Tomaten-paprikasoep met gepofte knoflook

Gepubliceerd op 18 maart 2018 20:03

Ik ben dol op soep. Om te maken, te eten of om aan mijn gasten te serveren. Soep kan altijd. Een goed gevulde maaltijdsoep als avondeten of een lichtere variant voor de lunch. Superhandig ook om aan het einde van de week de groenten die al bijna zelfstandig je koelkast uitlopen in een soepje te verwerken. Even aanbakken, bouillon erbij, door laten koken, op smaak brengen met kruiden en de staafmixer erdoorheen. Deze tomaten-paprikasoep met gepofte knoflook staat hier regelmatig op tafel. Ook een topper als voorgerecht bij een etentje.


Ik maak deze soep meestal van wat overrijpe tomaten en paprika's en dan is de hoeveelheid gewoon afhankelijk van wat er op dat moment nog in de groentenla ligt. Omdat ik ook wel snap dat 'een beetje van dit en een beetje van dat' niet heel duidelijk is, heb ik een poging gedaan om de exacte (soort van) hoeveelheden erbij aan te geven. De hoeveelheden op de foto's zijn niet echt representatief...hier maakte ik soep voor 16 personen. Hij werd door alle 16 personen enorm gewaardeerd, maar dat terzijde.

Ingrediënten voor 2 grote kommen soep:

  • 2 rode paprika’s ontdaan van de zaadlijsten
  • 4 tomaten (liefst verschillende soorten)
  • 2 uien (gepeld)
  • 1 klein rood pepertje (naar eigen smaak)
  • 4 tenen ongepelde knoflook (ze worden gepoft dus dat maakt ze minder overheersend)
  • 750 ml groentebouillon (mag van een blokje)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • een paar takjes verse tijm
  • een paar takjes rozemarijn
  • peper en zout uit de molen
  • olijfolie
  • een paar blaadjes basilicum
  • een scheutje room (optioneel)

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 220 °C
  • Snijd de tomaten, paprika's en uien in grove stukken en leg ze op een met bakpapier beklede ovenschaal.
  • Leg de tenen knoflook ertussen en besprenkel de groenten met olijfolie.
  • Leg de takjes tijm en rozemarijn erover en voeg peper en zout toe.
  • Zet de bakplaat in de oven tot de groenten lekker zacht zijn. Bruine randjes mogen best, dit komt de grillsmaak alleen maar ten goede. Houd hiervoor ongeveer 20 minuutjes aan.
  • Om verbrande vingers te voorkomen, laat je de boel eerst enigszins afkoelen.
  • Vervolgens rits je de tijm en rozemarijn van de takjes en ontdoe je de gepofte knoflook van hun schilletjes.
  • Doe de groenten in een soeppan en voeg er de bouillon en een blik gepelde tomaten aan toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat hem nog een minuut of wat door borrelen.
  • Met de staafmixer pureer je de soep vervolgens tot een gladde, gebonden soep. Het is aan te raden om hem ook nog even te zeven. 
  • Serveer de soep met een paar blaadjes basilicum en een scheutje room.

Eet smakelijk!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.