Vijgentaart met gorgonzola en rauwe ham

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 17:23

Wij eten hier thuis eigenlijk nooit hartige taarten (of quiche, geen idee wat het verschil is eigenlijk). Dat komt deels omdat mijn lief er niet zo van houdt. Hij gruwelt van de zompige structuur die hartige taarten met een vulling op basis van ei vaak hebben. Daarnaast loop ik er zelf tegenaan dat de bodem vaak te nat blijft. Genoeg uitdagingen dus om het nogmaals te proberen. Het idee voor deze vijgentaart komt van die leuke Boor van Domaine Malpas kookt. Ik heb wel het één en ander aan het originele recept aangepast. Net zo lekker. 


Ingrediënten voor een taart voor 3-6 personen:

  • 4 plakken bladerdeeg
  • 6 verse vijgen
  • 2 eieren
  • 150 gram gorgonzola
  • rasp van 1 sinaasappel (bedankt voor de tip, Boor)
  • een handje verse tijm(takjes)
  • 75 gram rauwe ham
  • 2 el honing
  • 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • peper en zout

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Rol de plakken bladerdeeg met een deegroller uit zodat ze nèt wat dunner en daarmee ook groter worden.
  • Bekleed de quichevorm (ik heb een rechthoekige van 36 X 13 cm met een losse bodem van Dille & Kamille) met de plakken bladerdeeg. Laat de plakken een beetje over de rand hangen en druk de naden goed aan. 
  • Doe de eieren in een schaal en doe er 100 gram gorgonzola bij. Met de staafmixer pureer je dit tot een glad beslag. 
  • Roer de Italiaanse kruiden en de sinaasappelrasp door het beslag en breng op smaak met wat peper en zout. 
  • Schenk het beslag in de met bladerdeeg beklede vorm. 
  • Snijd de vijgen in de lengte doormidden en leg deze (met schil omlaag) op het bladerdeeg. Je kunt eventueel wat van de bolle kant afsnijden, zodat de vijgen mooi plat liggen. 
  • Verdeel de rest van de gorgonzola over de taart en leg de takjes tijm erover.
  • Snijd de overhangende bladerdeeg op de rand van de vorm af (dit gaat het beste door je vinger met enige druk over de rand te laten glijden). 
  • Bak de quiche in ongeveer 25 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen tot een lauwwarme temperatuur.
  • Rits de blaadjes tijm van de takjes en strooi deze over de quiche (de blaadjes dus).
  • Sprenkel ten slotte wat honing over de hartige taart.
  • Serveer de taart met een lekkere salade. 

Eet smakelijk!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.