Vietnamese rijstvelloempia's

Gepubliceerd op 11 augustus 2018 om 10:09

Zoals jullie inmiddels wel hebben kunnen merken, ben ik dol op Azië en de Aziatische keuken. Thais, Indiaas, Vietnamees, Sri Lankaans (zo weet ik na onze vakantie dit jaar), Indisch....ik vind alles even lekker en kook het ook graag. Wat mij vooral aanspreekt aan de Aziatische keuken is het gebruik van verse producten en de samenstelling van kruiden en specerijen. Deze springrolls of loempia's (weet eigenlijk het verschil niet echt) worden niet gebakken of gefrituurd en zijn daarom lekker licht, fris en gezond! Heerlijk met kip met mango. Of met rundvlees met taugé en komkommer? Of wat denk je van surimi met avocado? Of...Ach, je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Ik maakte ze vandaag met garnalen, wortel en komkommer. En koriander natuurlijk. Dat mag, wat mij betreft, nooit ontbreken. En ja, je kunt dat echt leren eten. Ook wanneer je koriander naar zeep vindt smaken. Dat vond ik vroeger namelijk ook. Dus ik ben het bewijs dat je het echt kunt leren waarderen.


Recept voor Vietnamese rijstvelloempia's met garnalen

Ingrediënten (voor 4 loempia's):

  • 4 rijstvellen (te koop bij de toko of de wat grotere supermarkt)
  • 20 gram Koh Thai rice vermicelli
  • 50 gram garnaaltjes
  • 1 lente-ui
  • 5 takjes koriander (inclusief steeltjes)
  • 25 gr wortel (julienne)
  • een stukje komkommer van ongeveer 5 cm lang
  • een handje pinda's
  • 1/2 limoen

Dipsaus:

  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml water
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 el vissaus
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1/2 chilipeper
  • 3 takjes koriander (inclusief steeltjes)

Aan de slag:

  • Verwarm de rijstazijn, het water en de suiker in een klein pannetje en roer goed door. Zodra de suiker opgelost is, giet je de siroop in een gezellig schaaltje. Laat even afkoelen.
  • Snijd de koriander zo fijn mogelijk en de chilipeper in dunne ringetjes.
  • Roer de chilisaus, vissaus, koriander en chilipeper door de suikersiroop en zet apart.
  • Bereid de rijstvermicelli zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Hak de pinda's grof in een hakmolentje of vijzel.
  • Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakken en vervolgens in zo smal mogelijke reepjes.
  • Roer de vissaus, bosui en koriander door de vermicelli en zet apart.
  • Zet een diep bord klaar met warm water. Week een rijstvel ongeveer 30 seconden in het water. Hij moet zacht worden, maar ook weer niet te slap.
  • Leg het rijstvel op een snijplank. Schep een kwart van de vermicelli op 1/3 van het rijstvel. daaroverheen leg je wat wortel en reepjes komkommer. Vervolgens mogen er wat garnalen, pinda's en een takje koriander op.

  • Vouw eerst de onderste flap over de vulling. Vervolgens vouw je de twee zijflappen naar binnen en rol je de loempia (strak) op. 

  • Serveer de loempia's direct met de dipsaus en wat partjes limoen.

Succes verzekerd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.