Risotto met garnalen en zeekraal

Gepubliceerd op 1 april 2019 om 20:36

Dit is het achtste recept voor risotto op mijn blog. Da's natuurlijk niet geheel toevallig, aangezien ik een groot liefhebber van dit Italiaanse rijstgerecht ben. Dat komt enerzijds door het feit dat ik het heerlijk vind om te maken (een beetje rustgevend in een pan roeren, zouden meer mensen moeten doen) en anderzijds omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Daarnaast vind ik risotto gewoon heel lekker en, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet moeilijk om te maken. Het maken van een goede risotto vergt gewoon tijd, aandacht en liefde. Deze risotto met garnalen en zeekraal is een variant op mijn risotto met garnalen en rucola (die op zijn/ haar beurt weer is gebaseerd op de risotto met venkel en zalm).  


Recept voor risotto met garnalen en zeekraal

Ingrediënten (voor 2 personen):


Aan de slag:

  • Verhit de helft van de roomboter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui enkele minuutjes aan.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
  • Giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
  • Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen.
  • Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
  • Voeg de kruiden en de garnalen toe (ontdooien is niet nodig) en laat de rijst op een laag pitje verder garen. 
  • Wanneer de rijst gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de roomboter in stukjes toe. Ook de Parmezaanse kaas en de zeekraal mag er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan.
  • Rasp de schil van de halve citroen (alleen het geel, het witte deel is heel bitter) en knijp het sap eruit. Roer de schil en het sap door de risotto.
  • Schep de risotto op een bord en maal er nog wat zwarte peper over.

 

* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.