Vijgentaartjes met tijm en gekarameliseerde walnoten

Gepubliceerd op 8 september 2019 18:39

Ik heb het al vaker gezegd, ik ben meer een kok dan een bakker. De beetje van dit en beetje van dat-methode ligt mij nou eenmaal veel beter dan het stap-voor-stap moeten volgen van een recept.
In de keuken ga ik liever op mijn gevoel af, dan dat ik me moet houden aan vaste verhoudingen en ingrediënten heel precies moet afwegen. En dat laatste is bij het bakken nu juist zo belangrijk. Maar ik zou het wel graag goed willen kunnen, dat bakken. Ik ben namelijk dol op taartjes en koekjes en gebakjes. Ik wil jullie daarom (met gepaste trots) deze voor elke beginnende thuisbakker makkelijk te maken taartjes presenteren: verrukkelijke vijgentaartjes met gekarameliseerde walnoten. Een kind kan de was doen (en ik ook).   

Recept voor vijgentaartjes met tijm en gekarameliseerde walnoten:

Ingrediënten voor vier taartjes:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 verse vijgen
  • 40 gram suiker
  • 75 gram walnoten
  • 20 gram roomboter
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el citroensap
  • een snufje zout

Aan de slag:

  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Vet vier kleine bakvormpjes* in met wat olie, boter of een bakspray.
  • Bekleed de vormpjes met de plakjes bladerdeeg door het deeg er losjes overheen te leggen en vervolgens  goed aan te drukken. Het overtollige deeg snijd je eraf (en gebruik je verder niet). Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
  • Snijd de vijgen in stukjes (inclusief schil) en verwarm deze met een el water, 20 gram suiker, het citroensap en de tijm tot dat het kookt. Draai het vuur laag en laat een minuut of vijf doorpruttelen om in te dikken. Zet apart om iets af te laten koelen.
  • Hak de walnoten grof.
  • Verhit de boter in een klein pannetje met dikke bodem en bak de walnoten met de suiker totdat de boel gaat karameliseren.
  • Schep de vijgencompote in de vormpjes en verdeel de walnoten erover heen.
  • Bak de taartjes in zo'n 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taartjes wat afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.

    *Tartelettevormpjes met een doorsnede van 10 cm zijn hiervoor uitstekend geschikt. 

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.