Gestoomde broccoli

Gepubliceerd op 15 april 2018 19:54

Ik vond broccoli vroeger niet te vr..... Dit kwam waarschijnlijk omdat ik deze groente alleen maar kende als een tot snot gekookte smakeloze groene smurrie voor bij de aardappels (sorry mam). Inmiddels weet ik (en mijn moeder gelukkig ook) dat het groene broertje van de bloemkool het best tot zijn recht komt wanneer hij heldergroen en nog een beetje knapperig is. Heerlijk als lauwwarme salade, verwerkt in een hartige taart, gepureerd tot een lekker soepje of zoals in dit recept, gestoomd en geserveerd met een Aziatische dressing. 

 


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1/2 broccoli
  • 2 el olijfolie
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 el sesamolie
  • sap van een halve limoen
  • 1 stukje gember van een halve cm
  • 1 grote teen knoflook, in zo dun mogelijke plakjes
  • 1 el sesamzaad

Aan de slag:

  • Snijd de roosjes van de broccoli vlak bij de stronk los en snijd de stronk vervolgens in dunne plakken. 
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet apart.
  • Laat de olijfolie heet worden in een klein pannetje en bak de plakjes knoflook op laag vuur tot deze goudgeel en krokant zijn. Dit lukt het best wanneer je de pan een beetje schuin houdt, zodat de olie naar één kant loopt. Pas op dat de knoflook niet te donker wordt, dat smaakt bitter.
  • Schep de knoflookchipjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de knoflookolie een beetje afkoelen en roer de sojasaus, sesamolie en het limoensap erdoor..
  • Snijd of rasp de gemberwortel zo fijn mogelijk en roer deze door de dressing.
  • Proef nu de dressing: dit moet een balans zijn tussen de zoute aroma's en een friszuur een accent van de limoen. 
  • Stoom de broccoli even kort in een stoommandje op een wok met een laagje kokend water te zetten. Of bereid hem in een stoomoven (die bij mij bovenaan mijn verlanglijstje staat). 
  • Doe de gestoomde broccoli in een schaal, schep de dressing erover en bestrooi de broccoli ten slotte met de knoflookchipjes en het sesamzaad.
  • Heerlijk met noedels en zalm op Aziatische wijze!

 

Eet smakelijk!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.