Lasagne met courgette en gerookte zalm

Gepubliceerd op 5 oktober 2018 10:06

Is het nou lasagna of lasagne? Ik had werkelijk geen idee. Op (Nederlandse) menukaarten kom je beide versies tegen. Een nader onderzoekje (bedankt Debbie, Denis en Pauline) leerde mij echter dat één enkel pastablad in Italië wordt aangeduid met lasagna. Het meervoud daarvan is lasagne. En aangezien je nooit maar één pastablad gebruikt, wordt het gerecht lasagne genoemd. In Italië overigens officieel 'lasagne al forno' (bladen uit de oven). Weer een misvatting uit de wereld geholpen. Deze versie is super makkelijk en weer eens wat anders met zalm, courgette, tomatensaus (uit een potje) en bechamelsaus (niet uit een potje). 


Ingrediënten voor 3 personen (of 2 grote eters):

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 50 ml kokend water
  • 1 courgette
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 potje pastasaus met basilicum à 400 gram (AH)
  • 4 lasagnabladen
  • 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd).
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de bechamelsaus ermee in (het teentje gebruik je verder niet). 
  • Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
  • Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
  • Voeg de melk al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
  • Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
  • Breng op smaak met peper en  zout en zet apart. 
  • Snijd de courgette in heel dunne plakjes. 
  • Schenk de helft van de pastasaus op de bodem van een ovenschaal. Leg er 2 lasagnabladen op en druk deze goed in de saus. 
  • Leg hier de helft van de plakjes courgette op en strooi er 1 el Italiaanse kruiden over.
  • De volgende laag wordt een laag met alle zalm (in één keer).
  • Schenk 50 ml kokend water door de bechamelsaus en roer goed door. Schenk de helft van de saus over de zalm. 
  • Nu mag de rest van de courgette erover. Daarop komt weer een laag tomatensaus (het potje mag leeg). Druk weer twee bladen in de saus.
  • Schenk de rest van de bechamelsaus over het gerecht en verdeel de geraspte kaas erover.
  • Zet het gerecht gedurende zo'n 30 minuten in de oven. Serveer eventueel met wat blaadjes verse basilicum erover. 

Eet smakelijk!



«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.