Lasagne met spinazie, courgette en gerookte zalm

Gepubliceerd op 19 januari 2020 om 12:14

Is het nou lasagna of lasagne? Ik had werkelijk geen idee. Op (Nederlandse) menukaarten kom je beide versies tegen. Een nader onderzoekje (bedankt Debbie, Denis en Pauline) leerde mij echter dat één enkel pastablad in Italië wordt aangeduid met lasagna. Het meervoud daarvan is lasagne. En aangezien je nooit maar één pastablad gebruikt, wordt het gerecht lasagne genoemd. In Italië overigens officieel 'lasagne al forno' (bladen uit de oven). Weer een misvatting uit de wereld geholpen. Deze versie is super makkelijk en weer eens wat anders met zalm, spinazie, courgette, pesto (uit een potje) en bechamelsaus (niet uit een potje).


Recept voor lasagne met spinazie, courgette en gerookte zalm

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:

  • 4 lasagnebladen
  • 150 gram gerookte zalm
  • 300 gram diepvriesspinazie (deelblokjes)
  • 1 potje groene pesto à 90 gram
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd).
  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 50 ml kokend water
  • 25 + 125  gram geraspte (pittige) kaas
  • peper en zout
  • olijfolie

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de spinazie ontdooien en roer de pesto erdoor.
  • Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de bechamelsaus ermee in. Snijd het teentje daarna fijn en zet apart.
  • Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes.

  • Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
  • Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
  • Voeg de melk al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
  • Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
  • Roer 25 gram kaas door de bechamelsaus totdat deze gesmolten is.
  • Breng op smaak met peper en  zout en zet apart. 
  • Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan en fruit de ui hierin aan. Voeg de knoflook en de courgette toe en bak even (kort) mee. De courgette zal in de oven verder garen.
  • Ook de Italiaanse kruiden mogen er nu bij. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
  • Verdeel 4 eetlepels van het spinaziemengsel over de bodem van een ovenschaal (van ongeveer 20X20 cm).
  • Leg er 2 lasagnebladen op en druk deze goed aan.
  • Verdeel de courgette erover en bedek deze met plakjes zalm.
  • Leg hier weer 2 lasagnebladen op en verdeel de rest van het spinaziemengsel erover.
  • Schenk 50 ml kokend water door de bechamelsaus en roer goed door. Schenk de saus over het gerecht en verdeel de geraspte kaas erover.
  • Zet het gerecht gedurende zo'n 30 minuten in de oven. Serveer eventueel met wat blaadjes verse basilicum erover. 

    Eet smakelijk!

Ook zo dol op lasagne? Probeer dan ook mijn Vegetarische lasagne met ragù van Ottolengi, Lasagne met (bíjna) echte ragù en bechamel of mijn Lasagne met kastanjechampignons en spinazie eens. Ik beloof je dat je daar geen spijt van krijgt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.