Aspergeburgers van schillen en afsnijdsels

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 07:21

Dat klinkt eigenlijk helemaal niet lekker hè, burgers van aspergeschillen en afsnijdsels? Want die taaie draden schillen we er natuurlijk niet voor niets af. En met die houtachtige onderkanten doen we ook niemand een plezier. Een enkele enthousiaste kok wil er nog eens een bouillonnetje van trekken, maar meestal ligt er alleen nog een enkeltje vuilnisbak voor het afval van het witte goud in het verschiet. 
Ik vroeg me af of er tóch niet meer mee gedaan kon worden en had daarbij een duidelijk beeld van hoe deze burgers eruit moesten zien en hoe ze moesten smaken. Ik had er alleen op gerekend dat ik wel een paar pogingen nodig zou hebben, voordat de structuur naar mijn zin zou zijn. Maar niks van dat alles, mijn eerste poging was spot on. Het is daarom ook met trots dat ik jullie presenteer: de "we-verspillen-geen-stukje-van-de-asperge-burger" met ham en ei!

Recept voor aspergeburgers van schillen en afsnijdsels

Ingrediënten voor 6 burgertjes:

  • 200 gram aspergeschillen en afsnijdsels
  • 50 gram maismeel
  • 1 ei (rauw)
  • 1 ei (hard gekookt)
  • 50 gram ham
  • een handje peterselie.
  • 2 dunne stengels lente ui
  • peper en zout naar smaak
  • Bakboter (ik zweer bij Blue Band) of olie
  • 6 kwarteleitjes (optioneel)

Aan de slag:

  • Kook de schillen en houtachtige onderkanten 10 minuten (in al kokend water). Giet af en laat een beetje afkoelen. Pureer dit vervolgens zo glad mogelijk (met een staafmixer of in een kleine keukenmachine).
  • Snijd het hardgekookte ei en de ham in stukjes en de lente ui in zo dun mogelijke ringetjes. Hak ook de peterselie fijn.
  • Meng de asperge met het rauwe ei en het maismeel.
  • Ook het hardgekookte ei, de peterselie, ham en ui mogen er nu doorheen.
  • Breng op smaak met peper en zout.

  • Verdeel in zes gelijke porties.
  • Verhit een klontje bakboter of een scheutje olie in een koekenpan en zet een kookring (met een diameter van 8 cm) in de pan. Schep één portie van het mengsel hierin en druk met een lepel goed aan. verwijder de kookring en herhaal dit voor de andere burgers. 
  • Bak de burgertjes een minuut of drie per kant totdat ze stevig en goudbruin zijn.

  • Serveer met een gebakken kwarteleitje en wat peterselie. 

    Eet smakelijk!

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
2 maanden geleden

Zo trots op jou! Geniaal bedacht dit en helemaal passend in de no-waste en verspillingsvrij tijd. Ik kan niet wachten om weer asperges te schillen! Al neejt manlief ze tegenwoordig meestal geschild mee van de aspergeboer dus dat moeten we veranderen ;)

Jacquelien
2 maanden geleden

Wat een top gerechtje !

Agnes
2 maanden geleden

Super idee! Eerstvolgende keer dat we asperges eten ga ik deze burgers maken!