Gegrilde polenta met Italiaanse kruiden

Gepubliceerd op 7 juni 2018 16:16

Ik heb onlangs polenta ontdekt. Dat klinkt bijna als een ontdekking van het kaliber '1492...Columbus ontdekt Amerika', maar ik was er dan ook echt heel blij mee. Polenta is namelijk super veelzijdig en daarom uitermate geschikt als bijgerecht. Weer eens wat anders dan pasta, rijst of aardappels. Het gerecht schijnt zijn oorsprong in het Noorden van Italië te hebben liggen (en dat terwijl ik het behoorlijk Spaans vind klinken) en wordt daar meestal als een soort pap geserveerd. Wanneer deze aardappelpuree-achtige substantie wat langer staat, wordt hij zo stevig dat je hem met gemak kunt bakken, frituren of grillen. En dat laatste heb ik dus gedaan. En daarmee zijn direct die geinige streepjes verklaard :-)


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 75 gram instant polenta
  • 250 ml groentenbouillon (van een half blokje)
  • een klontje roomboter
  • een handje Parmezaanse kaas
  • een handje verse Italiaanse kruiden (oregano, tijm en salie bijv.)
  • een paar blaadjes salie
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • een klein teentje knoflook
  • een sjalotje
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Breng de groentenbouillon aan de kook en roer de polenta erdoorheen.
  • Laat op het kleinste pitje en op de laagste stand, tien minuten wellen (af en toe even doorroeren).
  • Pers de knoflook en snipper de ui zo fijn mogelijk.
  • Verhit 1 el olijfolie in een klein pannetje en fruit hierin de knoflook en de ui even aan. Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak een minuutje mee.
    Schep het kruidenmengsel door de polenta en roer nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Roer de roomboter en de Parmezaanse kaas er doorheen en laat afkoelen. 
  • Vet een vorm in (ik had een springvorm met een diameter van 16 cm, maar het kan ook in een andere vorm of schaal).
  • Schep de polenta in de vorm en druk goed aan. Laat dit nog verder afkoelen. 
  • Haal de polenta uit de vorm (je zult merken dat hij vrij stevig en compact geworden is) en snijd hem in stukken.
  • Verhit een ingevette grillpan op het vuur en bak de stukken polenta aan twee kanten totdat ze mooie grillstrepen hebben. 
  • Verhit de overgebleven olijfolie in een klein pannetje. Frituur de blaadjes salie, de korianderzaadjes en de mosterdzaadjes totdat ze lekker crispy zijn (daar moet je echt bij blijven, want de boel verbrandt voor je erg erg in hebt).
  • Serveer de stukken polenta met de gefrituurde specerijen erover. 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.