Taartjes van avocadocrème met zalm

Gepubliceerd op 14 april 2019 09:53

Ik heb deze taartjes gisteren geswiepswapswoept van het blog van die leuke Culinea (die in de niet-digitale wereld gewoon als Hanneke door het leven gaat). Omdat ik alle niet-Instagrammers onder ons nu hoor denken: "geswiepswoepwattes?", zal ik dit even toelichten. Ik heb op Instagram een foodblogswap georganiseerd. Dat komt erop neer dat ik lootjes heb getrokken en dat alle deelnemende foodbloggers iets moesten koken van de website van de blogger op hun lootje. Snapt u het nog? En 'swappen betekent dus zoiets als 'ruilen'. En omdat iets dergelijks al bestond, moest ik daar dus een andere naam voor bedenken. Bij gebrek aan tijd en inspiratie koos ik voor de tijdelijke naam "swiepswoepswap", niet wetende dat deze term in no-time omarmd zou worden door zo'n beetje heel foodbloggersland (een t-shirtlijn behoort nu serieus tot de mogelijkheden). Mijn swiepswoepswap is met 37 aanmeldingen eigenlijk best een behoorlijk succes te noemen en zéker voor herhaling vatbaar. 
Toen ik bij Hanneke deze prachtige groente- en kruidentuintjes met kwarteleitjes voorbij zag komen, was ik op slag verliefd. Ik heb de avocadocrème iets meer pit gegeven en zalm toegevoegd. De kwarteleitjes heb ik vervangen door (ordinaire) plakjes ei, omdat ik het pellen van die kleine eitjes altijd zo'n gedoe vind. Ik ben heel trots op het eindresultaat. Leuk voor Pasen! Of gewoon voor de lunch op dinsdagmiddag. Mag ook. 

Recept voor taartjes met avocado, zalm en groene asperges

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 rijpe avocado's*
  • 75 gram gerookte zalm
  • 12 groene asperges
  • 4 radijsjes
  • 2 eieren
  • een bosje verse dille
  • sap van een 1/2 limoen
  • 4 el crème fraîche
  • 1/2 tl grof knoflookpoeder
  • chilivlokken uit de molen
  • peper en zout uit de molen
  • zalmeitjes (optioneel)

    * Ik koop ze altijd op de markt. 'Mijn avocadomannetje' weet altijd precies de beste exemplaren eruit te vissen. Zonder te knijpen. Want dat is niet zo netjes. Ook niet stiekem in de supermarkt, mensen!

Aan de slag:

  • Halveer de avocado's, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een bakje. Voeg het limoensap, knoflookpoeder, een paar takjes dille, de crème fraîche toe en maal er naar smaak wat peper, zout en chilivlokken overheen. Pureer met een staafmixer tot een gladde crème en zet gedurende 30 minuten in de koelkast om op te stijven. 
  • Kook de eitjes in kokend water gedurende 10 minuten, laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Snijd ze (bij voorkeur met een eiersnijder) in plakjes en zet apart.
  • Snijd 12 mooie kopjes van de groene asperges, doe ze in een schaaltje en giet er kokend water overheen. Laat dit 2 minuutjes staan, giet af en spoel ze af met goed koud water om het garingsproces te stoppen. Zet apart voor later gebruik. De rest van de asperges gebruik je niet voor dit gerecht, maar die kun je natuurlijk prima gebruiken voor een lekker soepje of door de pasta.
  • Maak de radijsjes schoon en snijd ze in mooie dunne plakjes.
  • Snijd de zalm in 12 reepjes van ongeveer 5 bij 2 cm en rol ze op.
  • Schep de avocadocrème m.b.v. een middelgrote kookring op een bord. gebruik de bolle kant van een lepel om de taartjes mooi af te strijken.
  • Garneer de taartjes verder zoals op de foto en maal er ten slotte nog wat peper en zout overheen. De Ketchupkaviaar (die geinige rode bolletjes) van Heinz zijn helaas niet te verkrijgen. Dit ging om een limited edition ter ere van hun 150-jarig bestaan. Zalmeitjes zijn natuurlijk een uitstekende vervanger hiervoor!

    Eet smakelijk!

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.