Brood, quiches en snacks

Heerlijke broodjes, quiches en hartige taarten voor bij de brunch, lunch of als avondeten. Maar ook lekkere hapjes en snacks....voor bij de borrel bijvoorbeeld. Of om in je eentje op de bank voor de televisie op te peuzelen. Dat mag ook. Deze gerechten doen het ook heel goed bij een picknick of op een buffet. 


Plaattaart met courgette en geitenkaas

Ik had deze plaattaart voorbij zien komen bij mijn lieve collegablogger Joorkitchen en hij zag er zó lekker (en makkelijk) uit, dat ik hem direct op mijn 'dit wil ik ook nog eens koken/ bakken-lijstje' zette. Zo geschiedde en het resultaat mocht er zijn! Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door de mascarpone uit het originele recept te vervangen door geitenkaas en er o.a. honing en dille aan toe te voegen. 

Lees meer »

Focaccia met rode ui en olijven

Zoals vaker gezegd, ik ben meer een kok dan een bakker. Dat zit 'm denk ik in het feit dat ik graag kook volgens de 'een beetje van dit en een beetje van dat-methode' en bakken is veel meer precisiewerk. In het kader van al doende leert men, heb ik me onlangs toch maar gewaagd aan het bakken van een focaccia. Ik heb hiervoor het recept aangehouden van die leuke Saskia van The Baking Bucketlist. Ik at haar focaccia met knoflook, rode ui en rozemarijn al eens op een dinertje wat zij voor foodbloggers organiseerde, dus ik wist hoe ie behoorde te smaken. En wat blijkt? Ik kan het ook! Ik heb de hoeveelheden overigens wel gehalveerd en er zwarte olijven aan toegevoegd. 

Lees meer »

Focaccia met appel, geitenkaas en salie

Zoals vaker gezegd, ik ben meer een kok dan een bakker. Dat zit 'm denk ik in het feit dat ik graag kook volgens de 'een beetje van dit en een beetje van dat-methode' en bakken is veel meer precisiewerk. In het kader van al doende leert men, heb ik me onlangs toch maar gewaagd aan het bakken van een focaccia. Ik heb hiervoor het recept aangehouden van die leuke Andrea van het foodblog Anniepannie.nl En wat blijkt? Ik kan het ook! Ik heb de hoeveelheden overigens wel gehalveerd en de schimmelkaas vervangen door geitenkaas.

Lees meer »

Kaaskoekjes

Deze kaaskoekjes zijn een heerlijk snackje bij de borrel, maar doen het ook uitstekend bij een stamppotje met aardappel, spinazie en zongedroogde tomaatjes. Eitje erbij en klaar.De koekjes zijn super makkelijk te maken en binnen tien minuten klaar.  

Lees meer »

Super makkelijke harde witte bolletjes

Zelf brood bakken behoorde tot voor kort helaas niet tot mijn talenten. Ter illustratie hoef ik alleen het woord 'baksteen' maar te noemen en iedereen weet voldoende, lijkt me. Een zoektocht op het wereldwijde web leerde mij dat er wel een miljoen verschillende manieren lijken te zijn om zelf brood te bakken en ik kan je vertellen dat ze me allemaal even ingewikkeld lijken. Het recept voor deze super makkelijke witte bolletjes is een combinatie van verschillende recepten en een beetje logische nadenken. En dan blijkt dat broodbakken toch helemaal niet zo ingewikkeld te zijn....Ik gebruikte deze bolletjes om mijn vegetarische rode koolburgers op te serveren. 

Lees meer »

Vegetarische rode koolburgers

Als kind kon je mij geen groter plezier doen dan met een lekker stukje vlees. Van karbonades tot gehaktballen of lekker sappige biefstukken. Ik vond het allemaal even heerlijk. De laatste jaren had ik daar echter steeds minder behoefte aan en tegenwoordig eet ik net zo lief vegetarisch. En hoewel mijn wederhelft mijn vegetarische kookkunsten steeds meer begint te waarderen, zegt hij toch vaak 'iets' te missen. En wat dat 'iets' dan is? Dat kan hij ook niet goed benoemen. Ik denk dat het vooral om de structuur of bite van vlees gaat. Deze burgers van rode kool vielen gelukkig enorm in de smaak bij die carnivoor van mij. kan ook haast niet anders, want ze zijn gewoon super lekker. Helemaal in combinatie met een versgebakken harde witte bolletjes (kant-en-klaar mag natuurlijk ook) en mijn appel-uienchutney en peterselie-yoghurt dip met za'atar. 

Lees meer »

Plaattaart met witlof, peer en gorgonzola

Deze plaattaart is ontstaan uit een combinatie van zo'n zondagmiddaggevoel 'ik wil niet te lang in de keuken staan, maar we moeten toch iets eten' en de inhoud van mijn koelkast. Op die manier ontstaan bij mij toch vaak de lekkerste gerechten. En deze plaattaart met witlof, peer en gorgonzola is absoluut een blijvertje! 

