Home » Recepten » Hoofdgerechten

Hoofdgerechten

Ik houd van eenpansgerechten. In een ovenschaal mag ook. Een AVG'tje (aardappels, vlees en groente) zul je hier daarom niet vaak aantreffen. Dat komt overigens ook omdat er altijd wel iets mis lijkt te gaan wanneer ik me waag aan het bakken van een goed stuk vlees. Wat er mis gaat dan? Laten we het erop houden dat niemand van een stukje schoenzool houdt en dat ik mijn gasten graag tevreden stel.

Gevulde paprika's

Ik ben dol op paprika. Mijn wederhelft kan deze rode rakkers (of de geel/ groene varianten, maar dat bekt minder lekker) helaas niet zo waarderen. Toch moet hij er af en toe aan geloven. Omdat ik ze wel lekker vind. En ik ben de baas. Ehm...en ik kook bedoel ik natuurlijk. Deze exemplaren heb ik gevuld met gehakt, maïs en Mexicaanse kruiden. Ik vond ze heerlijk. Vriendlief ook. Echt. Ik zweer het. Oké, hij heeft de vulling eruit gegeten. Maar die vond ie dan ook echt erg lekker. 

Lees meer »

Spaghetti bolognese

Je kunt mij 's nachts wakker maken voor een bord spaghetti bolognese. Italianen laten de saus uren op een laag pitje pruttelen, maar daar neem ik nooit de tijd voor. Deze snelle versie is ook heerlijk. Vind ik.Ik heb ook een vegetarische variant op de site staan (zie link).

Lees meer »

Couscous met vegaballetjes in tomatensaus

Hoewel ik zelf nog nooit ook maar een beetje in de buurt van Marokko ben geweest (dit staat wel heel hoog op mijn wishlist), ben ik dol op de smaken uit deze keuken....Vandaag een lekkere couscous met vegetarische balletjes in tomatensaus. Het gebruik van komijn, munt, paprikapoeder en de Ras el Hanout (=kruidenmengsel te koop bij de toko, de Marokkaanse supermarkt of op de markt) geeft die heerlijke Marokkaanse touch aan dit gerecht. 

Lees meer »

Pasta met tonijn-pestosaus

Hoewel ik (dat lijkt me duidelijk) het heerlijk vind om lekker lang te kokkerellen, vind ook ik het wel eens fijn om gewoon lekker snel aan tafel te kunnen. En nee, dan heb ik het niet over de afhaalchinees of bezorgbeer...gewoon een lekkere gezonde maaltijd die binnen een kwartier op tafel staat. En dat voor nog geen €2,- per persoon. Gezond eten hoeft echt niet altijd duur te zijn!

Lees meer »

Vegetarische stoofschotel

Waar ik vroeger een enorme liefhebber was van een goede biefstuk of een lekker karbonaadje, eet ik tegenwoordig hooguit twee keer per week vlees. In eerste instantie was dit niet eens een heel bewuste keus. Ik had gewoon steeds minder behoefte aan vlees. Thuis stuitte ik hiermee nog wel op enige weerstand. "Ben je niet iets vergeten?" vroeg mijn wederhelft me in het begin van onze relatie regelmatig. Het bleek vooral de structuur van vlees te zijn die hij miste. Dat probleem was makkelijk op te lossen door het gebruik van vleesvervangers. De producten van de vegetarische slager* zijn hier favoriet. Inmiddels hoeven die vervangende vleesproducten niet meer per se. Ook zonder is mijn lover heel content met dat wat ik hem voorschotel. En dat is 'm geraden! 

Lees meer »

Thais visgerecht in kokosmelk

Tijdens een kookworkshop in Chiang Mai (in het noorden van Thailand), leerde ik dat Thais koken eigenlijk helemaal zo ingewikkeld niet is. Het draait allemaal om de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Vissaus, chilipeper, Kaffir-limoenblad, gember, citroengras, limoen, koriander en kokosmelk heb ik eigenlijk altijd op voorraad. Met wat verse groenten en vis tover je daarmee makkelijk een Thaise maaltijd op tafel. 

Lees meer »

Couscous met gegrilde groenten

Jaren geleden werd ik eens uitgenodigd voor een maaltijd bij één van mijn leerlingen thuis. Haar moeder had een uitgebreide Marokkaanse maaltijd voor mij bereid. Voor mij was dit de eerste kennismaking met de heerlijke smaken, geuren en kleuren uit het Midden-Oosten. En dat smaakte absoluut naar meer! Vandaag een makkelijke couscoussalade met gegrilde groenten en vegetarische worstjes. 

Lees meer »

Aziatische zalm met groenten

Ik heb altijd wel een paar moten zalm in de vriezer liggen. Ik moet er wel bij bekennen dat de oorzaak hiervan vooral bij mijn moeder ligt. Zij houdt nauwlettend in de gaten wanneer de hele zalmen in de aanbieding zijn bij de Makro. Ze hakt ze vervolgens eigenhandig in moten en verpakt ze dan per stuk in diepvrieszakjes. Super handig! Want zalm is altijd goed. Met spinazie en pasta bijvoorbeeld. Of in dit geval op z'n Aziatisch.Dank je wel, mam! 

Lees meer »

Asperges met ei, ham en Hollandaisesaus

De lente is mijn favoriete seizoen. Met stip. Want de lente zit vol met eerste keren na die koude en donkere winter. De eerste keer zonder jas naar buiten. De eerste keer in het zonnetje op het terras. De eerste keer dat je 's morgens wakker wordt gezongen door de vogeltjes. De eerste voorjaarsbloempjes die hun kopjes boven de grond uit steken. De eerste nieuwe blaadjes aan de bomen. Dartelende pasgeboren lammetjes. En de eerste asperges van het seizoen. Ik eet ze echt niet heel vaak, maar als ik ze dan eet...dan moeten ze zijn klaargemaakt zoals dat hoort. Met ham, Hollandaisesaus en een eitje. Maar dat vind ik. 

Lees meer »

Fusilli met paddenstoelen

Er werd mij vandaag gevraagd wat ik ging koken vanavond. "Geen idee", zei ik, "ik bedenk dat meestal pas tijdens het koken". Want ja, vaak is het gewoon een kwestie van 'de koelkast opentrekken en kijken wat er ligt'. En dat werd vandaag dus iets met paddenstoelen en spekjes. Heerlijk met knoflook, tijm, room en pasta. De bundelzwammen (die nameco bleken te heten) hebben een vlezige structuur en een nootachtige smaak. Heel lekker als vleesvervanger. 

Lees meer »

Risotto met venkel en zalm

Man, man, man (of vrouw, vrouw, vrouw...'t is mij om het even), wat ben ik toch dol op risotto. Heerlijk om zelf van te genieten, altijd een succes wanneer je eters krijgt en heel leuk om te maken. 'n Beetje roeren in een pan, daar komt het eigenlijk op neer (en dat vind ik dus heel rustgevend na een dag hard werken).

Lees meer »