Italiaanse ragù (vleessaus)

Gepubliceerd op 22 augustus 2020 om 10:52

De lekkerste lasagne ooit at ik in...Frankrijk. En nu moeten alle Italianen niet gelijk gaan steigeren, ik at deze lasagne in een piepklein Italiaans restaurantje. Gerund door echte Italianen (en dat was ook direct de enige taal die het echtpaar sprak, de rest moest je met handen en voeten doen) met echt Italiaans eten. Zonder poespas of torenhoge toeristenprijzen. Mocht je ooit in Eguisheim komen, dan kan ik je restaurant "I Soliti Ignoti" van harte aanbevelen (wel ff reserveren).
Terug naar die lasagne. Los van de smaak (ver-ruk-ke-lijk) was het ook de fijne structuur van de saus die me aansprak. Zonder grote stukken groente of brokken gehakt zoals we dat in Nederland vaak gewend zijn.

En zoals het een echte foodie betaamt, moest ik deze saus thuis natuurlijk precies namaken. Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken naar het perfecte recept hiervoor. De ragù van mijn foodievrienden Pauline en Pasqualino van het foodblog Da Noi was de inspiratie voor dit recept. Het geheim? Een goede ragù heeft tijd nodig. Ik voegde er ook nog spekjes aan toe, die geven de saus wat mij betreft nèt wat extra's. Alleen de structuur, die was toch niet helemaal naar mijn zin. Dus ik deed iets waarmee ik alle Italianen zeer waarschijnlijk alsnog mee aan het steigeren krijg, ik pakte de staafmixer erbij. Yep. Als de saus klaar is, maal ik 'm nèt iets fijner door de staafmixer een seconde of 5 door de saus te laten gaan. En ja, dat betekent dus dat je alle groenten, maar ook het gehakt en de spekjes fijn maalt. Een beetje dan. Want we willen natuurlijk geen babyvoeding op ons bord.

Dusssss, lieve mensen... daar waar ik voorheen altijd even een snelle tomatensaus in elkaar flanste, heb ik nu een echte ragù gemaakt. Een saus die na een uur of vier pruttelen op z'n lekkerst is. En dat proef je. En nu wil ik nooit meer anders. En jij ook niet. Geloof me.


Recept voor bijna echte Italiaanse ragù (vleessaus)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram half om half gehakt
  • 100 gram spekjes 
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 bouillonblokje (rundvlees)
  • 300 gram soepgroenten (gewoon zo'n zakje)
  • 2 blikken tomatenpulp/ -blokjes (ik gebruik altijd Mutti Polpa)
  • een bosje Italiaanse kruiden (salie, oregano en tijm)
  • 100 ml water
  • 100 ml rode wijn

    * Verdubbel de hoeveelheid ingrediënten voor de ragù en vries de helft van de saus in voor een snelle pasta of lasagne op een drukke dag. Ik gebruik daar diepvrieszakjes met zo'n zipsluiting voor. Op die manier neemt het heel weinig ruimte in.

Aan de slag:

  • Bak de spekjes aan in een grote braadpan totdat ze beginnen te bruinen, maar nog niet krokant zijn). Laat de spekjes uitlekken op wat keukenpapier (het spekvet wordt niet meer gebruikt).
  • Bak nu het gehakt in 2 à 3 porties bruin (boter of olie is niet nodig) en laat ook dit op keukenpapier uitlekken.
  • Verhit wat olijfolie en fruit de ui en knoflook hierin totdat deze zacht worden en licht beginnen te kleuren. 
  • Voeg de groenten toe en bak een minuut of twee mee.
  • Blus af met de wijn.
  • Voeg de tomatenblokjes, het gehakt, de spekjes, het water en de Italiaanse kruiden toe. Verkruimel het bouillonblokje over de saus en roer goed door.
  • Breng de saus aan de kook en draai het vuur daarna zo laag mogelijk (zet de pan hiervoor op je kleinste pitje).
  • Laat de saus gedurende zo'n 4 uur pruttelen. Roer af en toe voorzichtig door en voeg eventueel een scheutje water toe wanneer je denkt dat het vocht te snel verdampt. 
  • Klaar? Pureer de ragù even kort met de staafmixer totdat de saus een grove korrelige structuur heeft.  

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.