Mexicaanse tortilla-taart

Gepubliceerd op 7 april 2018 10:18

Zoals eerder gezegd, ik ben niet zo van de pakjes en de zakjes...ik maak het liever helemaal zelf. In de meeste Mexicaanse recepten wordt er echter vaak verwezen naar een kant-en-klare kruidenmix. Het heeft mij even gekost voordat ik de juiste combinatie van specerijen te pakken had, maar ik denk dat het 'm zo wel ongeveer is. Ik vind het in elk geval heel Mexicaans smaken. Voor zover ik daar verstand van heb...
Deze gezellige tortilla-taart met guacamole en yoghurtsaus is hier thuis altijd een groot succes!


Ingrediënten (voor 2 personen):

Ik kook bijna altijd voor twee personen. Het aanpassen naar grotere hoeveelheden voor meer personen laat ik (als echte juf zijnde) graag aan jullie zelf over. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie dat kunnen!  ;-)

Voor de kruidenmix:

  • 2 tl komijnzaadjes
  • 1/2 gedroogd chilipepertje
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl (mild) paprikapoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zeezout

Voor de taart:

  • 4 tortilla's
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui 
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram biologisch gehakt
  • 2 tomaten
  • 1 klein blikje maiskorrels
  • 1 rode paprika 
  • 200 gram geraspte kaas 
  • een handje koriander

Voor de guacamole:

  • 1 avocado, geschild en de pit verwijderd 
  • Het sap van een halve limoen
  • 1 kleine rode ui
  • 2 handjes verse koriander
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • zout (naar smaak)

Voor de yoghurtsaus:

  • 170 gram Griekse yoghurt (da's zo'n klein bakje)
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zeezout

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de ingrediënten voor de kruidenmix in een vijzel en stamp net zo lang totdat er een fijn poeder ontstaat.
  • Roer de ingrediënten voor de yoghurtsaus door elkaar en zet apart.
  • Doe de ingrediënten voor de guacamole in de keukenmachine (ik gebruik hiervoor altijd zo'n kleine variant waar je de staafmixer op zet) en pureer tot de gewenste dikte. Doe de guacamole in een leuk schaaltje en zet apart.*
  • Pers de knoflook, snipper de ui en snijd de tomaten en de paprika in blokjes. 
  • Warm de tortilla's een minuut of twee in de oven en houd ze daarna warm in aluminium.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of wok en fruit hierin het uitje en de knoflook even aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Ook de kruidenmix kan er nu bij. 
  • Voeg de paprika toe en bak een paar minuutjes mee.
  • Voeg ten slotte de mais en de tomaten toe en laat nog even meepruttelen.
  • Leg een tortilla op een met bakpapier beklede bakplaat. Beleg deze met een schep van het gehaktmengsel en strooi er geraspte kaas overheen.
  • Leg hier een nieuwe tortilla op en herhaal bovenstaande stap. Doe dit ook met de volgende tortilla.
  • Eindig met een tortilla en bestrooi deze met kaas.
  • Zet de taart ongeveer 15 minuten in de oven (de kaas moet gesmolten en mag een beetje bruin zijn). Werp tussentijds af en toe een blikje in de oven om te checken of de taart niet te bruin wordt. Dat was bij mijn taart op de foto stiekem wel het geval.  
  • Serveer de taart met wat koriander, de guacamole en de yoghurtsaus. Eet smakelijk!

 

* Leuke anekdote van mijn kant: Omdat ik alle ingrediënten voor de guacamole wilde fotograferen voordat deze gepureerd waren, had ik het halve limoentje er even decoratief bijgelegd (omdat limoensap wat minder tot de verbeelding spreekt op de foto). Deze foodblogger/ enthousiaste hobbykok was vervolgens alleen vergeten om 'm ook weer te verwijderen. Resultaat: limoen met schil en al door de guacamole. Geen aanrader!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.