gezonde maaltijd in de vriezer.
Vergeet niet om de boel eerst af te laten koelen voordat je het in de vriezer gooit en de pakketjes te voorzien van een datum.  En bewaar de maaltijden niet langer dan 3 maanden in de vriezer!


En last but not least, nog wat inkoppertjes!
Doe eerst boodschappen in je eigen voorraad, koelkast of vriezer en bepaal op basis daarvan welke gerechten je hiermee kunt maken. Je hoeft dan alleen de ontbrekende ingrediënten nog maar te kopen.
Ook een goeie...ga lopend of op de fiets. Je kunt nu simpelweg niet meer teveel kopen en het is nog goed voor de lijn ook! 
Wat verder nog? Ga GEEN boodschappen doen als je honger hebt! Je komt dan zomaar met héél andere boodschappen thuis dan je eigenlijk van plan was. Chocolade bijvoorbeeld. Of chips. Had ik chocola al genoemd? En nee, ik spreek hier niet uit eigen ervaring (schuldigkijkende blozende smiley).
En één keer per week boodschappen i.p.v. elke dag scheelt een heleboel momenten om al die verleidingen te moeten weerstaan. En ook dat zie je weer terug in je portemonnee!


Heb je nou zelf ook nog een goede tip om te besparen op je boodschappen? Deel 'm door hieronder een reactie te plaatsen, ik ben benieuwd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.