Brood, quiches en snacks

Heerlijke broodjes, quiches en hartige taarten voor bij de brunch, lunch of als avondeten. Maar ook lekkere hapjes en snacks....voor bij de borrel bijvoorbeeld. Of om in je eentje op de bank voor de televisie op te peuzelen. Dat mag ook. Deze gerechten doen het ook heel goed bij een picknick of op een buffet. 


Vijgentaart met gorgonzola en rauwe ham

Wij eten hier thuis eigenlijk nooit hartige taarten (of quiche, geen idee wat het verschil is eigenlijk). Dat komt deels omdat mijn lief er niet zo van houdt. Hij gruwelt van de zompige structuur die hartige taarten met een vulling op basis van ei vaak hebben. Daarnaast loop ik er zelf tegenaan dat de bodem vaak te nat blijft. Genoeg uitdagingen dus om het nogmaals te proberen. Het idee voor deze vijgentaart komt van die leuke Boor van Domaine Malpas kookt. Ik heb wel het één en ander aan het originele recept aangepast. Net zo lekker. 

Lees meer »

Platbrood met gegrilde groenten

Dit broodje zit vol met nieuwe ontdekkingen...Allereerst het broodje zelf: platbrood (of eigenlijk flatbread) van het merk Planet Deli. Er zitten er vier in een verpakking en je kunt ze gewoon in de broodrooster opwarmen. Verder hebben we dit weekend onze nieuwe Cobb-barbecue uitgetest. Je kunt ermee grillen, bakken, braden, wokken en roken. Wat is dan het verschil met een gewone barbecue, hoor ik je denken? De bodem van de Cobb wordt niet heet en hij rookt niet. In combinatie met het klein-maar-fijne formaatje, maakt dat ie dus uitstekend geschikt is voor op het balkon. Of op de camping. Het grillen van de groenten was echt een eitje op dit ding. Overigens kun je er (bij gebrek aan een Cobb of andere BBQ) ook gewoon een grillpan voor gebruiken hoor. 

Lees meer »

Broodpizza (gevuld Turks brood)

Op de één of andere manier krijg ik het voor elkaar om altijd teveel brood te kopen wanneer ik een feestje geef. Nu ook weer, mijn wederhelft werd 40 en ik had een verrassingsetentje georganiseerd. Ik begon met Turks brood met verschillende dipjes. Ik wilde twee broden kopen, maar de dame bij de Marokkaanse bakker leek dat veel te weinig voor 12 personen. Ik liep met 4 broden de winkel uit. Het etentje was erg geslaagd. Iedereen heeft genoten van het brood met de verschillende dipjes. De soep, wraps, couscous, auberginehapjes, tomatensalade en cheesecake-in-een-glaasje werden ook gewaardeerd. Het lijkt me overbodig om te vertellen dat ik 2 broden overhield. Ik maakte er vandaag deze heerlijke broodpizza van. Ook een leuk gerecht om te serveren bij een etentje trouwens.

Lees meer »

Ciabatta met kruidige (vega)kip

Er gaat in deze zomermaanden geen week voorbij of er vindt wel ergens een food(truck)festival plaats. In mijn eigen stadje Rotterdam kun je deze periode je lol op bij bijvoorbeeld Trek, Rrrollend, CuliNESSE, Rotterdamse kost of het Marokkaanse Djemaa el Fna. Zo'n festival is natuurlijk dé manier om allemaal lekkere nieuwe hapjes en drankjes te proberen. Ook bij mijn vrienden van de Albert Heijn  staat deze maand in het teken van 'Festivalfood', eten wat zo uit 't handje gegeten kan worden. Deze broodjes met vegetarische stukjes (die verdacht veel op kip lijken), zijn daar uitermate geschikt voor!

Lees meer »

Aziatische maiskoekjes met krab

Dit recept voor Aziatische maiskoekjes met krab was er één in de categorie: 'In één keer raak, niks meer aan doen'. Ik maakte ze tijdens een gezellige 'een beetje van dit en een beetje van dat-kooksessie', maar ze waren zo goed gelukt, dat ze sindsdien regelmatig op tafel staan. De zoete en lichtpittige koekjes combineren heerlijk met deze korianderdressing, maar mocht je niet van koriander houden, dan kun je ze ook gewoon in de chilisaus dippen. Succes verzekerd!

Lees meer »

Tostirol

Ik denk (nee, ik weet het zeker), dat dit dé trend van deze zomer gaat worden. Ik voorzie een grootse toekomst voor deze snack. Tostiroll-shops, tostiroll-foodtrucks, tostiroll-kookboeken... Nog nooit van gehoord, hoor ik je denken...dat kan kloppen, want ik heb 'm vandaag zelf bedacht. En ja, het woord zegt het al...het gaat hier om een opgerolde tosti. En dat is niet alleen heel lekker, maar het ziet er ook nog eens heel gezellig uit. 

Lees meer »

Wraps met spinazie en geitenkaas

Een blikje in mijn koelkast leerde mij dat ik vandaag (maar dan ook echt vandaag) iets moest met een zak spinazie en een pakje geitenkaas. Ook had ik nog een open verpakking met vier tortilla's in de voorraadkast liggen die erom schreeuwden opgegeten te worden (voor zover ik de gedachten van een tortilla kan lezen dan).  Er ontstond wel een heerlijk lunchgerechtje...dat dan weer wel!

Lees meer »

Mexicaanse tortilla-taart

Zoals eerder gezegd, ik ben niet zo van de pakjes en de zakjes...ik maak het liever helemaal zelf. In de meeste Mexicaanse recepten wordt er echter vaak verwezen naar een kant-en-klare kruidenmix. Het heeft mij even gekost voordat ik de juiste combinatie van specerijen te pakken had, maar ik denk dat het 'm zo wel ongeveer is. Ik vind het in elk geval heel Mexicaans smaken. Voor zover ik daar verstand van heb...Deze gezellige tortilla-taart met guacamole en yoghurtsaus is hier thuis altijd een groot succes!

Lees meer »