Moussaka met zoete aardappel en courgette

Gepubliceerd op 15 januari 2018 om 18:35

Er wordt mij vaak gevraagd hoe ik aan ideeën voor mijn recepten kom...Meestal gaat dat ongeveer zo:
Ik kijk in de koelkast/ voorraadkast wat ik in huis heb (en bij voorkeur naar wat er op moet) en 'google' met die ingrediënten naar recepten (in het kader van 'beter goed gejat, dan slecht verzonnen') om inspiratie te krijgen. Ook de Appie-app kan ik jullie hiervoor van harte aanbevelen. En niet alleen omdat ik mijzelf sinds een paar maanden ambassadeur van de Albert Heijn mag noemen. Of omdat ik 'Appie-app' zo'n lekker-bekkend woord vind. Nope... De app van de Appie is gewoon heel fijn. Waarom precies? (zie: tips & tricks voor de Appie-app)
Het recept voor deze Moussaka (maar dan heel anders...de Grieken zullen er vast geen Moussaka in herkennen aangezien er geen aubergine aan te pas is gekomen) is ook op bovenstaand omschreven manier ontstaan. Ik had nog zoete aardappels, een courgette en een aangebroken zakje geraspte kaas. Een blikje in mijn koelkast leerde mij dat er nog een 'vergeten-maar-gelukkig-net-niet-over-de-houdbaarheidsdatum' pakje gehakt in de koelkast lag. De zoekterm 'gehakt aardappel kaas' in combinatie met keukentechniek 'oven' leverde mij het idee voor een Moussaka op. Maar dan met courgette. Bij gebrek aan aubergine. En met mascarpone (omdat die nóg spoediger op moest dan mijn gehakt). En dat werd samen met zoete aardappel en wat kruiden toch een heerlijke (niet-authentieke) Moussaka!


Recept voor moussaka met courgette en zoete aardappel

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 300 gram zoete aardappel (2 grote)
  • 300 gram (biologisch) rundergehakt
  • 1 courgette
  • 1 bakje mascarpone à 250 gram
  • 1 blikje tomatenpulp (of stukjes) à 400 gram
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 scheutje witte wijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedoogde peterselie
  • 1 tl kaneel
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte jong belegen kaas

Aan de slag...

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Schil de zoete aardappelen, snijd ze in plakjes in kook ze in ongeveer 3 minuten beetgaar.
  • Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan in de olijfolie.
  • Voeg het gehakt toe en bak een paar minuten mee (gehakt moet rul en bruin zijn).
  • Schenk een scheutje witte wijn in de pan (en voel je vrij om de wijn even voor te proeven) en voeg de tomaten en de kruiden toe. Laat de saus even inkoken en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de saus in een ovenschaal en dek deze af met een laag courgette (alle courgette mag op).
  • Leg vervolgens de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de courgette heen.
  • Smeer de mascarpone over de aardappelschijfjes (dit werd bij mij nogal een geklieder, maar ik heb er alle vertrouwen in dat jij dit beter kunt).
  • Bedek het gerecht met de geraspte kaas.
  • Bak de Moussaka in 20 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Zet de oven 2 minuten voor tijd nog even op de grillstand voor een extra bruin korstje.

καλή όρεξη (da's 'eet smakelijk' in het Grieks. Volgens Google translate dan. Ik ga er maar vanuit dat het klopt.)

 

Recept voor moussaka met courgette en zoete aardappel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.