IJstaart met rood fruit en karamel

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 19:02

Dit is een dessert in de categorie 'kleine moeite, groots effect'. Dus bereid je maar voor op de nodige oh's en ah's van je gasten, want het ziet er (al zeg ik het zelf) heel fancy en spectaculair uit. 

Recept voor ijstaart met witte chocolade, rood fruit en karamel

Ingrediënten voor 8 tot 10 personen

Voor de parfait:

voor de karamelsaus:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 el water
  • 100 ml slagroom
  • 20 gram roomboter

Aan de slag:

  • Doe 100 gram suiker met 2 eetlepels water in een steelpannetje met dikke bodem en laat op middelhoog vuur karamelliseren tot de suiker een goudbruine kleur heeft (dit duurt een minuut of 5).
  • Roeren is ten strengste verboden (echt niet doen), maar draai wel af en toe met de pan, zodat de suiker goed oplost.
  • Wanneer de karamel klaar is, giet je deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Pas op: de karamel is heel heet!
  • Til de randen van het bakpapier voorzichtig op om de karamel te verspreiden.
  • Laat volledig afkoelen en breek de ene helft in stukken voor de karamelschotsen.
  • Hak de andere helft grof in een hakmolentje of kleine keukenmachine.
  • Hak ook de witte chocolade fijn.
  • Verwarm het fruit in een steelpannetje tot een marmelade-achtige substantie. Laat volledig afkoelen.
      
  • Klop de slagroom stijf en roer de gecondenseerde melk en de gehakte karamel erdoor heen.
  • Schep de helft van het mengsel in een met bakpapier bekleed cakeblik.
  • Verdeel eerst het fruit en vervolgens de witte chocolade erover.
  • Schep nu de rest van het mengsel erover en strijk glad.
  • Bedek de taart met de overhangende randen van het bakpapier en laat minstens 5 uur opstijven in de vriezer.

  • Doe opnieuw 100 gram suiker met 2 eetlepels in een steelpannetje en laat dit op dezelfde manier als eerder karamelliseren.
  • Verwarm in een ander pannetje de slagroom samen met de roomboter (niet laten koken).
  • Zodra de karamel klaar is, giet je de warme room er voorzichtig bij terwijl je goed blijft roeren. De boel kan aardig gaan spetteren, dus pas op!

    Serveer een plak ijstaart met een schep karamelsaus erover en steek er 1 of 2 karamelschotsen in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.