Aziatische speklapjes

Gepubliceerd op 1 september 2018 om 10:27

Je zult op mijn website niet veel vleesgerechten tegenkomen. Dat komt deels voort uit het feit dat ik ervan overtuigd ben (en met mij gelukkig steeds meer mensen) dat het eten van veel vlees niet zo goed voor je is. Voor de wereld ook niet overigens. Daarnaast ben ik gewoon niet zo'n vleeseter. Dat hadden mijn ouders vroeger niet kunnen voorspellen, want als kind was ik een echte carnivoor. Ik was dol op karbonaadjes of sappige biefstukken en kaapte het liefst het grootste stuk vlees uit de pan. Ik weet niet waardoor dat veranderd is. Hoe ouder ik werd, des te minder behoefte ik aan vlees kreeg. Op dit moment eten wij maximaal 2 keer per week vlees. Voor mij alleen geen grote stukken meer en altijd biologisch. Deze gemarineerde speklapjes doen het heerlijk bij een maaltijd met rijst en groenten. 


Recept voor gemarineerde Aziatische speklapjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 3 biologische speklapjes
  • 1 teentje knoflook 
  • een stukje gember van ongeveer 1 cm 
  • 1/2 rood pepertje
  • 1 bosui
  • een klein handje koriander
  • 2 el gebakken uitjes (van die kant en klare)
  • 2 el ketjap medja (manis mag ook)
  • 1/2 el sesamolie
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 tl suiker
  • het sap van een halve limoen

Aan de slag:

  • Snijd de speklapjes in stukjes en doe ze in een diepvrieszak met zipsluiting (of hoe noem je dat?).
  • Voeg de ketjap, sesamolie, chilisaus en suiker toe. 
  • Snijd de knoflook en de gember (overbodig om te zeggen dat je ze wel eerst even moet schillen) zo fijn mogelijk. De knoflook mag je natuurlijk persen, maar het is echt veel lekkerder wanneer je de teen eerst plet met de platte kant van een koksmes en hem daarna fijn snijdt. Voeg ook de knoflook en gember toe aan de zak met speklapjes.
  • Meng de marinade lekker door de speklapjes, dat gaat heel goed in zo'n zak. Het doet me eerlijk gezegd een beetje denken aan het gevoel van zo'n zakje met smurfensnot van vroeger. Laat tenminste 30 minuten marineren.
  • Verhit een koekenpan of kleine wok op het vuur en bak de speklapjes lekker krokant. 
  • Snijd de bosui en het pepertje in ringen.
  • Serveer de speklapjes met de koriander, ui, en chilipeper. 
  • Sprenkel er wat citroensap over en maak het gerecht af met de koriander en de gebakken uitjes.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.