Hoofdgerechten

Ik houd van eenpansgerechten. In een ovenschaal mag ook. Een AVG'tje (aardappels, vlees en groente) zul je hier daarom niet vaak aantreffen. Dat komt overigens ook omdat er altijd wel iets mis lijkt te gaan wanneer ik me waag aan het bakken van een goed stuk vlees. Wat er mis gaat dan? Laten we het erop houden dat niemand van een stukje schoenzool houdt en dat ik mijn gasten graag tevreden stel. 


Spinaziecurry met garnalen

Soms heb je helemaal geen zin om uren in de keuken te gaan staan. Dan wil je gewoon snel iets lekkers op tafel kunnen toveren. Met dit gerecht kan dat. De rijst koken neemt de meeste tijd in beslag en het meeste werk wordt door de staafmixer gedaan. 

Lees meer »

Broodpizza

Op de één of andere manier krijg ik het voor elkaar om altijd teveel brood te kopen wanneer ik een feestje geef. Nu ook weer, mijn wederhelft werd 40 en ik had een verrassingsetentje georganiseerd. Ik begon met Turkse brood met verschillende dipjes. Ik wilde twee broden kopen, maar de dame bij de Marokkaanse bakker leek dat veel te weinig voor 12 personen. Ik liep met 4 broden de winkel uit. Het etentje was erg geslaagd. Iedereen heeft genoten van het brood met de verschillende dipjes. De soep, wraps, couscous, auberginehapjes, tomatensalade en cheesecake-in-een-glaasje werden ook gewaardeerd. Het lijkt me overbodig om te vertellen dat ik 2 broden overhield. Ik maakte er vandaag deze heerlijke broodpizza van. Ook een leuk gerecht om te serveren bij een etentje trouwens.

Lees meer »

Ciabatta met kruidige vegakip

Er gaat in deze zomermaanden geen week voorbij of er vindt wel ergens een food(truck)festival plaats. In mijn eigen stadje Rotterdam kun je deze periode je lol op bij bijvoorbeeld Trek, Rrrollend, CuliNESSE, Rotterdamse kost of het Marokkaanse Djemaa el Fna. Zo'n festival is natuurlijk dé manier om allemaal lekkere nieuwe hapjes en drankjes te proberen. Ook bij mijn vrienden van de Albert Heijn  staat deze maand in het teken van 'Festivalfood', eten wat zo uit 't handje gegeten kan worden. Deze broodjes met vegetarische stukjes (die verdacht veel op kip lijken), zijn daar uitermate geschikt voor!

Lees meer »

Zalm met venkel, aardappel en Parmezaan

Dit recept is niet (helemaal) van mezelf. De geweldige Jamie Oliver heeft er ook aan bijgedragen. Een beetje. Boel. Oké, het is eigenlijk zijn recept. Met een paar kleine aanpassingen mijnerzijds. Dat vindt Jamie vast niet erg. 

Lees meer »

Spaghetti met zalm en feta

Dit gerecht is een variant op een recept van de geweldige Sabrina Ghayour. Haar kookboek 'Feasts' is een heerlijke verzameling van Midden-Oosterse maaltijden. Sabrina (ik denk dat ik Sabrina mag zeggen) gebruikte garnalen voor dit gerecht. Ik heb voor zalm gekozen. Ook lekker. En ik had geen garnalen. Wel cherrytomaatjes, dus die mochten er van mij ook bij. Als persoonlijke touch. Ik ga er maar van uit dat mevrouw Ghayour dat wel kan waarderen. 

Lees meer »

Pasta met zalm uit de oven

Zoals eerder gezegd kook ik het liefst op gevoel. Ik kijk wat ik op voorraad heb en bedenk wat ik daarmee kan maken. Zelfs tijdens het koken kunnen die ideeën nog worden bijgesteld. Zo ook bij dit gerechtje. Ik was van plan om een spinaziesaus voor over de pasta te maken en deze te serveren met een moot gegrilde zalm. De spinazie belandde uiteindelijk samen met de zalm in de oven en voor de pasta maakte ik een soort witte wijnsaus met ansjovis. Super lekker!

Lees meer »

Gegrilde kip uit het Midden-Oosten

Ik ben geen vleeseter. Wel geweest vroeger (als kind kon ik wel een heel varken op), maar op de één of andere manier heb ik daar steeds minder behoefte aan. Beter voor de diertjes, beter voor het milieu en beter voor mij. Ik denk dat er bij ons maximaal twee keer per week vlees op tafel staat. Wat spekjes/ gehakt door een gerecht of een stukje kip. Nooit veel (de tijd van hele varkens is voorbij) en altijd biologisch. Deze gekruide kip is heerlijk in combinatie met een lekkere salade, gegrilde groenten of rijst (zie onderstaande link). En doordat je de kip voor het bakken bewerkt met een deegroller, lijkt ie veel groter (en heb je er minder van nodig).

Lees meer »

Auberginecurry uit Sri Lanka

Ter voorbereiding op onze vakantie naar Sri Lanka, stond er hier vanavond een Sri Lankaanse (Lankanese? Lankiaanse?) curry met aubergine op het menu. Super lekker met naanbrood. Of met kipspiesjes (dat laatste werd geopperd door de carnivoor hier in huis, maar die had dus ff pech vanavond). Het receptje is overigens niet van mezelf hoor. Het was meer een gevalletje 'van internet geplukt' en zeker voor herhaling vatbaar. En dan maak ik er een lekkere salade bij. Die eten ze vast ook in Sri Lanka. En kipspiesjes. Is vriendlief ook weer tevreden gesteld. 

Lees meer »

Gevulde paprika's

Ik ben dol op paprika. Mijn wederhelft kan deze rode rakkers (of de geel/ groene varianten, maar dat bekt minder lekker) helaas niet zo waarderen. Toch moet hij er af en toe aan geloven. Omdat ik ze wel lekker vind. En ik ben de baas. Ehm...en ik kook bedoel ik natuurlijk. Deze exemplaren heb ik gevuld met gehakt, maïs en Mexicaanse kruiden. Ik vond ze heerlijk. Vriendlief ook. Echt. Ik zweer het. Oké, hij heeft de vulling eruit gegeten. Maar die vond ie dan ook echt erg lekker. 

Lees meer »

Spaghetti bolognese

Je kunt mij 's nachts wakker maken voor een bord spaghetti bolognese. Italianen laten de saus uren op een laag pitje pruttelen, maar daar neem ik nooit de tijd voor. Deze snelle versie is ook heerlijk. Vind ik.Ik heb ook een vegetarische variant op de site staan (zie link).

Lees meer »

Couscous met vegaballetjes in tomatensaus

Hoewel ik zelf nog nooit ook maar een beetje in de buurt van Marokko ben geweest (dit staat wel heel hoog op mijn wishlist), ben ik dol op de smaken uit deze keuken....Vandaag een lekkere couscous met vegetarische balletjes in tomatensaus. Het gebruik van komijn, munt, paprikapoeder en de Ras el Hanout (=kruidenmengsel te koop bij de toko, de Marokkaanse supermarkt of op de markt) geeft die heerlijke Marokkaanse touch aan dit gerecht. 

Lees meer »