Bananenbrood met zonder suiker

Gepubliceerd op 28 oktober 2018 15:17

Na een nachtelijke snaaisessie (waarbij ik achtereenvolgens een halve reep chocolade, een stuk kaas en twee bakken chips weggewerkt heb), leek het me verstandig om een gezonde versie van een bananenbrood te bakken (i.p.v. die van Ottolenghi met loeiveel suiker). Een onderzoekje op het wereldwijde web leerde mij dat de recepten voor healthy bananenbroden in de basis redelijk op elkaar lijken. Ik geloof echter nooit dat al die bananenbroodbakkers die recepten helemaal zelf bedacht hebben, dus ik vond het wel gerechtvaardigd om dit receptje (ontstaan uit een combinatie van het betere jatwerk en wat aanpassingen van mijzelf) op mijn eigen blog te plaatsen #gejat #alsjedaardanmaareerlijkoverbent


Ingrediënten voor een klein bananenbrood:

  • 2 rijpe bananen (ik heb standaard enkele rijpe bananen in de vriezer liggen. Gewoon in stukjes in een diepvrieszakje. Ook handig voor smoothies).
  • 1 appel* 
  • 2 eieren
  • 50 gram dadels
  • 50 gram walnoten
  • 25 gram havermout
  • 75 gram boekweitmeel (of een ander soort meel)
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1/2 el honing
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout

* Door een appel (geraspt) toe te voegen, wordt het bananenbrood niet zo droog. 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prak de bananen fijn met een vork. 
  • Voeg de eieren toe en roer even door elkaar (kan gewoon met de hand).
  • Snijd de dadels in kleine stukjes, hak de walnoten grof en rasp de appel. Voeg dit bij het beslag en roer goed door.
  • Ook de havermout, het meel, bakpoeder, zout, de honing en speculaaskruiden mogen er nu doorheen geroerd worden.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm (met een inhoud van 1 liter, da's net een kleiner formaat dan de standaard cakeblikken).
  • Zet het brood gedurende 45 à 55 minuten in de oven. Controleer de gaarheid door er met een satéprikker in te prikken (wanneer deze er schoon uit komt, is het brood gaar). 
  • Even laten afkoelen en klaar voor gebruik. Heerlijk met een schep Griekse yoghurt, pindakaas of tahinpasta. Je kunt het brood ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Ik vries altijd wat plakken (in aluminiumfolie) in, super handig om mee naar je werk te nemen. 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.