Pittige guacamole met koriander

Gepubliceerd op 16 januari 2019 om 17:17

Zelfgemaakte guacamole is niet te vergelijken met zijn kant-en-klare broer van de supermarkt en het lijkt me duidelijk dat de verse variant vele malen lekkerder is. Deze Mexicaanse dip op basis van avocado, is super makkelijk om zelf te maken. Ik zou dus eigenlijk niet weten waarom er überhaupt mensen zijn die de grauwgrijze drab uit een potje verkiezen boven the real deal, maar dat terzijde.
In navolging van enkele van mijn collegabloggers die hun posts altijd vergezellen met ontzettend interessante verhandelingen over allerhande food-gerelateerde onderwerpen, heb ik wat interessante weetjes over deze groene rakkers opgezocht. 
Het woord avocado komt dus van de Azteken. Zij noemden het ahuacatl, wat letterlijk testikel betekent (eet u smakelijk). In de jaren vijftig deden ze onder de naam 'alligator peren' hun intrede in Amerika. Tot zover mijn spreekbeurt over avocado's (niet te verwarren met een advocado, want dat is.... gewoon niet goed). Maar goed, ik dwaal af...hierbij het recept voor 'mijn guacamole'. Lekker om wat stukjes platbrood, tortillachips of (mocht je in een gezonde bui zijn) groente in te dippen. 


Recept voor pittige guacamole met koriander

Ingrediënten voor een bakje guacamole:

  • 2 rijpe avocado’s
  • een halve tomaat
  • een kleine rode ui
  • een bosje koriander*
  • 1 teentje knoflook* 
  • een half rood chilipepertje (zonder zaadjes)
  • het sap van een halve limoen
  • zout en peper (naar smaak)
    * Voor de korianderhaters onder ons, het hoeft niet. Maar het mag wel, En ja, ik weet dat koriander voor jullie naar zeep smaakt. Dat vond ik ook. Maar ik heb het leren eten, ben de smaak ervan steeds meer gaan waarderen en er kan me nu niet genoeg koriander in zitten. Dusss...het is mogelijk. Echt.

    * En mocht je de smaak van rauwe knoflook iets teveel van het goede in de guacamole vinden, dan kun je er ook voor kiezen om een halve theelepel knoflookpoeder te gebruiken. Doe ik niet moeilijk over.

Aan de slag:

  • Snijd de ui, knoflook, chilipeper, koriander en de tomaat zo fijn mogelijk. Dit lukt het best met een super scherp mes. 
  • Snijd de avocado in de lengte door midden (om de pit heen), draai de helften in tegengestelde richting los van elkaar en wip de pit eruit door er met de punt van je mes in te prikken. Schraap (is dat een woord, staat heel gek ineens) het vruchtvlees er met een lepel uit en prak het fijn met een vork.
  • Meng de avocado met het limoensap en de overige fijngesneden ingrediënten goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.