Focaccia met appel, geitenkaas en salie

Gepubliceerd op 14 april 2019 om 17:13

Zoals vaker gezegd, ik ben meer een kok dan een bakker. Dat zit 'm denk ik in het feit dat ik graag kook volgens de 'een beetje van dit en een beetje van dat-methode' en bakken is veel meer precisiewerk. In het kader van al doende leert men, heb ik me onlangs toch maar gewaagd aan het bakken van een focaccia. Ik heb hiervoor het recept aangehouden van die leuke Andrea van het foodblog Anniepannie.nl En wat blijkt? Ik kan het ook! Ik heb de hoeveelheden overigens wel gehalveerd en de schimmelkaas vervangen door geitenkaas.

Variatie? Kijk ook eens naar het recept voor mijn focaccia met rode ui en olijven!


Recept voor focaccia met appel, geitenkaas en salie

Ingrediënten:

  • 250 gr 00-bloem 
  • 7 gram zeezout + nog wat extra
  • 5 gram droge gist
  • 7 gram kristalsuiker
  • 150 ml lauw water
  • 1 + 1 el gedroogde salie
  • 1 el rozemarijn (gedroogd of vers)
  • 1/2 rode ui (in plakjes) 
  • 1/2 appel (in plakjes)
  • 50  gram zachte geitenkaas 
  • olijfolie van goede kwaliteit

    Lekker met een goede olijfolie of zelfgemaakte kruidenboter

Aan de slag:

  • Meng bloem, zout, suiker en gist goed door elkaar in een kom. Voeg langzaam het lauwwarme water toe.
  • Kneed de boel met met je handen totdat het op deeg begint te lijken.
  • Bestuif het aanrecht met wat meel en leg het deeg erop. Strooi de helft van de salie erover en begin te kneden. Volgens Andrea moet je dit zo'n 8 minuten volhouden, dus dat heb ik dan maar braaf gedaan.
  • Pak een schone kom en besmeer deze licht met olijfolie. Leg de deegbal in de kom en dek de kom af met huishoudfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Ik heb daarvoor een speciale stand op mijn oven (op 30 graden).
  • Kneed het deeg weer even (kort) door totdat het stevig aanvoelt.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en zorg ervoor dat het ongeveer een kleine cm dik is. De vorm maakt niet zo uit, ik heb er een ovaal van gemaakt. Smeer de focaccia (lekker met je handen) royaal in met olijfolie en strooi er nog wat zeezout (niet teveel) ende rest van de salie over.
  • Maak met de achterkant van een theelepeltje o.i.d. de voor een focaccia zo karakteristieke kuiltjes in het deeg. 
  • Verdeel de plakjes ui en appel over het brood en verkruimel vervolgens de geitenkaas erover. 
  • Dek het deeg nogmaals af met een stuk vershoudfolie en leg er daarna een theedoek overheen. Laat het brood nog ongeveer 25 minuten rusten op kamertemperatuur (dit kan niet meer in de oven, want die ga je nu voorverwarmen).
  • Verwarm de oven inclusief bakplaat voor op 220 graden.
  • Leg de focaccia op het bakpapier (vergeet het huishoudfolie niet te verwijderen, ik zeg het maar even) en bak hem in zo'n 20 minuten klaar.

    Borrel ze!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.