Thaise kokossoep met garnalen

Gepubliceerd op 25 april 2018 om 16:53

Tijdens een kookworkshop die ik ooit in Thailand volgde heb ik geleerd dat het in de Thaise keuken vooral gaat om de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Bij gebrek aan meer inspiratie voor een gezellig inleidend tekstje over deze soep (want iets anders dan dat ie lekker is, kan ik er even niet over verzinnen), het volgende:
Voor de beschrijving van de te nemen stappen in een recept, ontkom ik er niet aan om dit in de gebiedende wijs te doen. Pak dit, snijd dat...ik vind dat persoonlijk nogal dwingend en onvriendelijk overkomen. Maar ja, ik weet ook even niet hoe ik dat anders moet doen. Ik kan er wel 'snijd, als je dat wilt, het hoeft niet per se, maar het zou wel makkelijk zijn.....' van maken, maar dat maakt de boel ook overbodig ingewikkeld denk ik. Mijn excuses dan maar. Voor de dwingende toon. Ik bedoel het goed.....


Recept voor Thaise kokossoep met garnalen (tom kha kung)

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 el olie
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 stuk gember van ongeveer 1 cm 
  • 4 Kaffir-limoenblaadjes (te koop bij de toko)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 chilipeper 
  • 1 rode ui 
  • 100 gram champignons
  • 1  kleine stronk paksoi
  • 100 gram taugé
  • 100 gram garnalen
  • 1 blik kokosmelk à 400 ml
  • 400 ml visbouillon (van een blokje)
  • sap van een halve limoen
  • 1 el (palm)suiker
  • 2 el vissaus
  • een half bosje koriander

 

Aan de slag:

  • Pers de teen knoflook (of plet deze met een koksmes en snijd hem fijn).
  • Snijd de schil van de gember en snijd zo fijn mogelijk.
  • Snijd de ui doormidden en vervolgens in zo dun mogelijke (halve) ringen.
  • Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en de champignons in vieren.
  • Kneus de stengel citroengras door er met de achterkant van een koksmes op te slaan en snijd hem in 3 stukken.
  • Verwijder de achterkant van de paksoi en snijd het witte gedeelte in stukjes. De blaadjes heb ik niet gebruikt, omdat ik dat in de soep verdacht veel op zeewier vind lijken. Liefhebbers van groene, slijmerige slierten mogen de bladeren gerust toevoegen (zou ik op het laatst pas doen).
  • Verhit de olie in een soeppannetje en fruit de knoflook, ui, chilipeper en gember even aan.
  • Voeg vervolgens de kokosmelk, bouillon, suiker, vissaus en het limoensap toe. Ook de Kaffir-limoenblaadjes en de stukken citroengras mogen erbij.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Wanneer de soep begint te koken, draai je de temperatuur (of het gas, maar dat vindt Groningen niet zo leuk) zo laag mogelijk.
  • Voeg de champignons en de paksoi toe en laat nog zo'n 3 minuten pruttelen.
  • In de laatste minuut mogen de garnalen en de taugé erbij.
  • Serveer de soep met wat blaadjes koriander en gesneden lente-ui.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.