Italiaanse pompoensoep

Gepubliceerd op 23 september 2018 om 19:41

Pompoenen zijn wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met de herfst. En dan niet alleen vanwege dat afgrijselijke uit Amerika overgewaaide Halloween (brrr), maar vooral omdat ik die warme smaak van pompoen associeer de oranje-geel gekleurde bladeren die van de bomen vallen. En met dekentjes op de bank. Met kaarsjes aan. Ik wil nooit afscheid nemen van de zomer, maar eigenlijk...is die herfst zo gek nog niet. 
Ik had al een recept voor pittige pompoensoep met Midden-Oosterse smaken op de site staan. Deze Italiaanse variant is net zo lekker. 


Recept voor Italiaanse pompoensoep met appel en zongedroogde tomaten

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

  • 1 flespompoen (à 500 gram)
  • 2 kleine uien
  • 2 tomaten
  • 1 kleine appel
  • 5 tenen knoflook (in de schil)
  • 6 plakjes zongedroogde tomaat op olie
  • 2 el zwarte olijvenplakjes
  • wat takjes verse Italiaanse kruiden (rozemarijn, salie, oregano en tijm) of 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gemalen chilipeper
  • 1 liter paddenstoelenbouillon (van 2 bouillonblokjes) 
  • zout en zwarte peper (uit de molen)
  • een handje basilicumblaadjes

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in halve plakjes. De schil kun je er vervolgens makkelijk afhalen met een scherp mesje.
  • Snijd de pompoen, uien, tomaten en de appel in grove stukken (wel eerst even schillen en van het klokhuis ontdoen).
  • Leg de groenten in een grote ovenschaal en stop de tenen knoflook (nogmaals, deze zitten nog in de schil) ertussen.
  • Leg de takjes Italiaanse kruiden over de groenten heen en besprenkel het geheel met de olijfolie. Maal er wat peper, zout en chilipeper overheen.
  • Zet de schaal gedurende ongeveer 25 minuten in de oven. 
  • Wanneer de groenten klaar zijn (ze moeten goed zacht aanvoelen), doe je deze in een ruime pan. De gepofte knoflook kun je nu zo uit de schilletjes knijpen (pas op: heet!). De kruiden ris je van de takjes af (de takjes mogen in de prullenbak). 
  • Giet de bouillon erbij en laat het geheel nog zo'n 10 minuten pruttelen.
  • Met de staafmixer pureer je de soep glad. Ik heb een super goede staafmixer van Tefal hiervoor, aanrader!
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met wat blaadjes basilicum en peper uit de molen.

 

Ik heb de soep geserveerd met zelfgebakken brood volgens het recept van Natalie Heemskerk, uit haar eerste kookboek "Natalies keuken". Ik heb de kaas uit het originele recept weggelaten, maar wel extra zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven door het deeg gekneed.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Marieke
6 jaar geleden

Hoi! Klinkt heerlijk! Ik ga hem uitproberen. Maar waar komt de Griekse yoghurt en de koriander aan bod?

Groetjes Marieke

Mandy
6 jaar geleden

Oeps...dat was het resultaat van het snellere knip- en plakwerk. Ik had mijn eigen eerdere recept (voor de pittige pompoensoep) als basis gebruikt om dit recept te schrijven. Heb het aangepast nu. Ben benieuwd naar jouw resultaat, laat je dat nog even weten?