Aspergeburgers van schillen en afsnijdsels

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 07:21

No waste aspergeburgers van schillen en afsnijdsels... say what??? 

Dat klinkt eigenlijk helemaal niet lekker hè, burgers van aspergeschillen en afsnijdsels? Want die taaie draden schillen we er natuurlijk niet voor niets af. En met die houtachtige onderkanten doen we ook niemand een plezier. Een enkele enthousiaste kok wil er nog eens een bouillonnetje van trekken, maar meestal ligt er alleen nog een enkeltje vuilnisbak voor het afval van het witte goud in het verschiet. 
Ik vroeg me af of er tóch niet meer mee gedaan kon worden en had daarbij een duidelijk beeld van hoe deze burgers eruit moesten zien en hoe ze moesten smaken. Ik had er alleen op gerekend dat ik wel een paar pogingen nodig zou hebben, voordat de structuur naar mijn zin zou zijn. Maar niks van dat alles, mijn eerste poging was spot on. Het is daarom ook met trots dat ik jullie presenteer: de "we-verspillen-geen-stukje-van-de-asperge-burger" met zalm (of ham) en ei! #nowaste

Recept voor no waste aspergeburgers van schillen en afsnijdsels

Ingrediënten voor 6 - 8 burgertjes:

  • 250 gram aspergeschillen en afsnijdsels
  • 50 gram maismeel of bloem (of half om half)
  • 1 ei (rauw)
  • 1 ei (hard gekookt)
  • 50 gram ham of gerookte zalm
  • een handje peterselie.
  • 2 dunne stengels lente ui
  • peper en zout naar smaak
  • bakboter (ik zweer bij Blue Band) of olie
  • 6 - 8 kwarteleitjes (optioneel)

Aan de slag:

  • Kook de schillen en houtachtige onderkanten 20 minuten in 500 ml water. Giet af (maar vang het vocht op om er bijvoorbeeld deze No waste aspergesoep met spekjes van te maken) en laat een beetje afkoelen.
  • Pureer de schillen vervolgens zo glad mogelijk (met een krachtige staafmixer of in een kleine keukenmachine). Je kunt er voor kiezen om de pulp voor de zekerheid nog even door een fijne zeef te drukken. Je weet dan zeker dat er geen draden meer in zitten.
  • Snijd het hardgekookte ei en de zalm of ham in stukjes en de lente ui in zo dun mogelijke ringetjes. Hak ook de peterselie fijn.
  • Meng de asperge met het rauwe ei en het maismeel en/of bloem.
  • Ook het hardgekookte ei, de peterselie, zalm of ham en ui mogen er nu doorheen.
  • Breng op smaak met peper en zout.

  • Verdeel in 6 - 8 gelijke porties.
  • Verhit een klontje bakboter of een scheutje olie in een koekenpan en schep er 3 á 4 porties van het mengsel in. Druk met een lepel goed aan. 
  • Bak de burgertjes een minuut of drie per kant totdat ze stevig en goudbruin zijn.

  • Serveer met een gebakken kwarteleitje en wat peterselie. 

    Eet smakelijk!

Ook zo dol op asperges? Er staan genoeg recepten met asperges op mijn website. Wat denk je bijvoorbeeld van deze lekkere quiche met asperges en geitenkaas of een soep van groene asperges met dragon en spekjes?

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
4 jaar geleden

Zo trots op jou! Geniaal bedacht dit en helemaal passend in de no-waste en verspillingsvrij tijd. Ik kan niet wachten om weer asperges te schillen! Al neejt manlief ze tegenwoordig meestal geschild mee van de aspergeboer dus dat moeten we veranderen ;)

Jacquelien
4 jaar geleden

Wat een top gerechtje !

Agnes
4 jaar geleden

Super idee! Eerstvolgende keer dat we asperges eten ga ik deze burgers maken!

Sylvia
3 jaar geleden

Ik heb het uitgeprobeerd, want het leek me zo lekker. Jammer genoeg kreeg ik het niet voor elkaar om de schillen mooi glad zonder draden te krijgen, zelfs in m'n keukenmachine niet. Het leek wel alsof er van die dunne graatjes in zaten wat je bij makreel ziet. Ik heb wel een paar burgers gebakken, de smaak was overigens okay, maar bij het kouwen kwam je niet door de "draden' heen, wat je uiteindelijk als pulp eruit spuugt. Ik heb vast iets niet goed gedaan.

Mandy
3 jaar geleden

Hè wat jammer Sylvia. Het zou aan je staafmixer kunnen liggen, ik heb echt een megagoeie (wat geen woord is, maar hij is het toch). Je zou eventueel de pulp door een fijne zeef kunnen drukken, dan weet je zeker dan je geen draden meer tegenkomt. Wel fijn om te horen dat de smaak wel goed was. Ik heb de optie van de zeef gelijk toegevoegd aan de beschrijving bij het recept.
Groetjes Mandy