Aziatische maiskoekjes met krab

Gepubliceerd op 7 augustus 2018 09:12

Het is nu 5.15 uur. En nee, ik bedoel daar niet stiekem 17.15 uur mee. Ik word al de halve nacht wakker gehouden door een k..-mug. Sterker nog, het gaat hier zeer waarschijnlijk om een hele kudde (ja, zo heet dat om 5.15 uur in de OCHTEND). Gisteren hadden we rond dezelfde tijd een sprinkhaan. Dat was ook heel gezellig.
Anyway...ik kon dus echt niet meer slapen (want, irritant gezoem en jeuk), dus ik werk nu gewoon het receptje van deze goddelijk lekkere snackjes even uit.  De poes vindt dat ook heel gezellig. Jaja, tis me de beestenboel wel hoor hier. Lekker als voorgerecht of Oosters hapje. Deze maiskoekjes dus. Niet de poes. Die lijkt me niet zo lekker. Eten ze zelfs in China niet. Geloof ik. Hoop ik. 


Ingrediënten (voor zo'n 12 koekjes):

  • 100 gram krabvlees (uit een blikje)
  • 150 gram mais (ook uit een blikje)
  • 1 bosui
  • 1 teentje knoflook 
  • 1/2 el chilivlokken of sumak
  • 5 takjes koriander (inclusief steeltjes)
  • 1 ei (klein)
  • 4 el bloem
  • 1/2 limoen
  • zonnebloemolie (om in te frituren)

 

Dipsaus:

  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml water
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 el vissaus
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1/2 chilipeper
  • 3 takjes koriander (inclusief steeltjes)

Aan de slag:

  • Verwarm de rijstazijn, het water en de suiker in een klein pannetje en roer goed door. Zodra de suiker opgelost is, giet je de siroop in een gezellig schaaltje. Laat even afkoelen.
  • Snijd de koriander zo fijn mogelijk en de chilipeper en de bosui in dunne ringetjes.
  • Roer de chilisaus, vissaus, koriander en peper door de suikersiroop en zet apart.
  • Doe het krabvlees, de knoflook, het ei, de bloem, de koriander, de sumak (of chilivlokken) en de helft van de mais en bosui in een keukenmachine (en hakmolentje van de staafmixer voldoet ook prima) en pureer alles grof). 
  • Schep de rest van de bosui en de mais erbij en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer alles goed door elkaar, druk aan en zet ongeveer een half uurtje in de koelkast.
  • Verhit de olie in een steelpannetje (ongeveer tot de helft vullen) tot 190 graden. Wanneer je geen thermometer hebt, kun je de temperatuur testen door er een beetje beslag in te scheppen. Wanneer dit direct begint te sissen, borrelen en de bekende frituurgeluiden begint te maken, is de olie op temperatuur.
  • Schep voor elk koekje een eetlepel beslag in de olie en frituur de koekjes tot ze goudbruin zijn. Dit duurt zo'n 2 à 3 minuten (tussendoor even omkeren). Frituur er maximaal 5 tegelijk.
  • Schep de koekjes met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de koekjes direct met de dipsaus en wat partjes limoen.

Succes verzekerd!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.