Home » Things to do » Mijn favoriete restaurants » Culinair zeilen op de Helena

Culinair zeilen op de Helena

Gepubliceerd op 24 juni 2019 om 22:18

Sluit je ogen...
Ja echt, doe je ogen maar even dicht en stel je voor:
Op een zwoele zomeravond sta je aan het roer van een prachtig historische zeilschip. Je voelt haar van richting veranderen wanneer je de helmstok beweegt. Met de wind in je haren en de zon op je gezicht waan je je even terug in de tijd. In de verte klinkt muziek. Dan word je opgeschrikt door het geluid van een matroos die met een soeplepel op een pan slaat. Het is tijd om aan tafel te gaan. 

Toen ik onlangs door Reederij Oosterschelde werd uitgenodigd voor een culinaire zeiltocht heb ik daar geen seconde over getwijfeld. Hoewel ik zelf geen zeilervaring heb, ben ik wèl dol op varen. En dat het culinaire aspect van een dergelijk tripje mij aanspreekt, hoef ik als foodblogger natuurlijk niet uit te leggen....
Meer dan graag nam ik deze uitnodiging daarom aan. 


In de haven van Vlaardingen ligt ze al op ons te wachten. Het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland: de Helena (1875). En wat is ze prachtig!

We worden hartelijk ontvangen door de bemanning, welke uit zowel betaalde krachten als vrijwilligers bestaat. Eén van de matrozen leidt ons vol trots rond op 'zijn' Helena. Alles aan dit met zorg gerestaureerde schip ademt historie uit.

Met een welkomstdrankje in de hand luisteren we naar de verhalen over de rijke geschiedenis van de Helena, waarna we aan het werk gezet worden. Want ja, die enorme zeilen trek je niet zomaar omhoog. Samen met een stuk of 10 andere gasten trekken we het enorme zeil de lucht in. De schipper vindt mij er wel sterk uitzien (een misvatting, maar dat kan hij ook niet weten), dus ik krijg 'de leiding'. Dat ik vervolgens bijna met touwen en al de lucht in geslingerd word, hoort vast allemaal bij de beleving.


Met de wind in de zeilen varen we Vlaardingen uit. Onder het genot van een biertje geniet ik in het zonnetje van het uitzicht. We hebben aardig wat bekijks onderweg en er wordt vrolijk over en weer gezwaaid.
Laverend tussen de grote vrachtschepen, zetten we koers richting Rotterdam. Het contrast van dit historische schip met de skyline van één van de grootste havensteden van de wereld op de achtergrond, had niet groter kunnen zijn. 
Het doet me denken aan de Titanic (maar dan gelukkig zonder die trieste afloop). Ik kan maar net de behoefte bedwingen om à la Jack en Rose over de reling te gaan hangen en "I'm the king of the world" of iets dergelijks te roepen.

Ik mag ook nog even aan het roer. Of nee, een helmstok heet zoiets. "Links is rechts en rechts is naar links", veel meer aanwijzingen dan dat krijg ik niet. Best zwaar vind ik het, maar da's niet gek ook aangezien je 40 meter boot aan het besturen bent. Maar man, man, man (of in dit geval: vrouw, vrouw, vrouw) wat een machtig gevoel is het om op die plek te mogen staan. Ik vind het bijna jammer dat het tijd is om aan tafel te gaan. 


In het ruim staan lange tafels gedekt op ons te wachten. Er speelt muziek uit vervlogen tijden. We schuiven aan en wachten op dat wat komen gaat. Scheepskok Fred Kaper, de rust en nuchterheid zelve, verricht wonderen in de piepkleine kombuis waar hij zonder ook maar een greintje stress een zalig 4-gangen diner uit tevoorschijn tovert. 
Het voornamelijk uit vis bestaande menu overtreft al mijn verwachtingen. Wat te denken van een salade met nieuwe haring (vergezeld met een glaasje korenwijn)? Of een kreeftenbisque met armagnac, mmmm. Zelfs het aardappeltaartje bij de regenboogforel is verrukkelijk! En dan heb ik nog niet eens het dessert genoemd (tip: houd een plekje over daarvoor!).

Na een kopje koffie in het laatste avondzonnetje meren we weer aan in de haven van Vlaardingen. Een prachtige ervaring rijker en zeker voor herhaling vatbaar! Gezellig met een groep vrienden bijvoorbeeld. Of gewoon romantisch met z'n tweetjes. Gaat er nog iemand trouwen binnenkort? Ik regel het vrijgezellenfeest! 


Lijkt jou zo'n culinair zeiltochtje ook wel wat? Op zaterdag 13 juli kun je 'mosselen eten op de Maas' en voor 27 oktober staat 'wild op het water' op de planning. Aanrader hoor!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.