Lees meer »

Saucijzenbroodjes met venkel

Ik kook regelmatig recepten van anderen; uit kookboeken of gewoon van het wereldwijde web geplukt. Inspiratie genoeg! Ik betrap mezelf er wel vaak op dat ik me dan uiteindelijk helemaal niet meer aan het originele recept houd. Ik voeg dan nog wat toe of laat iets achterwege, omdat ik denk dat het gerecht dan nòg lekkerder maakt. Zo niet bij het recept voor deze saucijzenbroodjes met venkel van mijn collega foodblogger Ilona (van worstenbrood en wijn). Dat recept heb ik letterlijk en stap-voor-stap opgevolgd. In de eerste plaats omdat ik nog nooit zelf saucijzenbroodjes had gemaakt, maar vooral omdat ik niet zou weten hoe ik ze nog lekkerder zou kunnen maken. Want man, man, man, wat een verrukking zijn deze saucijzenbroodjes waar niet alleen venkelzaad, maar ook een hele venkelknol aan toegevoegd is. Toegegeven, het is wel een beetje een onsmakelijk werkje om de vulling uit de varkensworsten te knijpen, maar dat was de 'moeite' meer dan waard! Ik heb de saucijzenbroodjes gemaakt voor zowel oudjaarsavond als nieuwjaarsdag (ben er dus het oude jaar mee geëindigd èn het nieuwe jaar mee begonnen, haha). Ze zijn met groot succes ontvangen. Voor het recept verwijs ik jullie gewoon direct naar het juiste recept op het blog van Ilona. En als je daar toch bent, kijk gelijk even naar het recept voor de Chorizo-paprika bitterballen die zijn ook onweerstaanbaar!

Lees meer »

Borrelbrood met groene pesto, rauwe ham en zongedroogde tomaatjes

Wij zijn enorme borrelaars (voor zover dat een woord is dan). Naar de kroeg voor bier en bitterballen, naar een wijnbar voor goede wijn met kazen en worsten of gewoon lekker thuis met dat wat we maar op voorraad hebben. Dit borrelbrood is ontstaan uit een zogeheten 'we krijgen onverwacht visite, dus wat hebben we nog in huis-moment'. En dat werd dus een met groene pesto, rauwe ham en zongedroogde tomaten gevuld stokbrood. Super makkelijk, snel en, niet geheel onbelangrijk, heel erg lekker!

Lees meer »

Borrelbrood met noten, brie en honing

Wij zijn enorme borrelaars (voor zover dat een woord is dan). Naar de kroeg voor bier en bitterballen, naar een wijnbar voor goede wijn met kazen en worsten of gewoon lekker thuis met dat wat we maar op voorraad hebben. Dit borrelbrood is ontstaan uit een zogeheten 'we krijgen onverwacht visite, dus wat hebben we nog in huis-moment'. En dat werd dus een met brie, noten en honing gevuld stokbrood. Super makkelijk, snel en, niet geheel onbelangrijk, heel erg lekker!

Lees meer »

Kaasfondue voor bij de borrel

Ik ben dol op kaasfondue. Tot zo'n vier jaar geleden was ik me daar echter totaal niet bewust van. Sterker nog, ik had het daarvoor nog nooit gegeten. Maar vier jaar geleden ging ik voor het eerst met mijn (toen nog) zeer prille liefde mee 'op familieweekend' naar Winterberg. En daar aten we dus kaasfondue. Ik bedenk me trouwens dat ik die avond nogal last had van een enorme kater (niet het dier) van een kerstborrel de avond daarvoor en dat die kaasfondue eigenlijk helemaal niet zo lekker viel. Slecht verhaal dit. Slechte binnenkomer in mijn nieuwe schoonfamilie ook. Anyway, volgens de Winterbergtraditie wordt er dus elk jaar kaasfondue gegeten op vrijdag (en op zaterdag een groot stuk vlees en op zondag bierkip, maar dat terzijde). Deze wordt altijd (volgens geheim recept) door mijn schoonvader gemaakt en is werkelijk verrukkelijk. Dat recept heb ik niet (want...geheim), maar ik heb wel een lekker recept voor een sterk op kaasfondue lijkende kaassaus (laat mijn schoonvader het maar niet horen). Erg lekker om brood of gezellige stengeltjes in te dopen tijdens de borrel. 

Lees meer »

Spinaziehapjes met geitenkaas

Deze hapjes doen het uitstekend op feesten en partijen. Ook lekker als lunch. Je kunt ze van tevoren maken en vlak voor het serveren nog even opwarmen in de oven. Ideaal en super lekker. Ik heb er verder vrij weinig over te melden en kan er ook geen spinaziegerelateerde grappen over bedenken. Het zijn gewoonvet-lekkere hapjes. Punt. 

Lees meer »