Pompoensoep met Marokkaanse twist

Gepubliceerd op 3 november 2019 08:40

Zoals eerder gezegd ben ik dol op soep. Mijn lief is er helaas wat minder dol op. Da's jammer, maar geen onoverkomelijk probleem. Hij eet maar gewoon wat de pot schaft. Of hij maakt een boterham. Met pindakaas of zo. Ik zou het wel weten als ik hem was...

En omdat de herfst op z'n mooist is vandaag, heb ik voor jullie een hartverwarmend pompoensoepje met een Marokkaanse twist van Ras el Hanout. Dit is een Marokkaans kruidenmengsel van vaak meer dan 20 verschillende specerijen. De meeste ingrediënten worden eerst geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een bruin-rode kleur en ruikt heerlijk sterk. En elke handelaar in Marokko heeft zijn eigen samenstelling.


Recept voor pompoensoep met gepofte knoflook en ras el hanout

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

  • 1 flespompoen
  • 5 wortelen
  • 2 rode uien
  • 6 tenen knoflook (in de schil)
  • 1 chilipepertje *
  • 2 friszure appels
  • 2 el olijfolie
  • 2 el Ras el Hanout kruiden
  • 2 tl komijn (fijngemalen in de vijzel)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout uit de molen
  • 1 liter kippenbouillon (van 2 bouillonblokjes) 
  • 1 handje pompoenpitten
  • 1 handje verse koriander of lente-ui**
  • 120 gram Griekse yoghurt

* Voor de minder grote liefhebbers van pittig eten onder ons, de chilipeper kan gerust weggelaten worden.

**Jahaaa, koriander smaakt naar zeep. Maar je kunt het leren eten. Echt! En dan wil je nooit meer zonder! 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in halve plakjes. De schil kun je er vervolgens makkelijk afhalen met een scherp mesje.
  • Snijd de uien, wortels en appels in grove stukken (wel eerst even schillen en van het klokhuis ontdoen).
  • Leg de groenten in een grote ovenschaal en stop de tenen knoflook (nogmaals, deze zitten nog in de schil) ertussen.
  • Haal de zaadlijsten uit de chilipeper (dat kan op verschillende manieren, zoek maar op) en snijd het pepertje in smalle ringetjes.
  • Strooi de chilipeper en de overige kruiden over de groenten heen en besprenkel het geheel met de olijfolie.
  • Maal er nog wat peper en zout overheen en zet de groenten gedurende zo'n 25 minuten in de oven. 
  • Wanneer de groenten klaar zijn (ze moeten goed zacht aanvoelen), doe je deze in een ruime pan. De gepofte knoflook kun je nu zo uit de schilletjes knijpen (pas op: heet!).
  • Giet de kippenbouillon er bij en laat het geheel nog zo'n 10 minuten pruttelen.
  • Met de staafmixer (of de blender) pureer je de soep glad.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met een schep yoghurt, een snufje ras el hanout, wat pompoenpitten en koriander (of lente-ui)***

 

Eet smakelijk!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.